ΤΟΠΙΚΑ

10.000 σπιρομετρήσεις στη Θεσσαλία ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

10-000-σπιρομετρήσεις-στη-θεσσαλία-σε-ενηλ-557587

Εντοπίστηκαν περίπου 1.000 περιπτώσεις με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

Περισσότερες από 10.000 σπιρομετρήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας την τελευταία πενταετία με πρωτοβουλία της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με το πρόβλημα της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας να εντοπίζεται στο 10% του πληθυσμού, δηλαδή σε 1.000 περιπτώσεις κατά προσέγγιση. Οι δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης πραγματοποιούνται τόσο στον ενήλικο πληθυσμό όσο και σε δεκάδες μαθητές σχολείων, σε συνεργασία με Κέντρα Υγείας και δομές της αυτοδιοίκησης, προκειμένου η σπιρομέτρηση να ανοίξει δρόμους για τον περιορισμό του προβλήματος.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, επεσήμανε ότι ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις του καπνίσματος σε σημερινούς 45ρηδες και 50ρηδες και η επίδραση που έχει, παράλληλα, στην εργασία και την καθημερινή τους ζωή.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γουργουλιάνης, καπνιστές επί είκοσι και πλέον χρόνια, ενδέχεται να εμφανίσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η συνηθέστερη ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, είναι μετά τα 60 έτη αλλά τα συμπτώματα που «χτυπούν καμπανάκι» ενδέχεται να εμφανιστούν σε μικρότερη ηλικία. «Γι αυτό το λόγο προσπαθούμε να εντοπίσουμε γρηγορότερα το πρόβλημα, μέσω των δράσεων που υλοποιούμε» τονίζει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής.

Τα συμπτώματα που στοιχειοθετούν τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι κατά βάση ο βήχας, η απόχρεμψη, σε καπνιστή άνω των 40 ετών, με συχνά κρυολογήματα, ενώ σε προχωρημένα στάδια ενδέχεται να υπάρχει και δύσπνοια, παράλληλα με τα προαναφερθέντα.

Η συμβουλή του διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής είναι «να μην εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα όσοι δεν είναι καπνιστές και όσοι είναι μακροχρόνιοι καπνιστές να επισκεφτούν, αντίστοιχα, τον πνευμονολόγο και να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση».

Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι οι συνέπει
ες της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας είναι ευδιάκριτες σε βάθος χρόνου και τα περιστατικά αυξάνονται, κατ’ αντιστοιχία με την αύξηση των καπνιστών, ενώ όπως προσθέτει παράλληλα «πολλά παιδιά εκτίθενται σε ανθυγιεινό περιβάλλον, όπου τα ενήλικα μέλη της οικογένειας καπνίζουν, με αρνητικές επιπτώσεις για τα ίδια».

Ο προληπτικός έλεγχος και η σπιρομέτρηση είναι δύο βασικά βήματα στην προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, με τον καθηγητή πνευμονολογίας να καθιστά σαφές ότι η διαβίωση σε υγιεινό περιβάλλον, στο σπίτι, στο εργασιακό περιβάλλον και σε δημόσιους χώρους, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον περιορισμό του προβλήματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου