ΤΟΠΙΚΑ

Στο επίκεντρο του θρησκευτικού ενδιαφέροντος η Παναγία Γορίτσα

στο-επίκεντρο-του-θρησκευτικού-ενδια-493228

Στο επίκεντρο του θρησκευτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο προσκυνηματικός ναός της Ζωοδόχου Πηγής στον λόφο της Γορίτσας, όπου αναμένεται να συρρεύσουν πλήθος πιστών από όλη τη μητροπολιτική περιφέρεια, σήμερα και αύριο, προκειμένου να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής, που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Άνω Βόλου.

Η εικόνα μεταφέρεται με πομπή στον μικρό ναό, σύμφωνα με το εθιμοτυπικό που αναζητά τις ρίζες του στο βάθος του χρόνου, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών. Κάθε χρόνο, την παραμονή της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, η εικόνα μεταφέρεται με κάθε επισημότητα από τον ναό του Άνω Βόλου, στον ναό που βρίσκεται στο λόφο της Γορίτσας, δια μέσου πεζοπορικής διαδρομής που διαρκεί δύο περίπου ώρες.

Η λιτάνευση της εικόνας ξεκίνησε σήμερα στις 8.30 το πρωί από τον Άνω Βόλο με προορισμό το λόφο της Γορίτσας και η εικόνα θα επιστρέψει και πάλι στον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Άνω Βόλου, αύριο στις 6 το απόγευμα.

Όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο π. Γαβριήλ Βοϊτσέσκου, εφημέριος του ναού, πολλοί προσκυνητές έρχονται στην Παναγία Γορίτσα, κρατώντας τις αναστάσιμες λαμπάδες.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει η Μητρόπολη Δημητριάδος, σήμερα παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Χριστοφόρου Καρδατζή, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Αύριο, ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του αρχιμ. Επιφανίου Δημητρίου, ιεροκήρυκος, ο οποίος θα μιλήσει.

Στη Μαγνησία

Πανηγυρίζουν επίσης: ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής Βυζίτσης, ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Νεοχωρακίου Αλμυρού και ο Ιερός Ναός Ζωοδόχου Μετοχίου Αργαλαστής.

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Βυζίτσης σήμερα παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσή, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Αύριο, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργακοπούλου, ο οποίος θα ομιλήσει.

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Νεοχωρακίου Αλμυρού, σήμερα παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Αύριο, ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του πρωτ. Γεωργίου Μπέκα, αρχιερατικού επιτρόπου Αλμυρού, ο οποίος θα μιλήσει.

Στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Μετοχίου Αργαλαστής σήμερα θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του πρωτ. Αποστόλου Θάνου, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο. Αύριο θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του αρχιμ. Σίμωνος Δερβίση, ο οποίος θα μιλήσει.

Δρομολόγια λεωφορείων

Στο μεταξύ, λόγω της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής, σήμερα Πέμπτη 20 Απριλίου από τις 16:00 και μέχρι τις 23:00 και αύριο Παρασκευή 21 Απριλίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα εκτελούνται δρομολόγια της «ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΒΟΛΟΥ Α.Ε.» από την αφετηρία του Αναύρου στον λόφο της Γορίτσας, για τη μεταφορά των προσκυνητών.

Στη διαδρομή αυτή δεν ισχύουν οι κάρτες ελεύθερης κυκλοφορίας των Α.Μ.Ε.Α., καθώς επίσης οι κάρτες μειωμένου εισιτηρίου των πολυτέκνων, των φοιτητών, των μαθητών, και οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών Α΄ Ζώνης (χρώματος μπλε).

Το εισιτήριο είναι Β΄ Ζώνης (χρώματος πράσινου) και ισχύουν οι κάρτες απεριορίστων διαδρομών Β΄ Ζώνης (χρώματος πράσινου).

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου