ΤΟΠΙΚΑ

Ανω – κάτω οι ειδικευόμενοι γιατροί

ανω-κάτω-οι-ειδικευόμενοι-γιατροί-523161

Καζάνι που βράζει οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου, που βλέπουν να ανοίγει σύντομα «παράθυρο» αλλαγής των εργασιακών τους σχέσεων και προσανατολίζονται να βγούνε στην επίθεση, διεκδικώντας, όπως λένε, να μην πειραχτούν τα εργασιακά τους δικαιώματα αφού είναι εργαζόμενοι και όχι «εκπαιδευόμενοι», όπως τους «βλέπει» το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας στο πλαίσιο αλλαγών που προωθούνται.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας επεξεργάζεται συγκεκριμένες αλλαγές. Το περίγραμμά τους παρουσίασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου πριν από λίγες μέρες στην Πάτρα, σε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι των ειδικευόμενων γιατρών από το Νοσοκομείο Βόλου.

Από τα όσα συζητήθηκαν προέκυψε ότι στα μέτρα που επεξεργάζεται το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας περιλαμβάνεται και η αλλαγή του μοντέλου που αφορά στους ειδικευόμενους γιατρούς, βάσει του οποίου από εργαζόμενοι πλέον θα «λογίζονται» εκπαιδευόμενοι.

Αυτό ωστόσο, όπως φοβούνται οι γιατροί, μπορεί να δρομολογήσει μείωση αποδοχών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω πορεία τους. Στο Βόλο, σύμφωνα με την έρευνα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, απασχολούνται αυτή τη στιγμή 43 ειδικευόμενοι γιατροί στο Νοσοκομείο Βόλου, οι οποίοι παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες, στελεχώνοντας σχεδόν όλες τις κλινικές του Αχιλλοπουλείου αλλά και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο «κρατούν» σχεδόν ολόκληρο το 24ωρο με τη συνδρομή και των μόνιμων γιατρών του νοσοκομείου.

Το ζήτημα της αλλαγής του πλαισίου που διέπει την απασχόλησή τους, θεωρείται ότι είναι σοβαρό, και εάν και εφόσον κληθούν οι ειδικευόμενοι γιατροί να αποδεχτούν μία τέτοια εργασιακή αλλαγή, οι περισσότεροι εκτιμάται πως θα εγκαταλείψουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γεγονός που θα δημιουργήσει συνθήκες χάους στο νοσοκομείο, που ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.

«Όλοι γνωρίζουμε πως σε ένα μεγάλο βαθμό, εάν στέκεται σήμερα στα πόδια του το Σύστημα Υγείας είναι γιατί ειδικευόμενοι ιατροί καλύπτουν το τεράστιο κενό που προκύπτει είτε λόγω της υποστελέχωσης σε ειδικευμένους ιατρούς, είτε διότι ακόμα και αυτοί οι ειδικευμένοι συνάδελφοι που υπηρετούν στο Σύστημα είναι μεγάλης ηλικίας και οι αντοχές τους είναι περιορισμένες, γεγονός απόλυτα δικαιολογημένο μετά από 30 και 35 χρόνια συνεχούς προσφοράς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» σημείωναν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μόνιμοι γιατροί του Αχιλλοπουλείου, που συνεργάζονται κάθε μέρα μαζί τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου