ΤΟΠΙΚΑ

Ηχηρό καμπανάκι για τη Β΄ Παθολογική του Νοσοκομείου

ηχηρό-καμπανάκι-για-τη-β΄-παθολογική-τ-487784

Δωμάτια «κλουβιά», στα οποία για να μετακινηθεί ένα κρεβάτι πρέπει να μεταφερθούν τα υπόλοιπα στον διάδρομο, και ελλείψεις επαρκούς εξοπλισμού, που να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες επειγόντων περιστατικών, συνθέτουν την εικόνα στη Β’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου που στεγάζεται στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου Βόλου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι για τη λειτουργία της κλινικής μετατράπηκε σε θάλαμο ακόμη και η αίθουσα συνεδριάσεων των γιατρών.

Η ανεπάρκεια λειτουργικότητας του χώρου, αποτελεί τον «μόνιμο πονοκέφαλο» γιατρών, νοσηλευτών αλλά και των συνοδών των ασθενών που νοσηλεύονται στην κλινική, καθώς, εκτός των άλλων, σε ένα τέτοιο περιβάλλον μεταδίδονται πιο εύκολα ιογενείς και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Με υπόμνημα προς τη διοίκηση του Αχιλλοπούλειου και τη Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας, το οποίο παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ο συντονιστής διευθυντής της κλινικής, Χρ. Σταθόπουλος, «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου και, αφού παραθέτει τα σοβαρά προβλήματα που δυσχεραίνουν την εύρυθμη λειτουργία της Β’ Παθολογικής, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα.

Από την ανάγνωση του υπομνήματος, καθίσταται σαφές πως η λειτουργία της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου δεν συνάδει με τις κατευθυντήριες οδηγίες στον χώρο της υγείας, για αυτό και ζητείται να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις, «δεδομένης της αύξησης του κινδύνου συμβάντων που μπορεί να επισύρουν ακόμη και νομικές συνέπειες στο προσωπικό του τμήματος», όπως αναφέρεται.

Επισφαλής η αντιμετώπιση επειγόντων συμβάντων

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο υπόμνημα, τα δωμάτια της Β΄ Παθολογικής είναι κυριολεκτικώς σαν «κλουβιά», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.

Η κλινική διαθέτει μικρό αριθμό κλινών, ο οποίος προέκυψε από τη μετατροπή των θαλάμων σε τρίκλινους, τη μετατροπή των μονόκλινων σε δίκλινους, αλλά και την κατάργηση της αίθουσας συνεδριάσεων, που μετατράπηκε σε τρίκλινο θάλαμο για τους ασθενείς. Ο χώρος κίνησης στους θαλάμους είναι περιορισμένος και η αντιμετώπιση επειγόντων συμβάντων επισφαλής

Είναι δε χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει στο υπόμνημα ο συντονιστής διευθυντής, πως για να βγει η κλίνη από τον θάλαμο πρέπει πρώτα να βγούνε οι δύο πρώτες κλίνες στον διάδρομο, χωρίς δυνατότητα υποστήριξης αυτών με οξυγόνο, για να μεταφερθεί ο ασθενής για εξετάσεις.

Την ίδια ώρα, η Β’ Παθολογική καλείται να νοσηλεύσει και νέους ασθενείς με υπαραχνοειδή αιμορραγία, περιστατικά που προέρχονται από τη Χειρουργική Κλινική, ενώ επίσης νοσηλεύει συχνά ασθενείς με καρδιακή κάμψη, μετά από λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ διαθέτει μόνο ένα μόνιτορ παρακολούθησης της καρδιακής λειτουργίας.

Απόρροια των παραπάνω, όπως επισημαίνει ο κ. Σταθόπουλος, «η μετάδοση ιογενών λοιμώξεων, ειδικών λοιμώξεων και ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, γίνεται εύκολα στον περιορισμένο χώρο της Β’ Παθολογικής, όπου οι χώροι μέσα στους θαλάμους δεν επαρκούν και προφανώς δεν συνάδουν με τις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες».

Τέλος ζητείται να ελεγχθεί η τήρηση του κανονισμού πυρασφάλειας της μονάδας, δεδομένης της διαπίστωσης πως υπάρχει μία μόνο έξοδος κινδύνου, ενώ η έξοδος από το γραφείο των γιατρών δεν είναι εμφανής σε αρρώστους και συνοδούς.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου