ΤΟΠΙΚΑ

Υποδοχή Λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ανάληψη

υποδοχή-λειψάνου-του-αγίου-λουκά-του-ι-528485

Συνεχίζεται και την Δ’ Εβδομάδα της φετινής Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής το πρόγραμμα των λατρευτικών Εκδηλώσεων που έχει εκπονήσει ο Ιερός Ναός Αναλήψεως του Χριστού Βόλου και περιλαμβάνει καθημερινές Ακολουθίες, Θεία κηρύγματα και έλευση Ιερών Λειψάνων.

Την Δευτέρα 20 Μαρτίου ε.έ. στις 6μ.μ., στα προπύλαια του Ιερού Ναού, θα λάβει χώρα η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά, Επισκόπου Συμφερουπόλεως & Κριμαίας, του Θαυματουργού, τα οποία θα μεταφέρει ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, και θα τα υποδεχθεί ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο Ιερός Κλήρος και ο φιλόχριστος λαός του Θεού.

Ο Άγιος Λουκάς καταγόταν από την πόλη Κέρτς της Χερσονήσου της Κριμαίας. Σπούδασε την ιατρική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου, όπου αρίστευσε. Νυμφεύτηκε και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο Θεός πήρε πρόωρα τη σύζυγό του κι έτσι ο Άγιος ως Ιατρός, χειροτονήθηκε Ιερέας και έλαβε το όνομα Λουκάς και αργότερα χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Είχε τη χάρη από το Θεό να χειρουργεί με μεγάλη επιτυχία και να σώζει από βέβαιο θάνατο πολλούς αρρώστους. Διέπρεψε στις εγχειρήσεις των οφθαλμών και στη θεραπεία των πυογόνων λοιμώξεων. Έγινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης. Ως ιατρός και Ιεράρχης ομολόγησε θαρραλέα το όνομα του Ιησού Χριστού. Για την άφοβη πίστη του κλείστηκε σε φυλακές, βίωσε διωγμούς και εξορίες, ενώ υπέμεινε μαρτύρια. Σε ηλικία 70 ετών καθίσταται Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Κοιμήθηκε εν ειρήνη στη Συμφερούπολη το 1961 και άφησε φήμη Αγίου Ιεράρχου και σοφού ιατρού. Το 1995 ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και το 1996 έγινε η ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του, που εξέπεμπαν μια άρρητη ευωδία και θεράπευσαν πολλούς ασθενείς.

Τα Ιερά Λείψανα του μεγάλου και θαυματουργού Ιεράρχου Αγίου Λουκά του Ιατρού, Επισκόπου Συμφερουπόλεως του Ομολογητού, θα παραμείνουν στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου έως την Κυριακή 26 Μαρτίου ε.έ. Κατά τη διάρκεια του Ιερού Προσκυνήματος, ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 7 π.μ. έως τη 1 το μεσημέρι, και από τις 5 μ.μ. έως τις 10 το βράδυ.

Καθημερινά θα τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με το ακόλουθο Πρόγραμμα.

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

7- 9.30π.μ. Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

6 μ.μ. Υποδοχή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά, Επισκόπου Συμφερουπόλεως του Θαυματουργού.

Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου.

Ομιλία του Γέροντος Βενεδίκτου του Νεοσκητιώτου από το Άγιον Όρος, με θέμα: «Η αγάπη κατά τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή».

8.30 μ.μ. Σύναξη νέων και Κατηχητών της Ιεράς μας Μητροπόλεως με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος κ.. Νεκτάριο, στην αίθουσα «Αρχονταρίκι» του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού.

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

7.30 – 9.30π.μ. Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

5 μ.μ. Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου.

Ομιλία του π. Δαμασκηνού Κιαμέτη με θέμα: «Διάλογοι Σωτηρίας».

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

7.30 – 9.30 π.μ. Πρωινή Ακολουθία (Όρθρος και Ώρες).

6 μ.μ. Κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής Ανδρών. Ομιλητής: π. Δημήτριος Κατούνης. Θέμα: «Η Καθολική Επιστολή του Ιακώβου».

7μ.μ. Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

7.30 – 9.30π.μ. Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

5 – 6 μ.μ. Ιερό Μυστήριο Ευχελαίου προς αγιασμό των πιστών.

Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

7.30 – 9.30 π.μ. Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

7 – 8.30 μ.μ. Εσπερινός της Θεομητορικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Δ’ Στάση των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου.

9 – 10.15 μ.μ. Β’ Ακολουθία των Χαιρετισμών.

Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

7.30 – 10.30 π.μ. Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

5 μ.μ. Ακολουθία του Εσπερινού.

Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 (Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος).

7.15 – 10.30 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

10.30 – 11.30 π.μ. Ιερά Παράκληση του Αγίου Λουκά.

Αναχώρηση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά, Επισκόπου Συμφερουπόλεως του Θαυματουργού.

5 μ.μ. Ακολουθία του Εσπερινού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου