ΤΟΠΙΚΑ

Κων. Λούλης: Η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της

κων-λούλης-η-δικαιοσύνη-έπραξε-το-καθή-523119

Mε ιδιαίτερα μεγάλη ικανοποίηση υποδέχτηκε ο γνωστός Βολιώτης βιομήχανος Κώστας Λούλης την οριστική απόφαση αθώωσης των κατηγορουμένων για την υπόθεση Βατοπεδίου. Ο γνωστός βιομήχανος, που διατέλεσε για χρόνια Διοικητής του Αγίου Όρους, ήταν εκείνος που όταν πριν από 9 χρόνια ο ηγούμενος Εφραίμ οδηγούνταν στη φυλακή, πήρε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Συλλόγου Φίλων Μονής Βατοπεδίου. Ήθελε με αυτό τον τρόπο να εκφράσει τη στήριξή του στον ίδιο τον π. Εφραίμ αλλά και στη Μονή προκειμένου να συνεχιστεί το έργο της.

Χθες, στην επικοινωνία που είχε μαζί του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης, ο Κώστας Λούλης έκανε σαν μικρό παιδί, αφού δεν μπορούσε να κρύψει τη μεγάλη χαρά του για τη θετική έκβαση της υπόθεσης.

«Είναι μία ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης, την οποία για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα. Περίμενα πως επειδή για το συγκεκριμένο θέμα γράφτηκαν τερατουργήματα, πως τελικά δεν θα ερχόταν η ώρα της δικαίωσης ποτέ. Παίρνω πίσω κάθε αρνητική σκέψη που είχα κάνει. Τελικά η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της, παρότι είμαι σίγουρος ότι ασκήθηκαν πιέσεις από εκείνους που είχαν εκτεθεί και είχαν δομήσει μία ολόκληρη τακτική πάνω στη συγκεκριμένη υπόθεση. Μπράβο σε όλους τους δικαστές» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός Βολιώτης βιομήχανος.

Ο Κώστας Λούλης δεν έκρυψε ποτέ την πολύ στενή φιλική σχέση που είχε με τον ηγούμενο Εφραίμ. Στάθηκε μάλιστα δίπλα του και τον στήριξε στην πιο δύσκολη στιγμή, όταν με βούλευμα οδηγούνταν στη φυλακή. Ίδρυσε το Σύλλογο Φίλων Μονής Βατοπεδίου στον οποίο έγινε πρόεδρος. «Εκείνη τη μέρα το κλίμα ήταν πολύ βαρύ. Όμως εμείς δεν σταματήσαμε ποτέ να πιστεύουμε ότι όλο αυτό το θέμα ήταν μία σκευωρία. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει ο Σύλλογος Φίλων Μονής Βατοπεδίου για να στηρίξουμε το μοναστήρι που, μαζί με τον ηγούμενο και τους άλλους μοναχούς, δεχόταν έναν απίστευτο πόλεμο λάσπης» σημείωσε ο Κώστας Λούλης.

Η γνωριμία με τον Εφραίμ

Ο Βολιώτης βιομήχανος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μας μετέφερε το απόσταγμα της εμπειρίας που αποκόμισε από τη γνωριμία του με τον Εφραίμ. Έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου.

«Τον συμπαθούσα πάντα. Όταν τον οδηγούσαν στη φυλακή αισθάνθηκα το άδικο να ξεχειλίζει από μέσα μου. Εγώ είχα γνωρίσει έναν πολύ καλό άνθρωπο, φιλεύσπλαχνο για αυτό και είχα νιώσει μεγάλη οργή με αυτά που ακούγονταν και γράφονταν από ορισμένους δημοσιογράφους, και αναπαράγονταν και από πολιτικούς» θα πει ο Κώστας Λούλης.

Ενθυμούμενος μάλιστα τις πρώτες του συζητήσεις, εξομολογείται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι αυτό που δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ είναι τον λιτό τρόπο με τον οποίο διαβιούσε ο ίδιος ο Εφραίμ αλλά και ότι ποτέ δεν επιχείρησε, όπως λέει ο κ. Λούλης, να ευνοήσει τους δικούς του ανθρώπους και την οικογένειά του, επειδή είχε γνωριμίες αλλά και επειδή ηγούνταν της Μονής Βατοπεδίου.

«Είχα επισκεφτεί τη μητέρα του στην Κρήτη -μας είπε ο κ. Λούλης- όπου ζούσε σε ένα φτωχικό σπίτι μαζί με τον αδερφό του που είναι μαραγκός. Του είπα λοιπόν τότε ότι “η μητέρα σου ζει πολύ φτωχικά και ο αδερφός σου δεν έχει καν τα κατάλληλα εργαλεία για να δουλέψει το ξυλουργείο του. Γιατί δεν τους βοηθάς;” “Εγώ δεν έχω δικά μου χρήματα. Ό,τι υπάρχει είναι περιουσία της Μονής δεν είναι δυνατόν να το οικειοποιηθεί κανείς αυτό” μου αποκρίθηκε ο ηγούμενος Εφραίμ, παρά το γεγονός ότι η Μονή βοηθούσε ανθρώπους που είχαν ανάγκη βιοπορισμού. Και την ανιψιά του, παρότι ήταν φτωχή και είχε ανάγκη από βοήθεια, την είχε εξαιρέσει ενώ θα μπορούσε να τη συνδράμει με κάθε τρόπο» θυμάται επίσης ο γνωστός βιομήχανος.

Ο κ. Λούλης μίλησε και για τις δύσκολες μέρες του ηγούμενου τα τελευταία 9 χρόνια που ήταν σε εξέλιξη η δικαστική του περιπέτεια. «Έκανε μεγάλη υπομονή και είχε βαθιά πίστη μέσα του ο Εφραίμ, Εάν ήταν άλλος δεν θα είχε αντέξει ψυχολογικά αλλά και βιολογικά τόσο πόλεμο που δέχτηκε. Έφτασαν μέχρι να τον κάνουν φιγούρα του Καρναβαλιού στην Πάτρα. Ήταν τρομερό τότε αυτό που συνέβη και συνάμα απαράδεκτο» θα πει φανερά ενοχλημένος ακόμη ο κ. Λούλης, κάνοντας αναδρομή σε αυτά τα εννιά χρόνια μέχρι τη χθεσινή δικαστική απόφαση.

Τέλος, αναφερόμενος στην επόμενη μέρα της Μονής Βατοπεδίου, ο Bολιώτης βιομήχανος εκτιμά ότι το έργο του Μοναστηρίου θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ακόμη δυναμική πλέον, καθώς όπως τονίζει ο ίδιος, αφού μπόρεσε να παραμείνει εν λειτουργία εν μέσω της κρίσης που είχε ξεσπάσει πριν εννιά χρόνια, τώρα δεν υπάρχει κανένας φόβος. «Είναι ένα θαύμα που η Μονή Βατοπεδίου μπόρεσε και άντεξε τον οικονομικό στραγγαλισμό που της επέβαλαν αυτά τα χρόνια, αφού οι τραπεζικοί λογαριασμοί όλοι είχαν δεσμευτεί. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπήρξαν άνθρωποι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που στήριξαν αυτά τα εννιά χρόνια τη Μονή, που όχι μόνο άντεξε και δεν κατέρρευσε, αλλά ήταν το μοναδικό μοναστήρι στο οποίο υπήρχε οργασμός έργων» κατέληξε κλείνοντας τη συνομιλία μας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου