ΤΟΠΙΚΑ

Μόδα ο καφές στο σχολείο: «Τελευταία τζούρα πίνω και μπαίνω»

μόδα-ο-καφές-στο-σχολείο-τελευταία-τζ-557808

«Κάτσε να πάρω έναν καφέ να ανοίξει το μάτι»… «Περίμενε, την τελευταία τζούρα πίνω και μπαίνω»… Εκφράσεις που έχουν ακουστεί στα σχολικά προαύλια από μαθητές που απευθύνονται στους καθηγητές τους όταν τους κάνουν συστάσεις να μπουν στην τάξη για μάθημα. Ο καφές σε πλαστικό ή χάρτινο ποτήρι έχει καταστεί απαραίτητο… αξεσουάρ μαθητών την ώρα των διαλειμμάτων ή λίγο πριν χτυπήσει το πρωινό κουδούνι. Είναι μια μόδα των τελευταίων ετών, που οδηγεί στα κάγκελα των σχολικών προαυλίων τον ένα μετά τον άλλο εργαζόμενους σε ντελίβερι. Οι μαθητές καλούν από τα κινητά τους σε καφετέριες και δίνουν παραγγελία για καφέ. Ένα είδος που τα σχολικά κυλικεία απαγορεύεται βάσει νόμου να προσφέρουν στους μαθητές…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η μόδα που έχει καθεστώς τα τελευταία χρόνια στα σχολικά προαύλια, προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες την παρέμβαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Με έγγραφό του τόσο προς το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, όσο και προς τους διευθυντές των γυμνασίων και κυρίως λυκείων, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης, επιχειρεί να βάλει ένα τέλος στη μόδα του καφέ, που φαίνεται να βλάπτει –μεταξύ άλλων- και τη βιωσιμότητα των σχολικών κυλικείων.

Στην επιστολή του προς το σύλλογο εστίασης, ο κ. Σαβελίδης αναφέρει ότι η διανομή καφέ και φαγητού στα σχολεία, «συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας περί λειτουργίας των σχολικών κυλικείων καθώς και της σχετικής νομοθεσίας περί διανομής των προβλεπόμενων και κατάλληλων προϊόντων στους μαθητές από τα σχολικά κυλικεία».

«Σεβόμενοι την προσφορά των μελών σας στην τοπική οικονομία και γενικότερα στο κοινωνικό σύνολο σας ενημερώνουμε ότι οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, ως νόμιμοι εκπρόσωποι των σχολείων τους, αν εντοπίσουν τέτοια περιστατικά, έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε καταγγελία των καταστημάτων που ενεργούν διανομές στα σχολεία, στις αρμόδιες υπηρεσίες προς επιβολή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία κυρώσεων», αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Σαβελίδης.

Σωκράτης Σαβελίδης: «Η διανομή καφέ και φαγητού στα σχολεία, συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας περί λειτουργίας των σχολικών κυλικείων, καθώς και της σχετικής νομοθεσίας περί διανομής των προβλεπόμενων και κατάλληλων προϊόντων στους μαθητές»

Με δεύτερη επιστολή του προς τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας ενημερώνει: «Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων ως Πρόεδροι της Επιτροπής Ελέγχου λειτουργίας του σχολικού κυλικείου (Κ.Υ.Α.64321/Δ4/2008 για τη «Λειτουργία κυλικείων δημοσίων σχολείων», ΦΕΚ 1003,τ. Β’) και νόμιμοι εκπρόσωποι των σχολικών μονάδων σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων περιστατικών δύνανται να προβαίνουν στην καταγγελία στον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου στα τηλέφωνα: 2421039061,2421039066 για την επιβολή των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία κυρώσεων».

Τα κυλικεία πληρώνουν ενοίκιο ανά μαθητή

Αφορμή για τη διπλή παρέμβαση αποτέλεσαν διαμαρτυρίες και καταγγελίες για τη μόδα του καφέ στα σχολικά προαύλια.

Στα διαλείμματα οι ντελιβεράδες πάνε κι έρχονται στα σχολεία για να παραδώσουν καφέ και φαγητό σε μαθητές που έχουν κάνει παραγγελία.

«Η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Σε εμάς απαγορεύεται να δώσουμε καφέ, ελεγχόμαστε μάλιστα αυστηρά για τα είδη που διαθέτουμε, και την ίδια ώρα μαθητές τα προμηθεύονται απ’ έξω», αναφέρει ο γραμματέας του Συλλόγου Μισθωτών Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων, Κυριάκος Ματθαιόπουλος. «Δεν ξέρουμε τι δίνουν στα παιδιά. Κι αν κάποιο πάθει κάτι, μια τροφική δηλητηρίαση, ποιος θα κατηγορηθεί;», συνεχίζει ο ίδιος.

Κυριάκος Ματθαιόπουλος: «Η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Σε εμάς απαγορεύεται να δώσουμε καφέ, ελεγχόμαστε μάλιστα αυστηρά για τα είδη που διαθέτουμε, και την ίδια ώρα μαθητές τα προμηθεύονται απ’ έξω»

Όπως λέει, μαζί με τον καφέ ένας μαθητής θα παραγγείλει και κάτι ακόμη να φάει που απαγορεύεται να προσφέρεται από το σχολικό κυλικείο. Έτσι τα σχολικά κυλικεία ερημώνουν, την ίδια ώρα που έξω από τα σχολικά προαύλια γίνεται παρέλαση με ντελίβερι.

Η μόδα του… καφέ, έχει και οικονομικές επιπτώσεις, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Δώρα Καναβιτσά. «Εμείς πλειοδοτούμε ανά μαθητή. Νοικιάζουμε δηλαδή το σχολικό κυλικείο, προσφέροντας στο δήμο ενοίκιο ανά μαθητή. Το ενοίκιο, ανάλογα και με τον αριθμό των μαθητών ξεκινά από τα 4 ευρώ ανά μαθητή και φθάνει στα 41 ευρώ ανά μαθητή. Οι μισοί λόγω οικονομικής κρίσης έρχονται στο σχολείο με κολατσιό, πολλοί σιτίζονται από τη μητρόπολη και άλλους φορείς. Τα σχολικά κυλικεία όμως καταβάλλουν ενοίκιο με βάση τον μαθητικό πληθυσμό. Όταν το 1/3 των μαθητών που έχει χαρτζιλίκι να ξοδέψει στο σχολείο, επιλέγει καφέ μέσω ντελίβερι, καταλαβαίνει κανείς ότι κι εμείς δεν βγαίνουμε», αναφέρει η κ. Καναβιτσά.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι αν τα σχολικά κυλικεία είναι ακόμη ζωντανά αυτό οφείλεται στην έκπτωση 20% επί του ενοικίου που παρέχει ο Δήμος Βόλου. «Αυτή την περίοδο προσπαθούμε να περάσουμε μέσα στον κανονισμό των σχολείων την απαγόρευση του καφέ», επισημαίνει η κ. Καναβιτσά.

Δώρα Καναβιτσά: «Εμείς πλειοδοτούμε ανά μαθητή. Νοικιάζουμε δηλαδή το σχολικό κυλικείο, προσφέροντας στο δήμο ενοίκιο ανά μαθητή. Όταν οι μαθητές ξοδεύουν το χαρτζιλίκι τους στον καφέ μέσω ντελίβερι, εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε τα έξοδά μας»

Πρόστιμα και μηνύσεις στα σχολικά κυλικεία

Την ίδια ώρα που τίθεται θέμα βιωσιμότητας των σχολικών κυλικείων, η τουριστική αστυνομία, λίγα μπορεί να κάνει βάσει Νόμου. Ουσιαστικά μπορεί να απευθύνει μόνο συστάσεις στο διευθυντή του σχολείου να απαγορεύσει τους εξωσχολικούς. Από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται από το σχολικό κυλικείο ο καφές, δεν επιτρέπεται και από το ντελίβερι.

Ο καφές όμως δεν πρέπει να είναι θέμα… αστυνόμευσης. Η τήρηση των κανόνων στο σχολείο είναι κάτι που θα πρέπει να ελέγχει η ίδια η σχολική κοινότητα και σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά των μαθητών είναι κάτι που ξεκινά από το σπίτι.

Ο ρόλος της τουριστικής αστυνομίας είναι ο έλεγχος της καλής λειτουργίας των σχολικών κυλικείων και αυτό κάνει. Ήδη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έχουν ελεγχθεί από το σύνολο των 70 σχολικών κυλικείων του νομού, τα 53 και έχουν κατατεθεί 18 μηνύσεις για πώληση μη επιτρεπόμενων ειδών. Απευθύνθηκαν όμως και πολλές συστάσεις και εκκρεμούν επανέλεγχοι σε κυλικεία που δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό από έξω.

Γιάννης Γρηγορίου: «Δεν είναι λύση το κέρδος από τα σχολεία»

«Δεν είναι λύση το κέρδος από τα σχολεία»

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, Γιάννης Γρηγορίου, ανέφερε ότι θα απευθύνει συστάσεις στα μέλη του κλάδου να αρνούνται την πώληση καφέ σε μαθητές στα σχολεία.

«Τα σχολεία έχουν κυλικεία που λειτουργούν βάσει συγκεκριμένης νομοθεσίας και είναι αυστηρώς ελεγχόμενα για τα είδη που προσφέρουν. Αν στα κυλικεία απαγορεύεται ο καφές, πρέπει κι εμείς να τηρούμε τη νομοθεσία. Δεν είναι λύση το κέρδος από τα σχολεία», τόνισε ο κ. Γρηγορίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου