ΤΟΠΙΚΑ

Σταματούν νέες χημειοθεραπείες στο Βόλο

σταματούν-νέες-χημειοθεραπείες-στο-β-521999

Εάν και η ανθρώπινη ζωή δεν θα έπρεπε να μετριέται με αριθμούς, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου βάζει «κόφτη» στις χημειοθεραπείες προκειμένου να συγκρατήσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Σε απόγνωση συμπολίτες που, εκτός από το βάρος της ασθένειας που πρέπει να παλέψουν, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και την ταλαιπωρία να αναζητήσουν θεραπεία σε άλλα νοσοκομεία, αφού το Αχιλλοπούλειο τούς κλείνει την πόρτα αν πρόκειται για νέα περιστατικά. Το θέμα φέρνει στη Βουλή με επερώτηση που κατέθεσε χθες ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος μετά από ενημέρωση που είχε για το ζήτημα που ανέκυψε.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Σύμφωνα με τη συλλογιστική της Διοίκησης του Αχιλλοπουλείου, που προβλέπει ότι τα χρήματα της φαρμακευτικής δαπάνης δεν επαρκούν για μεγάλο διάστημα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου και αναζητά τρόπους προκειμένου να μην «ανάψει κόκκινο», όσοι Βολιώτες διαγνωστούν με καρκίνο από εδώ και πέρα θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία σε άλλους νομούς. Στο διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος Γιώργο Ρήγα, δόθηκε ήδη εντολή από τη Διοίκηση του νοσοκομείου και την Ιατρική Υπηρεσία να μην δέχεται νέα περιστατικά.

Οι καρκινοπαθείς είναι τα πρώτα «θύματα» των περικοπών που θα πρέπει να γίνουν, και έτσι, πριν από λίγες μέρες , σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του Ννοσοκομείου ζήτησε από τον διευθυντή του Ογκολογικού να μη δέχεται νέα περιστατικά διότι δεν υπάρχουν χρήματα για νέες θεραπείες!

Σημειώνεται ότι στο Αχιλλοπούλειο εξυπηρετούνται περίπου 400 άτομα και, σύμφωνα με τη διοίκηση -πάντα σε οικονομικό επίπεδο-, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν η απόδοση του τμήματος έχει φτάσει στο 145% σε σχέση με άλλα νοσοκομεία.

Η φαρμακευτική δαπάνη για όλες τις κλινικές για το 2017 στο Νοσοκομείο Βόλου έχει προϋπολογιστεί στα 5,3 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 600 εκατ. από την προηγούμενη χρονιά. Για τις θεραπείες των καρκινοπαθών είχαν προϋπολογιστεί από αυτό το κονδύλι περίπου 210.000 ευρώ το μήνα, ωστόσο το πρώτο τρίμηνο του 2017 η δαπάνη έφτασε ανά μήνα τα 280.000 ευρώ. Η Διοίκηση εκτιμά ότι με αυτούς τους ρυθμούς, μετά τον Ιούνιο θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα, και έτσι αποφάσισε να ζητήσει να σταματήσουν οι νέες εισαγωγές, με ότι ωστόσο αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς που αναζητούν θεραπεία προκειμένου να διατηρούν άσβεστη την ελπίδα ότι θα ιαθούν.

Άνισος αγώνας

Ο καρκίνος έχει δύο ανελέητα χαρακτηριστικά, τη μάχη εναντίον του καρκίνου που κοστίζει πολύ ακριβά και δεν μπορεί να περιμένει. Ο ασθενής πρέπει να ξεκινήσει αμέσως τη θεραπεία του. Xρειάζονται φάρμακα (χημειοθεραπείες) που κοστίζουν κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ ανά δέκα ή 20 ημέρες κι ίσως ακτινοθεραπείες που κοστίζουν 700 ευρώ η μία. Και δεύτερον το ψυχολογικό παράγοντα που δεν λαμβάνεται πολλές φορές υπόψη και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο άνθρωπος που νοσεί, αισθάνεται όταν δημιουργούνται προβλήματα με τη φαρμακευτική δαπάνη όπως στο Αχιλλοπούλειο, ότι για την Πολιτεία είναι απλά «μία ακόμη δαπάνη».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πηγές του Νοσοκομείου Βόλου, η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε για τους καρκινοπαθείς, διότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν επιλέγουν το δημόσιο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους διότι δεν μπορούν οικονομικά να ανταπεξέλθουν σε ιδιωτικά κέντρα.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χθες αναζήτησε τηλεφωνικά το διευθυντή του Ογκολογικού Γ. Ρήγα αλλά δεν κατέστη δυνατό.

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας Ν. Χαυτούρας, πάντως χθες σε δηλώσεις του στηλίτευσε την απόφαση της Διοίκησης και της Ιατρικής Υπηρεσίας υπογραμμίζοντας ότι είναι «απάνθρωπο να δίνεται εντολή να σταματήσει το Ογκολογικό να δέχεται νέα περιστατικά επειδή η φαρμακευτική δαπάνη είναι υψηλή, και κατηγόρησε τη Διοίκηση ότι γίνεται «ιμάντας στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής υποβάθμισης της υγείας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.

Αφήνουν τους καρκινοπαθείς χωρίς ενδοφλέβια θεραπεία

Το ζήτημα της περικοπής της ενδοφλέβιας θεραπείας των καρκινοπαθών στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου έφερε χθες το απόγευμα στη Βουλή βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας. Την ερώτηση του βουλευτή συνυπογράφει ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους καρκινοπαθείς της Μαγνησίας, η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου για περικοπή των ενδοφλέβιων θεραπειών στους ασθενείς, που εκτελούν θεραπείες τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη εντολή εδόθη από το Υπουργείο Υγείας, με τη δικαιολογία ότι η έλλειψη κονδυλίων οδηγεί στον περιορισμό της συγκεκριμένης φαρμακευτικής δαπάνης. Η αγανάκτηση τόσο των ασθενών όσο και των θεραπόντων ιατρών ξεχειλίζει, οι μεν γιατί αισθάνονται έρμαια της τύχης τους και οι δε γιατροί γιατί αδυνατούν να φροντίσουν τους ασθενείς τους, που έχουν άμεση ανάγκη. Ήδη αρκετοί καρκινοπαθείς παρακινούνται ανεπισήμως να αναζητήσουν την απαραίτητη θεραπεία τους σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, όπως και σε ιδιωτικές κλινικές».

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μπουκώρος καλεί τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει εάν όντως ισχύει ότι η εντολή για την περικοπή των ενδοφλέβιων θεραπειών προς τους καρκινοπαθείς εδόθη από το Υπουργείο Υγείας, και εάν όχι γιατί το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου περικόπτει τις συγκεκριμένες θεραπείες και ζητά από το Υπουργείο Υγείας να επιλύσει το ζήτημα που έχει ανακύψει με την “απαράδεκτη” -όπως αναφέρει- περικοπή στην ενδοφλέβια θεραπεία των καρκινοπαθών στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου