ΤΟΠΙΚΑ

Φωνή της κοινωνίας το ραδιόφωνο

φωνή-της-κοινωνίας-το-ραδιόφωνο-487994

«Παντού και πάντα ραδιόφωνο», ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης που διοργάνωσαν την περασμένη Παρασκευή η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, η ΕΡΤ Βόλου και ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Βόλου, σε συνεργασία με τον τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του 2ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας – 1ου ΕΚ Βόλου και ιδιωτικούς φορείς της Μαγνησίας.

Πανελλαδικά μεταδόθηκε από το Δίκτυο της ΕΡΤ η συζήτηση για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου, που πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου Πόλης του Βόλου.

Μετά από μια σύντομη ιστορική αναδρομή, οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στο παρόν του ραδιοφώνου, σχολιάζοντας τις προοπτικές που καθορίζουν το μέλλον του.

Ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα, όπως η εκπαιδευτική διάσταση του ραδιοφώνου και το άνοιγμα στην κοινωνία, με τη διαδραστική συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων, δυνατότητα η οποία παρέχεται από τα εργαλεία της τεχνολογίας.

Την εξέλιξη της συζήτησης τροφοδότησαν οι αρχικές τοποθετήσεις των ομιλητών: του κ. Τζαννέτου Παπαγεωργίου – ραδιοφωνικού παραγωγού, που ήταν και ο συντονιστής της, του κ. Κώστα Αμυγδαλίτση – εκπαιδευτικού (ηλεκτρονικού), ο οποίος μίλησε για τον ρόλο του ραδιοφώνου στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην Ελλάδα, αλλά και παγκόσμια, της κ. Φρόσως Παύλου – συντονίστριας της ΕΡΤ Βόλου, του κ. Γιώργου Μπακίρη – ραδιοφωνικού παραγωγού, διαφημιστή και Developer, με αναφορές στη διαδρομή του ραδιοφώνου, από τους πειρατικούς σταθμούς στη διαδικτυακή ακρόαση, και του κ. Νίκου Τσιμπίδα – δημοσιογράφου.

Στην τοποθέτησή της η Συντονίστρια της ΕΡΤ Βόλου Φρόσω Παύλου τόνισε ότι «αξιοποιώντας την εμπειρία των δυο χρόνων της αυτοοργάνωσης που προέκυψε μετά το μαύρο της ΕΡΤ, προσπαθούμε σήμερα να διατηρήσουμε και να προάγουμε τις πρακτικές που μας έφεραν πιο κοντά στην Κοινότητα και μας κατέστησαν το κατ’ εξοχήν μέσο έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών».

«Το ραδιόφωνο είναι λαϊκό μέσο, στον πυρήνα του ανοικτό και συμμετοχικό, και το στοίχημα ειδικά για τη δημόσια ραδιοφωνία είναι να καταφέρει να αξιοποιήσει τη δημοσιογραφία των πολιτών με συγκροτημένο και ουσιαστικό τρόπο», υπογράμμισε ο διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ Νίκος Τσιμπίδας, που επίσης πρότεινε να αναβάλει πρωτοβουλία η ΕΡΤ μαζί με άλλες ευρωπαϊκές δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις για τη μεγαλύτερη και καλύτερη εκπροσώπηση της κοινωνίας μέσα από αυτές. Τέλος, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τις σκέψεις που υπάρχουν στην ελληνική ραδιοφωνία για τη δημιουργία σειράς ανοικτών σεμιναρίων, σχετικά με το ραδιόφωνο και τη ραδιοφωνική παραγωγή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου