ΤΟΠΙΚΑ

Ζήτημα επιβίωσης για τους λατόμους του Νοτίου Πηλίου

ζήτημα-επιβίωσης-για-τους-λατόμους-το-518136

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας το σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν 1000 περίπου οικογένειες λατόμων στο Νότιο Πήλιο. Οι λατόμοι της περιοχής αδυνατούν να ασχοληθούν με το μοναδικό, εργασιακό τους αντικείμενο, την εξόρυξη και διάθεση σχιστολιθικών πλακών Πηλίου, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην έγκριση των νέων περιβαλλοντικών όρων.

Στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Τους τελευταίους 13 μήνες έχουν απολέσει το εργασιακό τους αντικείμενο περίπου 1000 οικογένειες στο Νότιο Πήλιο, εξαιτίας της καθυστέρησης έγκρισης νέων περιβαλλοντικών όρων για την εξόρυξη, επεξεργασία και διάθεση στο εμπόριο σχιστολιθικών πλακών Πηλίου, που για τη συντριπτική πλειοψηφία των λατόμων αποτελεί το μοναδικό έσοδο. Η απόγνωση στον πληθυσμό των χωριών του Νοτίου Πηλίου (Καλαμάκι – Συκή – Νεοχώρι) είναι διάχυτη. Οι λατόμοι του Νοτίου Πηλίου ζητούν την παράταση ισχύος των προηγούμενων περιβαλλοντικών όρων και την ταχεία εκπόνηση και έγκριση νέων περιβαλλοντικών μελετών και όρων, προκειμένου να επιβιώσουν. Η συγκεκριμένη κατηγορία παραγωγών βρίσκεται σε απόγνωση και πληροφορούμαστε ότι προγραμματίζουν δυναμικές αντιδράσεις, αφού αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα επιβίωσης.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα που έχει προκύψει στο Δήμο Νοτίου Πηλίου;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου