ΤΟΠΙΚΑ

Επιθεωρητές περιβάλλοντος στην ΑΓΕΤ

επιθεωρητές-περιβάλλοντος-στην-αγετ-517226

Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Κ.Ε.Π.Ε), το οποίο συγκροτήθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στην ΑΓΕΤ, προκειμένου να ελέγξει τη λειτουργία της με βάση τη νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ενώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας γνωστοποίησε ότι θα συγκληθεί και Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα αυτό.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι θα ελεγχθεί αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι της άδειας και αν υπάρχει ο μηχανολογικός εξοπλισμός που να στηρίζει την καύση RDF και ό,τι προβλέπει ο νόμος.

«Η ΑΓΕΤ δεν έχει στείλει άδεια εγκατάστασης, ούτε έχει αιτηθεί άδεια λειτουργίας για τη χρήση του εναλλακτικού καυσίμου», είπε ο περιφερειάρχης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «το 2003 η Περιφέρεια Θεσσαλίας γνωμοδότησε θετικά για την καύση εναλλακτικών μορφών καυσίμων. Ωστόσο, ο όρος RDF αναφέρεται σε έγκριση που έδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς να έχει αυτός προβλεφτεί στην πρώτη μελέτη».

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν είναι υπεύθυνη για το υλικό καύσης, αλλά για την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας. Ο κ. Αγοραστός είπε ότι: «Εμείς είπαμε “όχι” από την αρχή στο RDF. Το θέμα, όμως, είναι τι αποφασίζει το υπουργείο, η πραγματικότητα που προσδιορίζει».

Ο κ. Αγοραστός χαρακτηρίζει δικαιολογημένη την ανησυχία που αναπτύχθηκε για τη χρήση RDF για την ΑΓΕΤ, ενώ προσφέρθηκε να συνδράμει για τη διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου.

«Αυτό πρέπει να το δούμε, να το ψάξουμε με ένα αξιόπιστο μελετητικό φορέα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα υπάρξει πλατφόρμα για την on line καταγραφή των αέριων ρύπων, ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης.

Το Κλιμάκιο Ελέγχου

Ενημέρωση για το Κλιμάκιο Ελέγχου Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έγινε και από αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία δέχθηκε στο γραφείο της την επίσκεψη αντιπροσωπείας σωματείων και συνδικαλιστών, με επικεφαλής τον βουλευτή Μαγνησίας Κώστα Στεργίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Το Κλιμάκιο, όπως είπε στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, θα αποτελείται από υπαλλήλους του Yπουργείου Περιβάλλοντος, εκπρόσωπο του Δήμου Βόλου, της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η κ. Κολυνδρίνη επισήμανε ότι το 2013 το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της χρήσης του RDF, αλλά άλλων εναλλακτικών καυσίμων.

«Ωστόσο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέτρεψε στην ΑΓΕΤ να χρησιμοποιεί το εν λόγω καύσιμο βάσει της έγκρισης της νέας ΑΕΠΟ. Εμείς διενεργούμε ελέγχους στο πλαίσιο που η νομοθεσία το επιβάλλει και κάνουμε όλα όσα ο νόμος προβλέπει», τόνισε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου