ΤΟΠΙΚΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο έγινε λαϊκή συνέλευση

το-δημοτικό-συμβούλιο-έγινε-λαϊκή-συν-557013

Με την απουσία σύσσωμης της ομάδας πλειοψηφίας, αλλά και τριών από τους 17 δημοτικούς συμβούλους που υπέγραψαν το αίτημα για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για τον Βιολογικό, η συγκληθείσα για χθες το μεσημέρι συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αναβλήθηκε… ελλείψει απαρτίας. Η απουσία των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας προκάλεσε αντιδράσεις και μέλη της Συμμαχίας για το Νερό και της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, ήταν εκείνοι που κάθισαν τελικώς στα κενά έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να κάνουν άτυπη συνεδρίαση, προεδρεύοντος του επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας», Μαργαρίτη Πατσιαντά και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αντιπολίτευσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι συνεδρίαση, το παρόν έδωσαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, Γιώργος Μουλάς, ο εκτελών χρέη Δημάρχου, Θάνος Θεοδώρου, ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς, η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης Νατάσσα Οικονόμου, ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Νίκος Στόικος, ο επικεφαλής και ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος και Θοδ. Τσαλούχας αντίστοιχα, ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμη Βόλου, Τέλης Δουλόπουλος και οι ανεξάρτητοι Κ. Γαργάλας, Μ. Δραμητινός, Ι. Αποστολάκης, Ελένη Μεϊκοπούλου, Φωτεινή Κοκκινάκη, Θεολ. Διαμαντένιας, Ν. Κανελλής, Αχ. Καλυβιώτης και Ι. Λαΐνας.

Δεν συμμετείχαν από τους υπογράφοντες το αίτημα για τη συνεδρίαση οι κ.κ. Φ. Λαμπρινίδης και Απ. Παπατόλιας από την «Επιλογή Ευθύνης» και ο ανεξάρτητος Γιάννης Μολοχίδης. Επίσης απουσίασε σύσσωμη η ομάδα πλειοψηφίας, ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχ Μιτζικός και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, Νίκος Χαυτούρας και Γιάννης Γρηγορίου.

Ο Γιώργος Μουλάς, ανακοίνωσε ότι ελλείψει απαρτίας η συνεδρίαση αναβάλλεται, και όρισε πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής της την ερχόμενη Παρασκευή.

Πολίτες που βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων αντέδρασαν έντονα. «Τη Μεγάλη Παρασκευή μήπως; Ντροπή σας. Αίσχος», φώναζαν.

Στην αναβολή της συνεδρίασης αντέδρασε και η κ. Οικονόμου, καταγγέλλοντας την ομάδα πλειοψηφίας για τη μαζική απουσία της. «Ούτε εσείς κ. Οικονόμου είστε και οι 17 εδώ», απάντησε ο κ. Θεοδώρου.

Η συνεδρίαση έγινε… λαϊκή συνέλευση

Η αναβολή της συνεδρίασης δεν πτόησε τους συγκεντρωμένους, που αποφάσισαν να κάνουν στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου λαϊκή συνέλευση με τη συμμετοχή των συμβούλων της αντιπολίτευσης.

Χρέη προέδρου ανέλαβε ο κ. Πατσιαντάς, ο οποίος στην εισαγωγή του κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ότι φυγομάχησε. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διαδικασία που προβλέπεται για τη συνέχεια βάσει του δημοτικού κώδικα: επαναληπτική συνεδρίαση και σε περίπτωση που υπάρξει πάλι έλλειψη απαρτίας προβλέπεται και τρίτη σύγκληση της συνεδρίασης. «Στην Τρίτη συνεδρίαση θα είναι υποχρεωτική η παρουσία τους», ανέφερε, ζητώντας από τους πολίτες να είναι σε ετοιμότητα.

Με τα μικρόφωνα να μη λειτουργούν, και γύρω από το Δημαρχείο Βόλου να υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας, το λόγο πρώτος έλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, Βάιος Ζεμπέογλου. «Κάνουμε έκκληση προς όλους τους δημοτικούς συμβούλους οι αποφάσεις των οποίων κρίνουν το μέλλον της πόλης μας, να αποσύρουν κάθε σκέψη για πλήρη παραχώρηση της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού σε ιδιώτη. Μη δίνετε την ευκαιρία να ζωντανέψουν μνήμες του παρελθόντος με την εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν από την ανεξέλεγκτη νιτρορύπανση και τις τραγικές συνέπειες για τον Παγασητικό. Η ΔΕΥΑΜΒ, μέσα στη μακρόχρονη πορεία της έχει μελετήσει και υλοποιήσει με το υφιστάμενο προσωπικό της, μεγάλα και σημαντικά έργα, ένα εκ των οποίων είναι και ο Βιολογικός Καθαρισμός. Οποιαδήποτε μείωση κόστους είναι βέβαιο πως θα επιφέρει έκπτωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, που μεταφράζεται σε μείωση του βαθμού επεξεργασίας των λυμάτων που πέφτουν στον Παγασητικό. Σας καλούμε να δείτε τα πραγματικά προβλήματα και μαζί με τους εργαζόμενους, μακριά από κάθε σκοπιμότητα, να είστε βέβαιοι ότι θα βρεθούν οι λύσεις διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού. Προχωρήστε στην υλοποίηση της πρόσφατης απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού 24 ατόμων εντός του 2017, ώστε να ενισχυθεί το υποστελεχωμένο δυναμικό. Μην απαξιώνεται την εργασία μας και την πολυετή προσφορά μας», τόνισε ο κ. Ζεμπέογλου.

Η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου, υποστήριξε ότι ο Βιολογικός δεν είναι ένα οποιοδήποτε έργο, αλλά άπτεται της προστασίας του Παγασητικού και της δημόσιας υγείας και ότι θα πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Η ίδια κατήγγειλε τη δημοτική αρχή ότι επί μήνες λέει ψέματα και παραμυθιάζει τον κόσμο. «Αν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, θα εμπιστευτούμε τον ιδιώτη; Δεν μπορούμε επαναπαυτούμε στη δυνατότητα αυτοκαθαρισμού του Βιολογικού», είπε.

Κάθετα αντίθετος στην παραχώρηση της λειτουργίας του Βιολογικού σε ιδιώτη, δήλωσε ο κ. Δουλόπουλος, καταγγέλλοντας τη δημοτική πλειοψηφία ότι υπεκφεύγει κι ότι βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Ο ανεξάρτητος Κ. Γαργάλας, υποστήριξε ότι για την αναβάθμιση και για τη σωστή λειτουργία του Βιολογικού, απαιτείται ποσό 1,5 εκατ. ευρώ και πρότεινε να δώσει ο δήμος στη ΔΕΥΑΜΒ μέρος του ποσού των 4,150 εκατ. ευρώ που της οφείλει για να γίνουν τα απαιτούμενα έργα.

Από την πλευρά του ο κ. Διαμαντένιας δήλωσε ότι η εξαγγελία για παραχώρηση του βιολογικού σε ιδιώτη είναι του προηγούμενου προέδρου και ανέφερε ότι ο νέος πρόεδρος της επιχείρησης δεν έχει πάρει ακόμη θέση.

Να μην υπάρξει εφησυχασμός, καθώς μετά το βιολογικό ανοίγει ζήτημα και για την ύδρευση και για την άρδευση, ζήτησε ο κ. Κανελής, τονίζοντας ότι συνιστά κοροϊδία να μην μπορεί η δημοτική αρχή να οργανώσει μία σοβαρή συζήτηση με τους πολίτες και φορείς της πόλης για ένα σοβαρό ζήτημα όπως είναι ο Βιολογικός.

Πρόταση το θέμα να πάει στον εισαγγελέα κατέθεσε ο κ. Λαΐνας. Με αφορμή αυτό ο κ. Ζεμπέογλου ανέφερε ότι ήδη η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της εισαγγελικής έρευνας.

Για συστηματική απαξίωση της ΔΕΥΑΜΒ από τη δημοτική αρχή με στόχο να παραχωρηθεί σε ιδιώτης, μίλησε από την πλευρά του ο κ. Αποστολάκης.

Το λόγο πήρε το μέλος της κίνησης πολιτών, Θωμάς Κλημόπουλος, τονίζοντας ότι όλη η πόλη είναι απέναντι στα σχέδια της δημοτικής αρχής και προτείνοντας εκστρατεία για να γίνει ευρέως γνωστό «το έγκλημα που πάνε να κάνουν οι Μπέηδες και οι Μουλάδες».

Μέλη της συμμαχίας για το νερό, αναφέρθηκαν στους κινδύνους που υπάρχουν από την ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού, κάλεσαν τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση και να λάβουν όλοι μαζί μέτρα για να αποτρέψουν τόσο τις εξελίξεις στο Βιολογικό όσο και στο θέμα της διαχείρισης των νερών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου