ΤΟΠΙΚΑ

Πεντάεδρη η Μαγνησία στην ΚΒ’ Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων

πεντάεδρη-η-μαγνησία-στην-κβ-σύνοδο-488943

Με πέντε μαθητές της από ισάριθμα γενικά λύκεια θα εκπροσωπηθεί η Μαγνησία στις εργασίες της ΚΒ’ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στις αρχές Ιουλίου και συγκεκριμένα από τις 6 έως τις 10 του μήνα. Οι πέντε έδρες θα καλυφθούν από μαθητές τεσσάρων λυκείων του Βόλου και ενός από τη Ν. Ιωνία, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της κλήρωσης που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής, καθηγητή Παύλου Σούρλα και της προέδρου της επιτροπής του προγράμματος, καθηγήτριας Δήμητρας Μακρυνιώτη.

Ανάμεσα στους 300 εφήβους Βουλευτές από όλη την Ελλάδα, θα είναι μαθητές από τα (σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλήρωσης): 2ο ΓΕΛ Βόλου, 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, 7ο ΓΕΛ Βόλου, 6ο ΓΕΛ Βόλου και 1ο ΓΕΛ Βόλου.

Αναπληρωματικοί έφηβοι Βουλευτές, εκλέχθηκαν μαθητές από τα Γενικό Λύκειο Σκιάθου, Γενικό Λύκειο Αλμυρού, Λυκειακές Τάξεις Γυμνασίου Αλοννήσου και 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου.

Συνολικά έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα 21.682 μαθητές (9.448 αγόρια και 12.234 κορίτσια) από 969 σχολεία (898 σχολεία από την Ελλάδα, 58 από την Κύπρο, 13 ελληνικά σχολεία του εξωτερικού).

Κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, η Βουλή των Εφήβων εστιάζει στον καθοριστικής σηµασίας ρόλο του ενεργού πολίτη, του πολίτη που ζει και δραστηριοποιείται µε βάση τις θεµελιώδεις δηµοκρατικές αρχές και αξίες, παρεµβαίνοντας δηµιουργικά για να βελτιώσει την κοινωνία στην οποία ζει. Φιλοδοξία είναι οι εργασίες της ΚΒ΄ Συνόδου του προγράµµατος να αποτελέσουν µια ανοικτή πλατφόρµα προβληµατισµού, ανάδειξης καλών πρακτικών, ανταλλαγής εµπειριών συµµετοχής σε συλλογικές δράσεις, αλλά και νέων ιδεών και προτάσεων των µαθητών προς αυτή την κατεύθυνση.

Φέτος εισάγονται στο πρόγραµµα στοιχεία που επιχειρούν την ενεργοποίηση των µαθητών της Α΄ και της Β΄ τάξης Λυκείου προς δύο κατευθύνσεις: την ανάδειξη, µε βάση την εµπειρία των µαθητών, ποικίλων συλλογικών δράσεων που πραγµατοποιούνται µέσα στο σχολείο (στο πλαίσιο των προγραµµάτων σχολικών δραστηριοτήτων, των ερευνητικών εργασιών κ.λπ.), αλλά και έξω από αυτό (στη γειτονιά, στο διαδίκτυο κ.λπ.), την ευαισθητοποίηση και ενδυνάµωση των µαθητών, προκειµένου να επιχειρήσουν να παρέµβουν δηµιουργικά, υλοποιώντας νέες ιδέες για συλλογική δράση.

Δύο μαθήτριες στη Βουλή των Εφήβων

Ανάμεσα στους πέντε εφήβους Βουλευτές που θα συμμετέχουν στις εργασίες της ΚΒ’ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, είναι η μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Βόλου, Μαρία Γράντζα και η μαθήτρια του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, Αναστασία Δράκου.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Μαρία Γράντζα και με αφορμή το θέμα στο οποίο καλούνται να προβληματιστούν και να συζητήσουν οι έφηβοι, για τον ενεργό πολίτη, επισημαίνει ότι «στην Ελλάδα είναι σημαντικό να υπάρχουν ενεργοί πολίτες που θα οδηγήσουν τη χώρα και την κοινωνία μπροστά. Είναι σημαντικό να υπάρχουν πολίτες που θα φροντίζουν για την επίλυση των προβλημάτων, κυρίως για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού».

Από την πλευρά της η Αναστασία Δράκου σημειώνει: «ο ενεργός πολίτης δεν είναι μία έννοια που αφορά μόνο τους νέους. Αφορά όλους τους πολίτες. Ο ενεργός πολίτης είναι ο πολιτικοποιημένος πάνω σε κοινωνικά ζητήματα πολίτης, αυτός που προβληματίζεται, εντοπίζει προβλήματα που πλήττουν την κοινωνία και επιδιώκει να συμβάλλει στην επίλυσή τους».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου