ΤΟΠΙΚΑ

Συναγερμός για νέες ναρκωτικές ουσίες

συναγερμός-για-νέες-ναρκωτικές-ουσίε-526819

Σε έξαρση η διοχέτευση κανναβινοειδών και άλλων διεγερτικών ουσιών

Πρωτοπαρουσιάστηκε ως φαινόμενο πριν από τρία με πέντε χρόνια και πλέον λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Συνθετικά κανναβινοειδή παράγωγα υπό μορφή ποτ πουρί και ναρκωτικές ουσίες εν είδει χαπιών, τα οποία προκαλούν ψυχωσικά επεισόδια, μεγάλη καταστολή και πλήρη αποδιοργάνωση κυκλοφορούν στη μαύρη αγορά. Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο βρίσκεται σε επαγρύπνηση.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας Θεοδόσης Γιαμουστάρης, λέει ότι κοινοποιήθηκε μελέτη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το οποίο εφιστά την προσοχή σε περίπτωση αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, ενώ ζητεί και επιστροφή της πληροφορίας για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο.

«Πρόκειται για ουσίες που παράγονται τώρα και δεν ξέρουμε τι κάνουν. Το διαπιστώνουμε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όπου οδηγούνται άνθρωποι με παρενέργειες και έτσι μαθαίνουμε κι εμείς γι’ αυτές. Ουσιαστικά είναι καινούργιες ουσίες» εξηγεί.

Οι άγνωστες ουσίες με τα πολύ αρνητικά αποτελέσματα, έχουν διοχετευθεί τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε ασιατικές χώρες είτε με παραδοσιακούς τρόπους, είτε μέσω διαδικτύου. Η κυκλοφορία τους διαπιστώνεται από την αστυνομία και τα νοσοκομεία. Στην Ελλάδα οι κατασχέσεις τέτοιων παράνομων ουσιών αφορούσαν είτε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα, είτε κάποια λιμάνια όπως της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Γιαμουστάρης λέει ότι παράλληλα υπήρξαν αναφορές από νοσοκομεία κυρίως της Αθήνας για τα επείγοντα περιστατικά και την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Στην πραγματικότητα της πόλης του Βόλου κάτι τέτοιο, τονίζει ο ίδιος, δεν έχει ακόμη διαπιστωθεί. Απασχολούν τα κλασικά παραδοσιακά προβλήματα, με τους ανθρώπους της τοξικομανίας να συνεχίζουν να ζητούν θεραπεία και για το φετινό έτος.

Σύμφωνα με την έρευνα που κοινοποιήθηκε στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο, τα καινούργια στοιχεία για το εν λόγω φαινόμενο το 2016, δείχνουν ότι παραμένει αυτή η τάση κυκλοφορίας νέων ουσιών στην παράνομη αγορά και διογκώνεται.

«Αυτές οι ουσίες αφορούν κυρίως συνθετικά κανναβινοειδή, παράγωγα, δηλαδή, κάνναβης, τα οποία διατίθενται τόσο από το διαδίκτυο, όσο και από κάποια περίπτερα κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη μορφή αρωματικών χώρου» ενημερώνει. Ακόμη, όπως σημειώνει, αφορούν σε διεγερτικές ουσίες παραισθησιογόνες, συνήθως, χάπια, τα οποία προκαλούν αποδιοργανωμένη συμπεριφορά.

Η χρήση τους διαπιστώνεται στα επείγοντα των νοσοκομείων από τη λήψη του ιστορικού. Ο επιστημονικός υπεύθυνης της μονάδας επισημαίνει ότι η επίδρασή τους προκαλεί μεγάλη σύγχυση. Στο Βόλο υπήρξε μόνο μία αναφορά ενός γονιού πριν από τρία χρόνια. «Το παιδί είχε καπνίσει συνθετικό κανναβινοειδές με τη μορφή ποτ πουρί και του είχε προκαλέσει μεγάλη καταστολή. Υπήρξε μεγάλη δυσκολία να τον ξυπνήσεις» εξηγεί.

Η επιστημονική κοινότητα δεν ξέρει αυτές οι ουσίες τι μπορεί να προκαλέσουν. «Συνήθως στα επείγοντα περιστατικά δίνονται οι πρώτες βοήθειες. Συνέρχονται. Αλλά με δυσκολία. Κάνουν ψυσωσικά επεισόδια που είναι αρκετά επικίνδυνα. Ενεργοποιούν λανθάνουσες ψυχοπαθολογίες. Χρειάζεται επαγρύπνηση. Προσοχή από τους χρήστες. Επιστημονικά οι εν λόγω ουσίες δεν έχουν μελετηθεί» επαναλαμβάνει.

Δεκατρείς νέες εισαγωγές στον ΟΚΑΝΑ

Στο μεταξύ, η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα δεκατρείς νέες εισαγωγές ατόμων με εξάρτηση ναρκωτικών ουσιών. Πρόκειται για νέους ανθρώπους ηλικίας έως 50 χρονών, άνδρες στην πλειοψηφία τους, που ζήτησαν μόνοι τους βοήθεια και έκαναν το ομολογουμένως δύσκολο πρώτο βήμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι είναι εργαζόμενοι, άλλοι όχι. Οι περισσότεροι είναι άνεργοι, έχουν όμως δίπλα τους συμπαραστάτες το πατρικό οικογενειακό τους περιβάλλον. Κάποιοι έχουν και δική τους οικογένεια.

«Όλοι τους είναι απηυδισμένοι. Έχουν κουραστεί και κορεστεί από την περιπέτεια της τοξικομανίας» είπε ο κ. Γιαμουστάρης, τονίζοντας ότι έχουν πλέον την επιθυμία να κλείσουν πίσω τους την πόρτα αυτή και επιλέγουν είτε σύντομη αποτοξίνωση, είτε σταθεροποίηση για κάποιο καιρό, και να περάσουν στην αποτοξίνωση με το υποκατάστατο σε δεύτερο χρόνο.

Οι χρήστες βρίσκονταν σε αναμονή από δύο έως και πέντε μήνες. Είναι από το Βόλο, με εξαίρεση δύο περιστατικά από τη Λάρισα. Αυτή τη στιγμή γίνεται αξιολόγηση για τις ατομικές τους ανάγκες και ο απαραίτητος ιατρικός έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα προβλήματα.

Στη συνέχεια προβλέπεται η χορήγηση υποκατάστατου φαρμάκου και η χρήση της ηρωίνης θα διακοπεί. Οι χρήστες θα περάσουν ακόμη από ψυχοθεραπεία, καθώς η μονάδα κάνει και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις.

Σταθερά τα αιτήματα

Τάση σταθεροποίησης, ίσως μάλιστα και μία μικρή μείωση, παρουσιάζουν τα αιτήματα των ανθρώπων που ζητούν θεραπεία από τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο.Η μονάδα έχει γύρω στα 220 άτομα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες φάσεις της θεραπείας.

«Συνεχίζουμε να έχουμε και το κομμάτι της κοινωνικής επανένταξης, με έντεκα άτομα να βαδίζουν στην ολοκλήρωση της θεραπείας απεξαρτημένοι από όλες τις ουσίες. Παρά τις αντιξοότητες της εποχής, προσπαθούμε όλοι να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους στον αγώνα τους, και βλέπουμε ότι συνεχίζουν να πετυχαίνουν τους στόχους τους και να ολοκληρώνουν τη θεραπεία τους» κατέληξε ο κ. Γιαμουστάρης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου