ΤΟΠΙΚΑ

Κηδείες και τις Κυριακές στον Κούκο

κηδείες-και-τις-κυριακές-στον-κούκο-522096

Τέλος στην οδυνηρή ταλαιπωρία συγγενών νεκρών, που δεν μπορούν να θάψουν το αγαπημένο τους πρόσωπο όταν… πέφτει Κυριακή. Η κυριακάτικη αργία, οδηγεί σορούς νεκρών σε αναμονή στο ψυγείο, μέχρι να ξημερώσει Δευτέρα και να μπορέσει να γίνει η ταφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ψυχολογική επιβάρυνση για τους συγγενείς των θανόντων.

Τα εκατοντάδες αιτήματα πολιτών να αλλάξει το καθεστώς, που ισχύει μόνο στο κοιμητήριο του Κούκου (στα περιφερειακά γίνονται κανονικά οι ταφές και τις Κυριακές) οδήγησε σε αλλαγή της Κανονιστικής λειτουργίας του κοιμητηρίου.

Η τροποποίηση της Κανονιστικής εισήχθη εκτός ημερήσιας διάταξης στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημοτικών Κοιμητηρίων, Χρήστο Στεφόπουλο, η τροποποιημένη κανονιστική θα επιτρέπει ταφές και τις Κυριακές, εκτός από τις περιόδους του Πάσχα, των Χριστουγέννων και του Δεκαπενταύγουστου. Όπως εξήγησε ο κ. Στεφόπουλος, θα απευθυνθεί αίτημα στο υπουργείο να επιτραπεί η πρόσληψη μονίμων υπαλλήλων που θα λειτουργούν τις Κυριακές το κοιμητήριο, προκειμένου να μπορούν να γίνονται οι ταφές.

Προς το παρόν, η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ και το κοιμητήριο θα λειτουργεί και Κυριακές, έχοντας προσωπικό που θα αντληθεί από το πρόγραμμα των οκτάμηνων και στη συνέχεια μέσω εργολαβίας.

Υπολογίζεται σύμφωνα με τον κ. Στεφόπουλο, ότι το κόστος που θα επιβαρυνθεί ο δήμος για την κυριακάτικη λειτουργία του κοιμητηρίου Κούκος δεν θα ξεπεράσει τις 10.000 ευρώ ετησίως.

Επιπλέον αλλάζουν και οι όροι για την απαλλαγή των απόρων από τα τέλη ταφής. Μέχρι σήμερα από τα τέλη ταφής απαλλάσσεται ο θανών άπορος. «Προβλέψαμε ότι από τα τέλη θα μπορεί να απαλλάσσεται και ο συγγενής πρώτου βαθμού σε περίπτωση που είναι άπορος. Κι αυτό γιατί ο συγγενής κι όχι ο θανών επιβαρύνεται με τα έξοδα», εξήγησε.

Επιπλέον θα δίνεται δυνατότητα απαλλαγής από τέλη και συγκεκριμένων ομάδων που εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες, με εισήγηση του αντιδημάρχου και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά από ερώτημα του δημοτικού συμβούλου της Επιλογής Ευθύνης Νίκου Στόικου, ο κ. Στεφόπουλος επανέλαβε ότι ισχύει μείωση των τελών στα κοιμητήρια από 60% έως 80%.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα του επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλη Νάνου, για το θέμα της καύσης νεκρών, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι δεν υπάρχει σαφές και επαρκές νομοθετικό πλαίσιο με βάση το οποίο ο δήμος θα μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου