ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις για απελευθέρωση κεραιών

αντιδράσεις-για-απελευθέρωση-κεραιώ-491385

Αντιδράσεις για τη δυνατότητα που δίνει πλέον ο νόμος να χωροθετηθούν παντού μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα κεραίες κινητής τηλεφωνίας, εκφράστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου, η οποία πάντως μετέθεσε για επόμενη συνεδρίασή της τη λήψη απόφασης για την κατάργηση της Κανονιστικής του 2012, προκειμένου όπως ανέφερε ο πρόεδρος, Αποστόλης Ζαρκάδας Βεργής, «να είναι παρούσα η υπηρεσία προκειμένου να εκθέσει όλα τα στοιχεία».

Όπως είναι γνωστό, με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου αφαιρείται η αρμοδιότητα της γνωμοδότησης από τον Δήμο Βόλου και δίνεται πλέον η δυνατότητα εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας παντού μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα, ακόμη και σε περιοχές ειδικής προστασίας όπως είναι οι αρχαιολογικοί χώροι. Αποκλειστικός υπεύθυνος να γνωμοδοτεί είναι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Η… απελευθέρωση της εγκατάστασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας μέσα στην πόλη -με την κατάργηση της Κανονιστικής του δήμου- έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτη Πατσιαντά, η συγκεκριμένη διάταξη με την οποία οφείλει να προσαρμοστεί ο Δήμος Βόλου, ευνοεί τις εταιρείες. «Είμαστε βαθιά νυχτωμένοι αν πιστεύουμε ότι η ΕΕΑΕ θα επισκέπτεται κάθε πόλη για να κάνει ελέγχους και να εγκρίνει άδειες. Οι έλεγχοι θα είναι αναποτελεσματικοί και θα δημιουργηθούν προβλήματα», σημείωσε.

«Οι δημότες δεν θα έχουν πλέον λόγο για την υγεία τους μέσω του δήμου, από τον οποίο αφαιρείται η αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί», είπε από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ, Θεόδωρος Τσαλούχας, ζητώντας στοιχεία για τον αριθμό των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένες στην πόλη και ψέγοντας τη δημοτική αρχή ότι «από τη μία δίνει το παρών σε συγκεντρώσεις αντιδράσεων κατοίκων και από την άλλη αποσύρει την Κανονιστική».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δεν προβλέπεται καμία έγκριση ή σύμφωνη γνώμη του δήμου.

Στο Γ.Π.Σ. Βόλου δεν προβλέπονται περιοχές εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Δεν προβλέπονται, επειδή σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, «η χωροθέτησή τους επιτρέπεται παντού χωρίς να προβλέπονται απαγορεύσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, συνεπώς επιτρέπονται σε όλη την έκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Βόλου, με μόνη εξαίρεση την απαγόρευση εγκατάστασης επί κτηρίων όπως βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία, γηροκομεία και νοσοκομεία».

Η εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ακόμη και σε περιοχές ειδικής προστασίας, όπως αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακοί οικισμοί, ιστορικοί τόποι, διατηρητέα κτήρια, μετά την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών και του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής όπου απαιτείται.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου