ΤΟΠΙΚΑ

Σοβαρές ενστάσεις του ιατρικού κόσμου για τη μεταρρύθμιση του ΠΕΔΥ

σοβαρές-ενστάσεις-του-ιατρικού-κόσμο-497908

Σοβαρές ενστάσεις για τη βιωσιμότητα του σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, που αφορά στην λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας που προβλέπεται να λειτουργήσουν και στον Βόλο μέχρι τον Ιούλιο, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τη λειτουργία του ΠΕΔΥ, διατηρεί ο ιατρικός κόσμος της περιοχής, αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί, που σήμερα υπηρετούν το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας στον Βόλο. Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, στην περιοχή προβλέπεται η λειτουργία ιατρείων αστικού τύπου, στον Βόλο, την Αγχίαλο και την Αγριά.

«Πρόκειται για μία πρόχειρη και αποσπασματική παρέμβαση, που δεν αφορά στο σύνολο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που ζητάμε χρόνια τώρα ως ιατρικός κλάδος», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ε. Τσάμης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη «η μεταρρύθμιση στον υγειονομικό τομέα θα έπρεπε να αποσκοπεί στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», ενώ παράλληλα, όπως τονίζει, τίθενται ζητήματα όσον αφορά τη βιωσιμότητά του, καθώς πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα, η χρηματοδότησή του είναι εξασφαλισμένη για τέσσερα μόνο χρόνια και δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια για το πώς θα συνεχιστεί.

Η μεγάλη επιφύλαξη αφορά επίσης κυρίως στο πώς θα στελεχωθούν οι νέες δομές, με δεδομένο το ελάχιστο προσωπικό που απασχολείται σήμερα στο ΠΕΔΥ, καθιστώντας το σε ένα μεγάλο βαθμό αναξιόπιστο, όταν για παράδειγμα δεν υπάρχουν παθολόγοι, ή ορθοπεδικοί, ή παιδίατροι, ειδικότητες που είναι από εκείνες που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση.

Στον Βόλο θα πρέπει να σημειωθεί ότι εδώ και δυόμιση και πλέον χρόνια, που το ΠΕΔΥ αντικατέστησε τον ΕΟΠΥΥ όσον αφορά την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών, αποχώρισαν 50 γιατροί, καθώς είχε τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για να απασχολούνται στο ΠΕΔΥ, να μη διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία. Από αυτούς 13 ήταν παθολόγοι (οικογενειακοί γιατροί) και οι υπόλοιποι οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, νευρολόγοι και ορθοπεδικοί.

Οι ελάχιστοι γιατροί που παρέμειναν σε ορισμένες και όχι όλες τις ειδικότητες, δίνουν πραγματικά μάχη για να κρατήσουν τα ιατρεία «ζωντανά» και να μπορούν να εξυπηρετήσουν όλους τους ασφαλισμένους.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, παρουσιάζοντας προχθές το νέο νομοσχέδιο που τίθεται σε διαβούλευση για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, προανήγγειλε 3.000 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.

Στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας των γιατρών ΠΕΔΥ, υπήρξε επίσης δέσμευση ότι θα υπάρξει σχετική ρύθμιση για να επιστρέψουν κατά προτεραιότητα όσοι γιατροί αποχώρησαν, επειδή τέθηκε ο όρος να κλείσουν τα ιατρεία τους.

«Εφόσον τηρηθεί η δέσμευση και επιστρέψουν οι περίπου 50 συνάδελφοι που αποχώρησαν μεμιάς λόγω των περιορισμών, σίγουρα τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Έτσι μπορεί να λειτουργήσει η νέα δομή», εκτίμησε ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της τοπικής μονάδας του ΠΕΔΥ Γιώργος Μπακούλας που είναι και ο ίδιος γιατρός (κυτταρολόγος).

Σήμερα το ΠΕΔΥ στον Βόλο υπηρετούν 29 γιατροί και δύο επικουρικοί (ένας μικροβιολόγος και ένας ακτινολόγος) που προσελήφθησαν για 24 μήνες.

Τι προβλέπει το σχέδιο για τον Βόλο

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται για τον Βόλο το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά τις μονάδες Υγείας, θα περιλαμβάνει τη λειτουργία ιατρείων αστικού τύπου στον Βόλο, τη Νέα Ιωνία, την Αγχίαλο και την Αγριά σε πρώτη φάση. Στα ιατρεία αυτά θα υπάρχει ένας γενικός γιατρός, 1 παιδίατρος καθώς επίσης ένας νοσηλευτής ή επισκέπτης Υγείας και ένας απασχολούμενος ως διοικητικό προσωπικό.

Το εγχείρημα ξεκινά πιλοτικά, θα είναι τετραετούς διάρκειας και θα καλυφθεί με κοινοτικούς πόρους. Η πρόσβαση για τους πολίτες θα είναι καθολική, δωρεάν και με ίσους όρους κάλυψης.

Οι γιατροί θα έχουν συμβάσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης διετούς διάρκειας, η οποία μπορεί να ανανεωθεί μέχρι τη λήξη του προγράμματος. Τέλος θα εξισωθεί ο ρόλος των ιατρών ΠΕΔΥ με αυτό των νοσοκομειακών ιατρών μισθολογικά και βαθμολογικά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου