ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία για αγνοούμενο ψαροντουφεκά

αγωνία-για-αγνοούμενο-ψαροντουφεκά-494506

ΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Ωρες αγωνίας ζει το Νότιο Πήλιο για την τύχη 33χρονου ψαροντουφεκά από το Προμύρι, που αγνοείται από προχθές το απόγευμα. Είχε πάει για ψαροντούφεκο στην παραλία Μουρτιάς, στις τέσσερις περίπου το απόγευμα της Τρίτης και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Αγνοούμενος είναι ο Δημήτρης Παπανικολάου, μόνιμος κάτοικος της περιοχής και δεινός ψαροντουφεκάς. Την περιοχή «οργώνουν» από ξηράς, θαλάσσης και αέρος ισχυρές δυνάμεις του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, ενώ στην επιχείρηση εντοπισμού του νεαρού άντρα συμμετέχει και πλήθος εθελοντών. Έως και χθες το βράδυ, κανείς δεν είχε βρει ίχνη του αγνοούμενου, παρά τις ευρείας κλίμακας έρευνες και την κινητοποίηση ολόκληρου του χωριού, που βρέθηκε στην παραλία υποδεικνύοντας τα σημεία που έκανε ψαροντούφεκο και δίνοντας πληροφορίες για τη φορά των θαλάσσιων ρευμάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μόλις ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυκτα της Τρίτης συγγενής ειδοποίησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ότι αγνοείται ο 33χρονος. Με εντολή του λιμενάρχη Μανώλη Κανάλη, στήθηκε μεγάλη επιχείρηση. Από τη 1:30 χθες τα ξημερώματα, στην περιοχή βρίσκονται τρία αυτοκίνητα του Κ.Λ.Β. που κάνουν έρευνες από ξηράς κατά μήκος της ακτογραμμής, δύο σκάφη που ερευνούν από θαλάσσης, ενώ ελικόπτερο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «οργώνει» την περιοχή από αέρος. Ειδοποιήθηκε το Α.Τ. Μηλεών, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αργαλαστής, αλλά και δύναμη της ΕΜΑΚ που συμμετέχει στις επιχειρήσεις με επτά άτομα (τέσσερα από τη Λάρισα και τρία από το Βόλο).

Επί τόπου από τις πρώτες ώρες, βρέθηκαν επίσης εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων και της Λέσχης Εθελοντών Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος, με έξι δύτες που επιχειρούσαν υποθαλάσσια για τον εντοπισμό του ψαροτουφεκά.

Προς το μεσημέρι, επί τόπου έσπευσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, επίσης με τρεις δύτες και τέσσερις επιπλέον εθελοντές που υποστήριζαν τις επιχειρήσεις από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι έρευνες δεν σταμάτησαν λεπτό. Όμως έως και χθες το βράδυ, δεν είχε βρεθεί το παραμικρό. Το μόνο στοιχείο που έχουν στα χέρια τους οι αρχές είναι η θέση του αυτοκινήτου που βρέθηκε σταθμευμένο σε απόσταση 50 μέτρων από την παραλία και είχε μέσα κλειδιά, ρούχα και κινητό.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν και πάλι σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας.

Ολο το χωριό στην παραλία

Από τις πρώτες ώρες των επιχειρήσεων, στην παραλία βρέθηκε όλο το χωριό. Μικροί και μεγάλοι που γνωρίζουν τον Δημήτρη Παπανικολάου, έσπευσαν να βοηθήσουν στις έρευνες. Νέοι, ακόμη και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας βρέθηκαν με τις ώρες στην παραλία. Φίλοι του, προσφέρθηκαν να βουτήξουν και οι ίδιοι για τον εντοπισμό του.

Υποδείκνυαν τα σημεία, πέντε περίπου, στα οποία συνηθίζει να κάνει ψαροντούφεκο και έδιναν πληροφορίες για τη φορά των θαλάσσιων ρευμάτων.

Ωστόσο οι έρευνες, όπως λένε συμμετέχοντες στις επιχειρήσεις, γίνονταν στα «τυφλά». Δεν βρέθηκε ούτε σημαδούρα, ούτε η ψαροβελόνα, στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του 33χρονου.

Ο πατέρας του, του μετέδωσε

την αγάπη για το υποβρύχιο ψάρεμα

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, Αθανάσιο Φλέρη, ο 33χρονος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στο χωριό. Στις τελευταίες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση είχε θέσει και υποψηφιότητα.

«Είναι ένας εργατικότατος νέος και υπέροχος άνθρωπος», ανέφερε αγωνιώντας και ο ίδιος για την τύχη του.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, έχει ελαιοπερίβολα, ωστόσο η μεγάλη του αγάπη είναι το ψαροντούφεκο. Την αγάπη του για το υποβρύχιο ψάρεμα, του μετέδωσε ο πατέρας του, ο οποίος όμως προ 15ετίας, όπως λένε συγχωριανοί του, βρήκε τραγικό θάνατο, ενώ έκανε υποβρύχιο ψάρεμα. Στη ζωή δεν είναι ούτε η μητέρα του.

Καμάρωνε το καινούριο του ψαροντούφεκο

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, όπως αναφέρει ο κ. Φλέρης, προ ημερών καμάρωνε για το καινούριο ψαροντούφεκο που απέκτησε. Είναι ένα ξύλινο ψαροντούφεκο, με το οποίο εικάζεται ότι πήγε για υποβρύχιο ψάρεμα την Τρίτη το απόγευμα.

Είχε αποχαιρετήσει πριν από λίγες ώρες τον αδερφό του και τη νύφη του που μένουν στην Αθήνα και είχαν έρθει για τη γιορτή του Πάσχα στο χωριό. Όταν χωρίστηκαν, το ζευγάρι πήρε το δρόμο της επιστροφής για Αθήνα, και ο 33χρονος πήγε στην παραλία.

Ο αδερφός του επέστρεψε στο χωριό, μόλις πληροφορήθηκε ότι ο Δημήτρης αγνοείται.

Στήνει «καρτέρι»

Καρδιακοί του φίλοι, ανέφεραν ότι ο 33χρονος είναι δεινός ψαροντουφεκάς, συνηθίζει όμως να πηγαίνει μόνος του για ψαροντούφεκο.

Εκτιμάται ότι για μία ακόμη φορά έστησε «καρτέρι». Πρόκειται για μία μέθοδο υποβρύχιου ψαρέματος που γίνεται σε βάθος 10-20 μέτρων. Ο ψαροντουφεκάς περιμένει στο σημείο για να περάσει το ψάρι και χτυπά.

Η συγκεκριμένη όμως μέθοδος, σύμφωνα με έμπειρους δύτες κρύβει κινδύνους. Ο ψαροντουφεκάς μπορεί να υπερεκτιμήσει τις δυνατότητές του, να μείνει πάνω από το επιτρεπόμενο όριο στο βυθό και να πάθει υποξία. Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση, κατά την οποία ολόκληρο το σώμα ή ένα μέρος του, στερείται επαρκούς οξυγόνωσης. Κατά την άνοδο του δύτη στην επιφάνεια της θάλασσας, ενδέχεται να προκαλέσει λιποθυμία. Γι’ αυτό υποστηρίζουν λάτρεις του ψαροντούφεκου, ότι θα πρέπει πάντα το υποβρύχιο ψάρεμα να γίνεται από «ζευγάρι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου