ΤΟΠΙΚΑ

Το πείραμα του Ερατοσθένη από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Βόλου

το-πείραμα-του-ερατοσθένη-από-μαθητές-517171

Το «Πείραμα του Ερατοσθένη» υλοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2ο Γυμνάσιο Βόλου. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο πείραμα, από τα ομορφότερα στην ιστορία της Φυσικής, που γίνεται 21 Μαρτίου κάθε έτους, στην εαρινή Ισημερία, την ώρα που ο ήλιος βρίσκεται στο ζενίθ κάθε πόλης που συμμετέχει στο πείραμα. Για τον Βόλο η ώρα αυτή ήταν στις 12:35μ.μ. της Δευτέρας 20 Μαρτίου.

Στο πείραμα αυτό συμμετέχουν σχολεία από όλο τον κόσμο που βρίσκονται στον ίδιο γεωγραφικό μεσημβρινό δεν έχουν δηλαδή διαφορά ώρας και διεξάγεται ταυτόχρονα σε πόλεις εντός ή εκτός Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουν είναι η γωνιακή απόσταση μεταξύ των δυο πόλεων, καθώς και η μεταξύ τους χιλιομετρική απόστασή του που εντοπίζεται από το Googe Earth. Ο Ερατοσθένης μέτρησε την περίμετρο της Γης με απλά μέσα χωρίς να έχει υπολογιστή.

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Βόλου συνεργάστηκαν με τους μαθητές από το Γυμνάσιο Γεράκι Ν. Λακωνίας, με το οποίο ανταλλάξανε τα δεδομένα τους για να υπολογίσουν την περίμετρο της Γης.

Φέτος μαζί με το 2ο Γυμνάσιο συμμετείχε και ένα σχολείο της Φινλανδίας στο Pomarkku (Ελσίνκι) με υπεύθυνη καθηγήτρια την Tarja Ihalin. Επικοινωνούσανε μαζί τους με mail και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Βρήκανε την περίμετρο με ποσοστό λάθους περίπου 3% και αυτό γιατί είχανε μεγάλη διαφορά γωνιών και μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις. Το πείραμα, στο οποίο συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία η Α’ και η Γ’ τάξη Γυμνασίου, αποδείχτηκε μια υπέροχη εμπειρία για τους μαθητές, τους πρόσφερε χαρά, παιγνίδι, συνεργασία, ομαδικότητα και οπωσδήποτε γνώση.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το πείραμα από την καθηγήτρια τους κ. Νίκη Χατζηκυριάκου, ενθουσιάστηκαν και βοήθησαν πολύ στην εκτέλεση του πειράματος.

«Είχαμε μια εξαιρετική ιδέα βιωματικής μάθησης που απόλαυσαν τα παιδιά δηλ. σχημάτισαν με τα σώματά τους το γράμμα Π (από το Πείραμα) και το γράμμα Ε (από το Ερατοσθένης). Χαίρομαι ειλικρινά να βλέπω τόσο ορεξάτες και δημιουργικές δράσεις να συμβαίνουν στο σχολείο μας. Σκοπός του πειράματος ήταν να μάθουν με ποιον τρόπο ο Ερατοσθένης μέτρησε την περίμετρο της Γης και πολλούς επιμέρους στόχους όπως την παρατήρηση, τη συνεργασία των σχολείων μεταξύ τους, τη χρήση των ΤΠΕ (Skype, excell, mail) και πως αυτά διευκολύνουν τις μετρήσεις», ανέφερε η κ. Νίκη Χατζηκυριάκου, που ετοίμασε, οργάνωσε και έφερε σε πέρας το πείραμα, μία διοργάνωση που έγινε με τη στήριξη της διευθύντριας του σχολείου, Ευτυχίας Βουρδουμπάκη.

Υπεύθυνη στο Γυμνάσιο Γερακίου Λακωνίας είναι η καθηγήτρια φυσικής κ. Ανθή Σαράντη και διευθυντής του σχολείου είναι ο κ. Χριστοφοράκος Αντώνης. Κατά τη διεξαγωγή του πειράματος είχαμε επικοινωνία μέσω Skype με το Γυμνάσιο Γερακίου καθώς και με το σχολείο της Φινλανδίας και την υπεύθυνη καθηγήτρια Tarja Ihalin.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου