ΤΟΠΙΚΑ

Πασχαλινό τραπέζι με… κοτόπουλο για πολλούς Βολιώτες

πασχαλινό-τραπέζι-με-κοτόπουλο-για-π-498184

Λιτό θα είναι το φετινό πασχαλινό τραπέζι για αρκετούς Βολιώτες, οι οποίοι αντί για τον παραδοσιακό οβελία θα ψήσουν κοτόπουλο, διότι αδυνατούν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα για το εορταστικό γεύμα. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των αγαθών παραμένουν στα περσινά επίπεδα, με τον παραδοσιακό οβελία να πωλείται φθηνότερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εντούτοις τα οικονομικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά για πολλές οικογένειες αλλά και συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται με τα πενιχρά τους έσοδα να στηρίξουν τα άνεργα παιδιά και τα εγγόνια τους. Επαγγελματίες που μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπογραμμίζουν ότι η εικόνα είναι λίγο ως πολύ η ίδια, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις, με τους καταναλωτές να εμφανίζονται διστακτικοί ως προς τα χρήματα που διαθέτουν για το γιορτινό τραπέζι.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Πολύς κόσμος μας λέει ότι θα έχουν κοτόπουλο στο γιορτινό τραπέζι, για οικονομικούς λόγους. Τη συγκεκριμένη τάση τη βλέπω πιο έντονα φέτος και δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι ο κόσμος θα έφτανε σε αυτό το σημείο, να μην μπορεί να τηρήσει το έθιμο του παραδοσιακού πασχαλινού οβελία», όπως αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ιωάννα Λάζου, εργαζόμενη σε κατάστημα πουλερικών και αυγών. Μεταφέροντας την αγωνία και τον προβληματισμό του κόσμου, η ίδια αναφέρει ότι αρκετοί αγοράζουν κοτόπουλο ή μπούτια κοτόπουλου, για να τα ψήσουν το Πάσχα και όπως αναφέρουν αρκετοί συνταξιούχοι «με δύο κοτόπουλα θα φάει όλη η οικογένεια». Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος προσπαθεί να διαθέσει το μικρότερο δυνατό ποσό για το γιορτινό τραπέζι και όπως υπογραμμίζει η κ. Λάζου «προσπαθούν να κάνουν τα ψώνια τους με 7 ευρώ τις υπόλοιπες μέρες και τώρα λόγω Πάσχα, διαθέτουν κάτι περισσότερο, 10 έως 15 ευρώ», για να προσθέσει ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη και δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έφτανε σε αυτό το σημείο».

Ανάλογη εικόνα παραθέτει ο οπωροπώλης Νίκος Βογιατζιδόπουλος, ο οποίος αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι τιμές στα οπωροκηπευτικά βρίσκονται στα περσινά επίπεδα αλλά η κίνηση είναι πολύ περιορισμένη. «Ο κόσμος είναι πολύ σφιγμένος και δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες που είχε κάποτε. Γίνονται συνέχεια περικοπές, κόβουν συνέχεια συντάξεις, πόσο να αντέξει ο κόσμος να ψωνίσει. Όσα του δίνεις του καταναλωτή, τόσα μπορεί να ξοδέψει. Αν δεν του δώσεις χρήματα, πώς θα πάει να ψωνίσει», διερωτάται ο ίδιος επαγγελματίας.

Ο κόσμος είναι διστακτικός και ψωνίζει τα απολύτως απαραίτητα, όπως υπογραμμίζει ο Στέφανος Καϊσαρλής, συνιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τα πασχαλινά γλυκά, αλλά οι ποσότητες που αγοράζουν οι καταναλωτές είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν. «Οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα και πιο κάτω, θα έλεγα. Είναι λίγο πιο φθηνά τα γλυκά φέτος, χωρίς να αλλάξει κάτι στην ποιότητα. Προσπαθούμε να διατηρούμε στα ίδια επίπεδα τις τιμές των γλυκών συμπιέζοντας το δικό μας κέρδος, παρά την αύξηση του ΦΠΑ και την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, για να ωφεληθεί ο καταναλωτής», υπογραμμίζει ο ίδιος επαγγελματίας.

Σταθερές οι τιμές

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές πώλησης του πασχαλινού οβελία, οι οποίες είναι φέτος κατά 3% έως 4% χαμηλότερες σε σύγκριση με πέρυσι, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών, Αντώνης Κανελλόπουλος. Συγκεκριμένα, οι τιμές στο αρνί κυμαίνονται από 8,50 μέχρι 9,30 ευρώ το κιλό και για το κατσίκι από 8,80 μέχρι 9,5 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές στα αυγά είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, κατά μέσο όρο στα 25 λεπτά για το κάθε αυγό, ενώ ο μέσος όρος για το κοτόπουλο είναι γύρω στα το 2,99 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές στις ντομάτες ποικίλλουν, με το μέσο όρο ανά κιλό να κυμαίνεται γύρα στα 2 – 2,20 ευρώ , για το αγγούρι γύρω στα 50 έως 70 λεπτά ανά τεμάχιο, ενώ η τιμή ανά κιλό για τα μαρούλια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια κυμαίνονται γύρω στο 1,5 ευρώ.

Οι τιμές για τα πασχαλινά τσουρέκια κυμαίνονται γύρω στα 9 ευρώ ανά κιλό, σε ανάλογα επίπεδα κυμαίνεται η τιμή για τα κουλουράκια, ενώ τα σοκολατένια αυγά κοστίζουν από 3,5 ευρώ έως και 20 – 25 ευρώ για μεγάλα σοκολατένια αυγά, βάρους τριών ή τεσσάρων κιλών.

Οι τιμές ποικίλλουν σε όλα τα είδη διατροφής, αλλά καταγράφεται ο μέσος όρος στα παραπάνω προϊόντα, που προορίζονται για το πασχαλινό τραπέζι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου