ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνια οργή για καρκινοπαθείς. Σοκ από τον «κόφτη» σε χημειοθεραπείες ελλείψει κονδυλίων

πανελλήνια-οργή-για-καρκινοπαθείς-σο-520530

Η Διοίκηση του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου παραδέχεται ότι μέχρι να δημιουργηθεί Ογκολογική Κλινική που θα δικαιολογεί την αύξηση των κονδυλίων για τις θεραπείες των καρκινοπαθών, τα νέα περιστατικά στο Νοσοκομείο Βόλου δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Μάνθος Δραμητινός μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τόνισε χθες ότι η τελευταία παραγγελία που έγινε στις 15 Μαρτίου για το Ογκολογικό Τμήμα ήταν προϋπολογισμού 360.000 ευρώ, και αυτό ήταν που σήμανε συναγερμό, καθώς διαπιστώθηκε ότι με αυτούς τους ρυθμούς δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσουν τα χρήματα μέχρι τέλος του χρόνου για τους 400 καρκινοπαθείς που εξυπηρετούνται από το Αχιλλοπούλειο.

Χθες ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ Νίκος Χαυτούρας, κατήγγειλε πως η διοίκηση απέστειλε έγγραφο στον κ. Ρήγα με το οποίο εμμέσως πλην σαφώς ζητά «εξηγήσεις», γιατί η δαπάνη για τα φάρμακα των καρκινοπαθών είναι υψηλή σε σχέση με άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας επειδή το πρώτο τρίμηνο του 2017 έχουν ήδη δαπανηθεί ανά μήνα 280.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός για όλη τη χρονιά είναι περίπου στα 2,6 εκατ. ευρώ.

«Δεν έχω κανένα θέμα με τον κ. Ρήγα. Αντιθέτως εκτιμώ ότι πρόκειται για έναν αξιόλογο επιστήμονα που κάνει τη δουλειά του. Όμως προσωπικά ως διοίκηση έχω υποχρέωση να διαχειριστώ τα κονδύλια που έχω για όλο το νοσοκομείο με γνώμονα να μην υπάρξουν προβλήματα και όσον το δυνατόν λιγότερες ελλείψεις» απάντησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Δραμητινός αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι το επίμαχο έγγραφο εστάλη προς τον διοικητή κ. Νέστορα Αντωνίου προς ενημέρωση προκειμένου να ενισχυθεί το αίτημα του Αχιλλοπούλειου για τη δημιουργία της Ογκολογικής Κλινικής.

Και ενόσω η διοίκηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα μετά την πανελλαδική διάσταση που πήρε και έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή με πρωτοβουλία της Ν.Δ., η οδηγία πως το Ογκολογικό Τμήμα θα σταματήσει να δέχεται νέα περιστατικά παραμένει σε ισχύ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία που θα υφίστανται άνθρωποι που, αντί να δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο στο νοσηλευτικό Ίδρυμα της πόλης τους, θα είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν σε άλλες πόλεις για να πάρουν τη θεραπεία τους.

Αίσθηση μάλιστα προκαλεί η επισήμανση του κ. Δραμητινού στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ που, ενώ αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα, δήλωσε ότι ήταν «μονόδρομος» η απόφαση να σταματήσουν οι θεραπείες σε νέα περιστατικά, διότι το καλοκαίρι το νοσοκομείο δεν θα είχε χρήματα να αγοράσει ούτε ντεπόν!

Οργή και απογοήτευση στους καρκινοπαθείς

Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες έχουν προκαλέσει όχι απλά προβληματισμό αλλά οργή στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Μαγνησίας. «Είναι ανήθικο αυτό που γίνεται. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείς από ανθρώπους που πολεμούν τον καρκίνο για να παραμείνουν ζωντανοί, να ψάξουν να βρούνε άλλο νοσοκομείο γιατί το Υπουργείο Υγείας θέλει να κάνει οικονομία. Καμία δαπάνη δεν μπορεί να είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Θα ζητήσουμε εξηγήσεις για αυτό άμεσα. Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» επισήμανε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Έφη Χαρβάλα, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Μαγνησίας.

Η κ. Ε. Χαρβάλα μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ άφησε αιχμές και εναντίον της Διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου και του διοικητή κ. Μάνθου Δραμητινού λέγοντας: «Είναι απαράδεκτο να ακούμε τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου να παραδέχεται ότι επειδή βάζει πλαφόν το υπουργείο στις δαπάνες θα σταματήσουν να δέχονται νέα περιστατικά. Δεν μπορεί ο κ. Δραμητινός από τη μία να λέει ότι θα δημιουργηθεί Ογκολογική Κλινική στο νοσοκομείο και από την άλλη να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα νέα περιστατικά, βάζοντας θέμα υπέρβασης της δαπάνης σε φάρμακα. Αυτά είναι απάνθρωπα και απαράδεκτα πράγματα» σημείωσε επίσης η ίδια.

Οι ισχυρισμοί της Διοίκησης

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός χθες σε δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ απάντησε όσον αφορά τις αρνητικές εντυπώσεις και το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί λέγοντας ότι πρόκειται για «προσωρινό μέτρο» και πως έχει ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αναζητηθεί λύση. Προκειμένου μάλιστα να δικαιολογήσει την απόφαση να μη δέχεται το Ογκολογικό Τμήμα νέα περιστατικά καρκινοπαθών, είπε ότι υπήρξε υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη το πρώτο τρίμηνο για αυτό και έπρεπε να ληφθούν μέτρα, και υποστήριξε ότι εάν δεν υπάρξουν περιορισμοί, τον Ιούνιο το Νοσοκομείο Βόλου δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει ούτε ντεπόν!

O κ. Δραμητινός ανακοίνωσε ότι έχει ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας και πως την ερχόμενη Δευτέρα που συνεδριάζει η 5Η ΥΠΕ θα τεθεί το θέμα, με τον ίδιο να προτείνει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πανθεσσαλικό συνεργασίας μεταξύ των νοσοκομείων, προκειμένου να διοχετεύονται τα νέα περιστατικά σε όποιο νοσοκομείο έχει τη δυνατότητα υποδοχής νέων περιστατικών.

Τέλος, υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και ότι θα διεκδικήσει επιπλέον πόρους από το υπουργείο, ενώ εκτίμησε πως το θέμα θα επιλυθεί οριστικά όταν συσταθεί η ογκολογική κλινική στο Αχιλλοπούλειο στο πλαίσιο της αλλαγής του οργανογράμματος, καθώς θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Δραμητινός επίσης τόνισε ότι θα ζητηθεί η πρόσληψη τρίτου ογκολόγου για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες.

«Οι κ.κ. Τσίπρας, Ξανθός και Πολάκης, να απολογούνται αντί να υπερηφανεύονται»

Ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας για την Ογκολογική του Νοσοκομείου Βόλου

Ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Βόλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο κ. Τσίπρας, ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης, αντί να δηλώνουν ικανοποίηση για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας, οφείλουν να απολογούνται.

Μόλις 24 ώρες μετά την κατάθεση ερώτησης του κόμματός μας στη Βουλή από τους βουλευτές Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο και Επικρατείας Βασίλη Οικονόμου, για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Βόλου, δυστυχώς, η επιβεβαίωση ήρθε με τον πιο δραματικό τρόπο.

Ο διοικητής του νοσοκομείου με μια συγκλονιστική έκκλησή του δηλώνει σε τοπική εφημερίδα του Βόλου: “Με συντριβή δηλώνω πως δεν γίνεται η υποδοχή άλλων περιστατικών καρκινοπαθών, γιατί τον Ιούλιο δεν θα υπάρχει ούτε ευρώ για αγορά ντεπόν”. Προσθέτει, μάλιστα, ότι τη θλιβερή κατάσταση του Νοσοκομείου Βόλου προκαλούν η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 100.000 ευρώ και η έλλειψη ιατρών και κλινικής. Οι χειρισμοί της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας σπρώχνουν στην απόλυτη απόγνωση καρκινοπαθείς που έχουν ανάγκη θεραπείας.

Εξάλλου, ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος με δημόσιες παρεμβάσεις του χθες, σε τοπικά και αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, ζήτησε την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος, προκειμένου να σταματήσει η σωματική και ψυχική ταλαιπωρία των καρκινοπαθών και των οικογενειών τους».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου