ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο Ν. Χαυτούρας

παρέμβαση-εισαγγελέα-ζητά-ο-ν-χαυτούρ-517254

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και Κ. Υγείας Μαγνησίας Ν. Χαυτούρας για την απόφαση της Διοίκησης του Αχιλλοπουλείου να μη γίνονται αποδεκτά στο Νοσοκομείο νέα περιστατικά καρκινοπαθών, λόγω υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών επίσης ενημέρωσε ήδη για τα τεκταινόμενα την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών, κλιμάκιο της οποίας αύριο Τετάρτη θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο Βόλου για να εκφράσει τη συμπαράστασή της στον επιστημονικά υπεύθυνο του Ογκολογικού Τμήματος Γιώργο Ρήγα, στον οποίο το Υπ. Υγείας εμμέσως πλην σαφώς επιρρίπτει ευθύνες για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Χθες πάντως, και ενώ το θέμα απασχολεί την επικαιρότητα πανελλαδικά για δεύτερη εβδομάδα, στο πλαίσιο σύσκεψης που έγινε στη Λάρισα από την 5η ΥΠΕ, και στην οποία συμμετείχε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Μ. Δραμητινός μαζί με τους συναδέλφους του από τα άλλα νοσοκομεία, συζητήθηκε το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να ληφθούν ωστόσο δραστικά μέτρα που θα άρουν το «απαγορευτικό» που έχει επιβληθεί για νέα περιστατικά καρκινοπαθών. Αντίθετα, όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, μέχρι νεωτέρας, όσοι καρκινοπαθείς χρειαστεί να λάβουν θεραπεία για πρώτη φορά, θα εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία της Λάρισας και της Λαμίας, που ανήκουν επίσης στη διοικητική περιφέρεια της 5ης ΥΠΕ.

Να παρέμβει η Δικαιοσύνη

«Εμείς, ως Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών εκτιμούμε ότι μετά την απόφαση να μη δέχεται το Νοσοκομείο Βόλου νέα περιστατικά καρκινοπαθών πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Υπάρχουν καταγγελίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για νέα περιστατικά που εκδιώχθηκαν, με το υπουργείο να απαντά αφήνοντας αιχμές κατά ενός συναδέλφου γιατρού, που έχει δώσει την ψυχή του για τους καρκινοπαθείς δουλεύοντας σε αντίξοες συνθήκες. Όλα αυτά πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Νίκος Χαυτούρας, στον απόηχο της απάντησης Πολάκη αλλά και των καταγγελιών της ΠΟΕΔΗΝ.

Αύριο Τετάρτη στις 12.30 το μεσημέρι η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών προγραμματίζει για το θέμα έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία μάλιστα θα παραβρεθεί και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών.

Επιτροπή συστήνει η 5η ΥΠΕ για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης

Ο διοικητής της 5η ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λάρισα, παρουσία όλων των διοικητών των νοσοκομείων, όπου τέθηκε και το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης για τα ογκολογικά φάρμακα, υπογράμμισε ότι δρομολογείται η σύσταση επιτροπής από γιατρούς, η οποία κάθε τρίμηνο θα εξετάζει την πορεία των δαπανών που γίνονται.

Ο κ. Αντωνίου, ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν φάνηκε να συμμερίζεται την άποψη του Υπ. Υγείας αλλά και της Διοίκησης του Νοσοκομείου ότι ευθύνεται ο κ. Γ. Ρήγας για τις υπερβάσεις της φαρμακευτικής δαπάνης:«Ασφαλώς και δεν πιστεύω ότι υπάρχει γιατρός που συνειδητά επιλέγει ακριβές θεραπείες γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Πιστεύω όμως -συμπλήρωσε ο κ. Αντωνίου- ότι θα πρέπει όχι μόνο στο Βόλο αλλά σε όλα τα νοσοκομεία να ξαναδούμε τα πρωτόκολλα θεραπειών, για αυτό και θα προχωρήσουμε στη σύσταση μίας επιτροπής που θα εξετάζει κάθε τρίμηνο τα στοιχεία κάθε νοσοκομείου».

Ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικών μέτρων στον κ. Γ. Ρήγα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ουδέποτε τέθηκε τέτοιο θέμα», ενώ επανέλαβε -όπως και ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Μ. Δραμητινός πριν από λίγες μέρες- ότι το πρόβλημα στο Βόλο θα λυθεί οριστικά όταν θα δημιουργηθεί, με βάση το νέο οργανισμό, Ογκολογική Κλινική που θα δικαιολογεί επιπλέον κονδύλια.

Μέχρι τότε ο κ. Αντωνίου παραδέχτηκε ότι ισχύει η «απαγόρευση» που έχει τεθεί από την τοπική Διοίκηση, υπογραμμίζοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «τα νέα περιστατικά θα εξυπηρετούνται είτε στη Λάρισα είτε στη Λαμία, που ανήκουν στη διοικητική περιφέρειά μας».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου