ΤΟΠΙΚΑ

180 άτομα από τη Μαγνησία κάθε χρόνο στην Πνευμονολογική του Πανεπιστημιακού

180-άτομα-από-τη-μαγνησία-κάθε-χρόνο-στην-491482

Την ανάγκη εκπόνησης μιας επιδημιολογικής μελέτης στη Μαγνησία για να ληφθούν μέτρα κατά των πηγών ρύπανσης που επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία, υπογράμμισε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας Κων. Γουργουλιάνης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του σημερινού συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Ξενία» στο Βόλο.

Ειδικότερα, ο κ. Γουργουλιάνης ρωτήθηκε- με αφορμή τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ για την αύξηση των θανάτων το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το 2016- για την ανάγκη να εκπονηθεί επιδημιολογική μελέτη και τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να γίνει μία μελέτη με αφορμή τα στοιχεία που διάβασα για αύξηση των θανάτων το τελευταίο τρίμηνο. Πριν από χρόνια εμείς στο Πανεπιστήμιο κάναμε μία μελέτη που έδειξε ότι εάν έχουμε τρεις μέρες συνεχούς ρύπανσης οι άνθρωποι παθαίνουν πιο συχνά καρδιολογικά επεισόδια. Πρέπει να υπάρχει ασφαλής εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει για να ληφθούν μέτρα. Εάν δεν πάρουμε μέτρα, όπως αν δεν κόψουμε το τσιγάρο, δεν ελέγξουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν αντιμετωπίσουμε το κυκλοφοριακό, δεν απομακρύνουμε τις βιομηχανίες μέσα από την πόλη, εάν συνεχίσουμε να καίμε ό,τι βρούμε το χειμώνα στα τζάκια, απλώς θα περιμένουμε καμία 20αριά χρόνια για να έχουμε πραγματικά δεδομένα για τους ανθρώπους που θα χάνονται».

Επιπλέον, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στη διάρκεια του συνεδρίου ανακοίνωσε ότι το 15% των εισαγωγών στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προέρχονται από τη Μαγνησία ενώ περίπου 100 είναι τα περιστατικά φυματίωσης στην περιοχή της Θεσσαλίας κάθε χρόνο.

Υπολογίζεται πως από τη Μαγνησία περίπου 180 άτομα το χρόνο νοσηλεύονται στην Πανεπιστημιακή Κλινική με καρκίνο του πνεύμονα ή βαριά χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ο κ. Γουργουλιάνης τέλος για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι ο αντικαπνιστικός νόμος θα πρέπει να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ενώ όσον αφορά το ηλεκτρονικό τσιγάρο έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα το θεωρεί μία βλαβερή συνήθεια που δεν προσφέρει τίποτα στη διακοπή του καπνίσματος αφού συνηθίζει τους χρήστες στην εισπνοή τοξικών ουσιών, όπως είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου