ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς μεροκάματο για χρόνια

χωρίς-μεροκάματο-για-χρόνια-490524

Η μακροχρόνια ανεργία, αναδεικνύεται σε μεγάλη πληγή για τον Βόλο και τη Μαγνησία. Ακόμη και στα στοιχεία του ΟΑΕΔ, που μετριέται μόνο η εγγεγραμμένη και όχι η πραγματική ανεργία, καταγράφεται ανάγλυφα το ότι εκτός αγοράς εργασίας είναι το 50% των ανέργων που είναι ενταγμένοι στα μητρώα του Οργανισμού, καθώς 10.175 άνθρωποι ψάχνουν για δουλειά περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαρτίου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οπως καταγράφεται στα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ από το ΚΠΑ ΟΑΕΔ Βόλου που καλύπτει τον ενιαίο Βόλο, μαζί με τα νησιά των Σποράδων, το Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, για τον μήνα Μάρτιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν 18.441, ενώ άλλοι περίπου 1.000 είναι καταγεγραμμένοι στο ΚΠΑ Αλμυρού, που καλύπτει την περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας.

Από αυτό το σύνολο των ανέργων, ειδικά στον Βόλο το 50% έχει μείνει εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερα από δύο χρόνια, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή άτομα που δεν έχουν εργαστεί για περισσότερους από 12 μήνες, ανέρχονται τον μήνα Μάρτιο σε 10.175.

Ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων, από μήνα σε μήνα, σύμφωνα με τους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ, μεταβάλλεται με αρνητικό πρόσημο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όποιος μένει εκτός αγοράς εργασίας έχει πολύ περιορισμένες πιθανότητες να βρει μια θέση εργασίας σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Ως προς αυτό συγκλίνει και το γεγονός πως η μεγάλη πλειονότητα -ποσοστό της τάξεως άνω του 50% των μακροχρόνιων ανέργων- κινείται μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να καλύψει μόνο θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης, αν δεν υπάρξει κάποιου είδους επιμόρφωση και μετεκπαίδευση.

Eίναι αξιοσημείωτο επίσης, ότι οι μακροχρόνιοι άνεργοι δεν λαμβάνουν καμία απολύτως στήριξη από τον ΟΑΕΔ, όπως επίδομα ανεργίας ή επιδότηση απασχόλησης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη Μαγνησία το ποσοστό των ανέργων που λαμβάνει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ , δεν φτάνει το 10%.

Επίσης είναι χαρακτηριστικό, όπως εξηγούσαν συνδικαλιστικά στελέχη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ότι από τους τρεις τομείς παραγωγής, στον πρωτογενή και δευτερογενή, κατά βάση η απασχόληση συνεχίζει να κινείται πτωτικά, γεγονός που σημαίνει ότι περιορίζονται οι θέσεις απασχόλησης.

Ειδικότερα καταγράφεται μείωση θέσεων απασχόλησης κατά 1,1% στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, μείωση κατά 3,7% στον αριθμό των απασχολούμενων στο δευτερογενή τομέα παραγωγής και αύξηση κατά 1,2% στον τριτογενή τομέα παραγωγής, που εμπεριέχει το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, άρα και τον τουριστικό τομέα.

Χαρακτηριστικό τέλος της δυσκολίας εύρεσης εργασίας είναι ότι ένα ποσοστό πάνω από 65% των ανέργων αναζητά όχι μόνο πλήρη αλλά και μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν ένα υποτυπώδες έστω μεροκάματο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου