ΤΟΠΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας δασκάλων

παράσταση-διαμαρτυρίας-δασκάλων-556990

Συρρίκνωση του ελληνικού δημόσιου σχολείου και υποβάθμιση της ποιότητάς του, κατήγγειλαν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Μαγνησίας, από το βήμα της χθεσινής έκτακτης ενημερωτικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Βόλου, παρουσία του γενικού γραμματέα και του μέλους της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάς, κ.κ. Θαν. Γκούμα και Αιμιλία Τσαγκαράτου.

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί της Μαγνησίας δίνουν αγωνιστικό ραντεβού για την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, στις 2 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να διεκδικήσουν μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

Η συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας, εντάσσεται στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης και για το λόγο αυτό η ΔΟΕ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Αποστόλη Μούσιο, στο νομό υπηρετούν σήμερα 106 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων το 60%, οι 64 δηλαδή, καλύπτει οργανικές θέσεις.

Από τους 106 αναπληρωτές, οι 67 υπηρετούν στην Ειδική Αγωγή, οι 24 στη Γενική Αγωγή και υπάρχουν και 15 ειδικοτήτων. Όπως ανέφερε ο κ. Μούσιος, υπάρχουν και 29 αναπληρωτές για τις παράλληλες στηρίξεις, που όμως μοιράζονται σε περισσότερα των δύο σχολεία. «Είναι ένα φαινόμενο που διαιωνίζεται τελευταία στην Ειδική Αγωγή. Γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να έχουν παράλληλη στήριξη και τις πέντε ημέρες του σχολείου, αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους, ιδιώτες εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης με πλάγιο τρόπο, στην οποία εμείς αντιτασσόμαστε», ανέφερε ο κ. Μούσιος.

Στον απόηχο της συνάντησης που είχε η ΔΟΕ με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο κ. Γκούμας, μίλησε για μετάθεση για έναν ακόμη χρόνο των μόνιμων διορισμών (μετά το τέλος του 2017). «Οι μόνιμοι διορισμοί είναι αυτοί που θα δώσουν λύση στην Ειδική και Γενική Αγωγή. Με το νέου τύπου ολοήμερο σχολείο έχουν οδηγηθεί στην ανεργία περί τους 3.500 εκπαιδευτικούς, ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν περί τα 2.000 -2.500 κενά στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα», είπε ο κ. Γκούμας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην προσφυγή που έχει κάνει η ΔΟΕ κατά του νέου τύπου σχολείου και που πρόκειται να εκδικαστεί στις 8 Ιουνίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ μίλησε για μαύρες ημέρες που περνά η εκπαίδευση.

Τέλος, από την πλευρά της, η κ. Τσαγκαράτου, αναφέρθηκε στο ζήτημα της υποχρηματοδότησης των λειτουργικών αναγκών των σχολείων. «Η κατάσταση βρίσκεται σε εκρηκτικό σημείο. Η χρηματοδότηση των σχολείων έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 40% τα τελευταία χρόνια», ανέφερε η κ. Τσαγκαράτου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου