ΤΟΠΙΚΑ

Ε. Τσάμης: Η επιδημιολογική μελέτη έπρεπε να είχε γίνει …χθες

ε-τσάμης-η-επιδημιολογική-μελέτη-έπρε-527379

Αστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης που, μιλώντας στο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η κινδυνολογία περί επικίνδυνης αύξηση κρουσμάτων καρκίνου στην πόλη, με αφορμή το θέμα που έχει ανακύψει με την άδεια καύσης RDF στην ΑΓΕΤ.

Ο κ. Τσάμης κατέστησε σαφές ότι είναι αναγκαία η επιδημιολογική μελέτη, ώστε εμπεριστατωμένα να εκφραστεί η επιστημονική άποψη πριν να επικρατήσει στην πόλη η κινδυνολογία. «Διαφωνώ κάθετα και οριζόντια με την κινδυνολογία που έχει αναπτυχθεί. Είναι απαράδεκτο να λέγεται έτσι χωρίς στοιχεία, μόνο και μόνο από εικασίες ότι έχει αυξηθεί ο καρκίνος. Δεν είναι όμως δυνατό να δημιουργείται τέτοιος πανικός χωρίς να υπάρχουν καν στοιχεία» σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμη Τσάμη, επειδή πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία σε ό,τι λέγεται και να αποδεικνύεται με επιστημονικά δεδομένα, η επιδημιολογική μελέτη είναι πλέον επιβεβλημένη. Ο κ. Τσάμης παραδέχτηκε ότι η επιδημιολογική μελέτη είναι δύσκολο να γίνει, διότι ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική νόσος, που πιθανόν παρουσιάζει αύξηση, φταίει και το επιβαρυμένο περιβάλλον, αλλά και άλλες παράμετροι όπως τι τρώμε, τι πίνουμε, αν καπνίζουμε, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ο καρκίνος οφείλεται ακόμη και στα γονίδια του ανθρώπου.

«Πρέπει επιτέλους να ξέρουμε τι προκαλεί τον καρκίνο. Μπορεί να είναι οι αέριοι ρύποι της ΑΓΕΤ ή άλλων βιομηχανιών, μπορεί να είναι η καύση πλαστικών στα τζάκια, μπορεί να είναι άλλες οι αιτίες. Πρέπει να ξέρουμε σίγουρα τι ακριβώς συμβαίνει πριν βγούμε υπεύθυνα και μιλήσουμε» πρόσθεσε ο Ε. Τσάμης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου πρόσθεσε ότι η επιδημιολογική μελέτη πρέπει να είναι πολύ καλά σχεδιασμένη, επισήμανε επίσης ότι θα κρατήσει χρόνια, ενώ οι μελετητές θα πρέπει να ανατρέξουν στο παρελθόν, να συλλέξουν στοιχεία από τα πιστοποιητικά θανάτου στα ληξιαρχεία, να ψάξουν τα αρχεία του νοσοκομείου και να ζητήσουν τη συνδρομή και στήριξη των γιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου, αν χρειαστεί.

Ο κ. Τσάμης ανέφερε επίσης ότι ανάλογα με τους μελετητές, η επιδημιολογική μελέτη ίσως να διαρκέσει και πάνω από δύο χρόνια. «Είμαστε τυχεροί που υπάρχει στη Λάρισα η Ιατρική Σχολή του Π.Θ., που μαζί με τους στατιστικολόγους μπορεί να βοηθήσουν με τους πολύ καλούς και νέους γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να μπουν στη διαδικασία ως μεταπτυχιακοί φοιτητές, ή ακόμη και από ειδικευμένους γιατρούς, ώστε η έρευνα να γίνει επισταμένα και να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα».

O Γ. Καλτσογιάννης

Αρση της αδειοδότησης της ΑΓΕΤ για την καύση RDF ζητά ο πρώην αντιπεριφερειάρχης και μέλος της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ., Γιώργος Καλτσογιάννης.

«Η τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που το υπουργείο Περιβάλλοντος έπραξε, είναι ακατανόητη και εντελώς άστοχη, αφού δεν λαμβάνει υπόψη της τις σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία του πληθυσμού σε μια περιοχή με εγγύτητα στις βιομηχανικές περιοχές. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε γνωμοδοτήσει θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την χρήση εναλλακτικών καυσίμων, χωρίς, όμως να περιλαμβάνεται στην μελέτη αυτή η καύση και χρήση του RDF.

Σημειώνεται πως το θέμα, πριν φτάσει ως εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, παρουσία οικολογικών οργανώσεων και εκπροσώπου της παράταξης Οικολογική Θεσσαλία, όπου λήφθηκαν υπόψη οι αναφορές των αρμόδιων υπηρεσιών, τέθηκαν περιορισμοί και όροι για τη χρήση συγκεκριμένων εναλλακτικών καυσίμων και όχι RDF.

Ωστόσο στη συνέχεια αδικαιολόγητα το υπουργείο Περιβάλλοντος τροποποίησε τους όρους, με τελευταία του απόφαση μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο, και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενέταξε και την καύση RDF.

Είναι σαφές πως όλοι μας, και βέβαια η Περιφέρεια Θεσσαλίας αντιδρά σφόδρα σε μια τέτοια εξέλιξη και τάσσεται κατά της χρήσης αυτού του υλικού. Γι’ αυτό και συστρατευόμαστε με όλους τους φορείς που δημιουργούν ένα μέτωπο αντίδρασης και αγώνα για την ανατροπή αυτής της εξέλιξης.

Μπορεί η Ελλάδα να είναι σε κρίση, να χρειάζονται θέσεις εργασίας και να γίνονται επενδύσεις, αλλά υπάρχουν και όρια για την προάσπιση της ανθρώπινης υγείας τα οποία δεν μπορούμε να υπερβούμε», αναφέρει ο κ. Καλτσογιάννης.

Η Οικολογική Θεσσαλία

Συζήτηση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, ζητά και η παράταξη της «Οικολογικής Θεσσαλίας». Σε ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων: «η παράταξή μας «Οικολογική Θεσσαλία» λέει όχι στην ενεργοποίηση της νέας άδειας, τουλάχιστον, έως ότου διερευνηθούν πλήρως, όλα τα θέματα που αφορούν την καύση και την απόλυτη τήρηση όλων των κανόνων, που θα δύνανται να εγγυηθούν απολύτως όλα τα θέματα ασφάλειας και εφόσον, φυσικά, έχουν εξασφαλιστεί και όλες οι συμπληρωματικές αδειοδοτήσεις, όπως έχουμε ήδη ζητήσει με έγγραφό μας από τον κ. Περιφερειάρχη.

Σε κάθε περίπτωση ζητάμε να έρθει το θέμα, έστω και εκ των υστέρων, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για λόγους Αρχής, το οποίο και να κληθεί να γνωματεύσει, παρότι αυτό δεν εμπίπτει στις υποχρεωτικές διαδικασίες».

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία

Με ανακοίνωσή της τέλος, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, επιμένει ότι κάλεσε την ΑΓΕΤ στην ενημερωτική συνάντηση της περασμένης Τετάρτης, προκειμένου στελέχη της να ενημερώσουν τους πολίτες για τη χρήση RDF από το εργοστάσιο.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου