ΤΟΠΙΚΑ

Κλείνει η «Αμάλθεια»

κλείνει-η-αμάλθεια-489140

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της «Αμάλθειας», του οπωροπωλείου που δημιούργησαν πριν από τρία χρόνια δύο νέα παιδιά με πολύ όρεξη και μεράκι. Η απόφαση δεν ήταν εύκολη για τον Παυσανία Γκάλιο και την Τζένη Παπαδοπούλου, αλλά ελήφθη κατόπιν ώριμης σκέψης από τους δύο νέους επαγγελματίες, λόγω της ασφυκτικής οικονομικής καθημερινότητας, που δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Στην ίδια λύση οδηγούνται καθημερινά δεκάδες επαγγελματίες, λόγω της κρίσης που δεν επιτρέπει στα επαγγελματικά όνειρα να ανθίσουν, αλλά σύμφωνα με την άποψη των συνιδιοκτητών της «Αμάλθειας», κάθε δυσκολία ανοίγει καινούργιους δρόμους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το οπωροπωλείο που αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε από τους Βολιώτες, διήνυσε χθες την τελευταία μέρα λειτουργίας, με τους δύο νέους επαγγελματίες που το δημιούργησαν να προσανατολίζονται πλέον σε άλλες κατευθύνσεις.

Μετά από τρία χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και παρά το γεγονός ότι εκτιμήθηκε δεόντως η προσπάθεια, εντούτοις, επιλέχθηκε η λύση του λουκέτου, λόγω των υπέρογκων οικονομικών υποχρεώσεων που καθιστούν αδύνατη την επιβίωση, με όλα τα βάρη που καλούνται να επωμιστούν οι επαγγελματίες.

Η λύση που επιλέχθηκε είναι αναμφίβολα επώδυνη αλλά «το θέμα είναι σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις να σκέφτεσαι λογικά και χωρίς συναισθηματισμούς, και να βλέπεις πραγματικά τα πράγματα που οδηγούν και πως είναι. Κι όντως ξέρουμε ότι η ελληνική κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν αφήνει κανένα όνειρο να εκπληρωθεί κι ενώ έχουν τόσα όνειρα, πολλά νέα παιδιά, αντί να τα βοηθούν, απλά τα καταστρέφουν», αναφέρει ο Παυσανίας, ο οποίος είναι πτυχιούχος Λογιστικής και τονίζει παράλληλα ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια τούς έχει εξουθενώσει ψυχολογικά και οικονομικά.

Ανάλογα συναισθήματα διακατέχουν και την Τζένη, απόφοιτη του Τμήματος Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών, η οποία τονίζει ότι «είναι φοβερή η ψυχολογική κόπωση του να πρέπει να στηρίζεις τον κόσμο, που είχε μάθει αλλιώς και τώρα δεν έχει ούτε να συντηρήσει την οικογένειά του. Τρία χρόνια που έχουμε αυτό το μαγαζάκι, ο κόσμος το αγάπησε, το στήριξε, το κάναμε με πολύ κέφι, δίναμε χαμόγελο στον κόσμο, αλλά πλέον βλέπω ότι αρχίζει και φθείρει εμάς, γιατί ζούμε με την αγωνία αν θα μπορέσουμε τον επόμενο μήνα να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας».

Η κρίση δεν στερεί τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον αλλά «σε μια Ελλάδα που μας έχουν πει ξεκάθαρα ότι για τα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία, είναι πολύ ψυχοφθόρο να μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία», υπογραμμίζει η ίδια.

Η Τζένη χαρακτηρίζει «ισοπεδωτική την κατάσταση», ενώ σημειώνει παράλληλα ότι «το κράτος δεν σου επιτρέπει να επιβιώσεις. Κάνεις τα πάντα, γιατί δεν ήμασταν άνθρωποι που καθόμασταν και περιμέναμε τον πελάτη να μπει στο κατάστημα. Αντίθετα, τρέξαμε, το αγαπήσαμε, το πονέσαμε, αλλά είναι αδύνατον να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ μόνο για να βγάζουμε τις υποχρεώσεις. Δεν αξίζει τον κόπο».

Η Τζένη σκοπεύει να ασχοληθεί με το χωράφι της, να αφοσιωθεί στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και ο Παυσανίας, αντίστοιχα, θα αναζητήσει νέες κατευθύνσεις για το επαγγελματικό του μέλλον.

Κλείνοντας, οι δύο συνεργάτες στέλνουν ένα μεγάλο χαμόγελο και θερμές ευχαριστίες, ενώ επισημαίνουν ότι: «Γνωρίσαμε κόσμο, τον πόνο του, τη χαρά του, περάσαμε πολύ όμορφα αυτά τα τρία χρόνια και τώρα το κλείσιμο δεν συνοδεύεται με στεναχώρια και πίκρα, αντίθετα το κάναμε γιορτή, το κάναμε αποχαιρετισμό και θα επανέλθουμε δριμύτεροι, όταν οι συνθήκες θα το επιτρέπουν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου