ΤΟΠΙΚΑ

Ομιλία του μαθηματικού και συγγραφέα Τεύκρου Μιχαηλίδη στο Βόλο

ομιλία-του-μαθηματικού-και-συγγραφέα-521708

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (Ε.Μ.Ε.) – Παράρτημα Μαγνησίας σε συνεργασία με την ομάδα «Θαλής + Φίλοι» του Βόλου και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνει διάλεξη του Μαθηματικού και συγγραφέα κ. Τεύκρου Μιχαηλίδη με θέμα «Γεωμετρία και Φως».

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 και ώρα 19.30 στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ( Γ.Καρτάλη 72-Ροζού, πρ. Γαλλικό Ινστιτούτο).

Ο ομιλητής θα επιχειρήσει στην ομιλία του μια περιδιάβαση στις αρχαίες και μεσαιωνικές θεωρίες για την διάδοση του φωτός.

Βιογραφικό σημείωμα

O Τεύκρος Μιχαηλίδης κατάγεται από την Κύπρο. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου PierreetMarieCurie (Αλγεβρική θεωρία αριθμών). Από το 1981 διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει επίσης διδάξει σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν τα βιβλία του:

  • Μαθηματικά Επίκαιρα – Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα(συλλογή δοκιμίων)
  • Πυθαγόρεια Εγκλήματα(μυθιστόρημα). Μεταφρασμένοστα Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Κορεατικά και Κινεζικά. Βραχεία λίστα για το βραβείο του περιοδικού Διαβάζω και του περιοδικούTangentes (η γαλλική του έκδοση).
  • Αχμές, ο γιος του φεγγαριού(μυθιστόρημα).Κυπριακό Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2010, βραχεία λίστα για το βραβείο αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ (2010).
  • Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού(μυθιστόρημα).Βραχεία λίστα για το βραβείο αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ (2012).
  • Ο μέτοικος και η συμμετρία(μυθιστόρημα).
  • Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής(συλλογή αστυνομικών διηγημάτων).
  • Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι (μυθιστόρημα).

Από τις εκδόσεις Πατάκηκυκλοφορεί το βιβλίο του Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά(εκλαϊκευτικό αφήγημα για τα μαθηματικά).Βραχεία λίστα για το βραβείο αναγνωστών του Public.

Επίσης έχει γράψει σχολικά εγχειρίδια και βοηθήματα για τη διδασκαλία των μαθηματικών και της πληροφορικής στη μέση εκπαίδευση.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την διδακτική και τη χρήση της ιστορίας στη διδασκαλία των θετικών επιστημών.

Συμμετείχε στους συλλογικούς τόμους Ελληνικά Εγκλήματα2,3,4, H επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα(ΕΛΣΑΛ – Καστανιώτης),Είσοδος Κινδύνου(ΕΛΣΑΛ – Μεταίχμιο), Κλέφτες και αστυνόμοι (Ψυχογιός), Ερωτικά Εγκλήματα (Πατάκης).

Κατά τα έτη 2012 – 2013 συνεργάστηκε ως Παρουσιαστής – Εισηγητής στην τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία».

Πρόσφατα συνεργάστηκε στο σενάριο της Μαθηματικής – Αστυνομικής κινηματογραφικής ταινίας «Έτερος Εγώ» του Σωτήρη Τσαφούλια».

Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την διδακτική των μαθηματικών, την πληροφορική στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών.

Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες Τα Νέα, Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος και Καθημερινή.

Έχει μεταφράσει από τα Αγγλικά και τα Γαλλικά 30 βιβλία σχετικά με την ιστορία των επιστημών, την εκλαΐκευση και τη μαθηματική λογοτεχνία.

Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του ChevalierdanslOrdredesPalmesAcadémiques.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου