ΤΟΠΙΚΑ

Υποβάθμιση ειδικής εκπαίδευσης

υποβάθμιση-ειδικής-εκπαίδευσης-482072

Απίστευτο κι όμως αληθινό: μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, δήμοι προσλαμβάνουν ανέργους, με μοναδικό προσόν το απολυτήριο λυκείου και τη μοριοδότηση με βάση το χρόνο ανεργίας και το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, τους βαφτίζουν «σχολικούς βοηθούς» και τους βάζουν στα ειδικά σχολεία στη θέση του ειδικού εκπαιδευτικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού!

Ήδη, στη Θεσσαλία έχουν καταγραφεί 17 τέτοιες περιπτώσεις, εκ των οποίων 11 στη Μαγνησία: δύο στον Αλμυρό και 5 στον Βόλο (τρεις στο 1ο και δύο στο 1ο Ειδικά Δημοτικά Σχολεία).

Ανθρωποι χωρίς κανένα πτυχίο, καμία εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και στον χειρισμό και υποβοήθηση μαθητών με αναπηρίες, κινητικές, διανοητικές, καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες στη θέση ειδικών με πτυχία, στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης.

«Δεν απειλούνται μόνο οι θέσεις εργασίας του ειδικού εκπαιδευτικού και του ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Υποβαθμίζεται η ασφάλεια και η εκπαίδευση των μαθητών στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής. Οι μαθητές των ΣΜΕΑ δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ούτε οι γονείς τους και αξίζουν την εξειδικευμένη εκπαίδευση και υποστήριξη από πτυχιούχους Ειδικής Αγωγής όλων των κλάδων», αναφέρει το μέλος του συντονιστικού οργάνου που έχει δημιουργηθεί, Γιούλα Αγορά.

Οι πρώτες προσλήψεις έγιναν την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με την κ. Αγορά, αποτέλεσαν δυσάρεστη έκπληξη για τους επαγγελματίες στην ειδική εκπαίδευση.

Όσοι προσλήφθηκαν στη νέα… ειδικότητα του σχολικού βοηθού, θα παραμείνουν στα σχολεία έως 28 Μαρτίου 2018, με το καθηκοντολόγιο του ειδικού βοηθητικού προσωπικού και από το νέο σχολικό έτος, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σχολείων και ειδικής εκπαίδευσης, επαγγελματίες του χώρου με πτυχία.

Σημειώνεται ότι το ειδικό βοηθητικό προσωπικό, που προσλαμβάνεται κάθε χρόνο μέσα από πίνακες αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής, μπαίνει μαζί με τον δάσκαλο στην αίθουσα διδασκαλίας και παρέχει στήριξη στα παιδιά που έχουν ανάγκη κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ενώ παράλληλα είναι υπεύθυνο για την εκπόνηση προγραμμάτων που έχουν να κάνουν με την αυτοεξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες και την αυτόνομη διαβίωσή τους.

Ήδη η αναστάτωση που επικρατεί στον κλάδο από την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις είναι μεγάλη, καθώς, δεν κινδυνεύουν μόνο να μείνουν άνεργοι επαγγελματίες με πτυχία στην Ειδική Αγωγή. Μαθητές με αναπηρίες δεν θα έχουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται επειδή στη θέση των ειδικών, έρχονται σχολικοί βοηθοί με μόνο… χαρτί το απολυτήριο Λυκείου.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί εκτενώς αύριο, Κυριακή 30 Απριλίου, στις 11 το πρωί, σε συνάντηση που θα έχουν στα γραφεία του Συλλόγου των Εκπαιδευτικών Π.Ε. Μαγνησίας (οδός Μαγνήτων 223). Καλούνται να συμμετέχουν αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και όλοι οι αδιόριστοι των κλάδων του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού Θεσσαλίας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου