ΤΟΠΙΚΑ

Βόρειος Πόλος η οικοδομή στη Μαγνησία. Χάθηκαν 4.485 θέσεις εργασίας

βόρειος-πόλος-η-οικοδομή-στη-μαγνησία-557988

Θεαματική πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου και Νέας Ιωνίας το 2016. Σε σχέση με το 2005, που υπήρξε η κορύφωση της οικοδομικής δραστηριότητας, υπολογίζεται ότι η μείωση ανέρχεται στο 97%. Η οικοδομή έχασε 4.485 θέσεις εργασίας. Τα τετραγωνικά μέτρα που οικοδομήθηκαν κατέγραψαν βουτιά, πέφτοντας στα 9.000 από 334.000. Η οικοδομή είναι κυριολεκτικά παγωμένη.

Συνεχίστηκε και το 2016 η κατρακύλα στην οικοδομική δραστηριότητα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Συλλόγου Κατασκευαστών Οικοδομών Μαγνησίας, σε σχέση με το 2015 τα τετραγωνικά μέτρα που οικοδομήθηκαν μειώθηκαν κατά 2.000, τα ημερομίσθια κατά τέσσερις χιλιάδες, οι θέσεις εργασίας κατά δέκα, τα επενδυμένα ποσά κατά τρία εκατ. ευρώ, η εργατική δαπάνη κατά ένα εκατ. ευρώ.

Πανελλαδικά, τα τελευταία δεκαέξι χρόνια χάθηκαν 100.000 θέσεις εργασίας στην οικοδομή, 200.000 θέσεις εργασίας στα συναφή επαγγέλματα, ενώ μειώθηκε η είσπραξη φόρων κατά 3.120 εκατ. ευρώ ετησίως από νεοαναγειρόμενες οικοδομές και ασφαλίστρων για οικοδόμους κατά 870 εκατ. ευρώ, καθώς και η επένδυση ποσών κατά 8 δισ. ευρώ.

Ειδικά στη Μαγνησία, το 2005 απασχολούνταν στην οικοδομή 4.630 εργαζόμενοι, ενώ το 2016 μόλις 145, χάθηκαν δηλαδή χιλιάδες θέσεις και συγκεκριμένα 4.485 που αντιστοιχούν σε πέντε εργοστάσια της ΑΓΕΤ!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Παναγιώτης Οικονόμου, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι σήμερα πλέον δεν βρίσκεις εργαζόμενο να απασχοληθεί στην οικοδομή, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία έχουν αλλάξει επαγγέλματα. Η οικοδομή στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δέχεται απανωτά δυνατά χτυπήματα.

Τα τεχνικά γραφεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους

Ο οικοδομικός κλάδος τείνει προς τον αφανισμό. «Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα εκλέξουμε την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, θα έχει ρόλο διεκπεραιωτή. Στον κλάδο τα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί λόγω της οικονομικής ύφεσης» είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι έχουν επηρεαστεί αρνητικά τουλάχιστον 140 συναφή επαγγέλματα.

Τα κατασκευαστικά γραφεία έχουν αναστείλει τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Όσα απέμειναν, συντηρούνται με τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και σύνταξη ενεργειακών πιστοποιητικών. Πλέον ελάχιστα συντάσσουν τεχνικές μελέτες. Την ίδια στιγμή, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, οι απαιτήσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών είναι ασύλληπτες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών Οικοδομών τόνισε ότι όλα αυτά συμβαίνουν λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ κάποτε η οικοδομή συνέβαλε στο ΑΕΠ κατά 17%. «Η μείωση των τελευταίων δέκα χρόνων είναι θεαματική. Η οικοδομική δραστηριότητα κάθε χρόνο παρουσιάζει μείωση με τάση σταθεροποίησης τα δύο τελευταία χρόνια» είπε ο ίδιος και τόνισε ότι «ότι δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι την καινούργια χρονιά θα αλλάξει κάτι. Όταν ο κόσμος υποφέρει και δεν έχει χρήματα για την επιβίωση, όταν δεν προλαβαίνουμε τους φόρους, οι οποίοι αυξάνουν κάθε χρόνο, τότε είναι φυσικό η οικοδομή να μην μπορεί να δουλέψει» εξήγησε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα λίγα ποσά που υπάρχουν για επενδύσεις στην οικοδομή, ενώ έχουν βγει οι άδειες, αυτά δεν αξιοποιούνται για δύο και για τρία χρόνια. Ο Σύλλογος Κατασκευαστών Οικοδομών μετρούσε στη Μαγνησία 100 μέλη προ κρίσης. Σημερα τα τεχνικά γραφεία που λειτουργούν είναι περίπου 20-25. «Αυτό δεν είναι προοπτική για έναν κλάδο που κάποτε μεσουρανούσε» συμπλήρωσε.

Παναγιώτης Οικονόμου, πρόεδρος Συλλόγου Κατασκευαστών Οικοδομών Μαγνησίας: «Ο οικοδομικός κλάδος εξαφανίζεται»

Μισοτελειωμένες οικοδομές

Για τον κλάδο των κατασκευαστών οικοδομών κρίνεται απαραίτητο να ξεκινήσουν δημόσια τεχνικά έργα, που θα δώσουν ζωή, να υπάρξει προσέλκυση ξένων επενδυτών προκειμένου η οικοδομή να αρχίσει σιγά-σιγά να ξαναβρίσκει το χαμένο βηματισμό της.

Αυτή τη στιγμή στο Βόλο και στη Νέα Ιωνία υπάρχουν δεκάδες οικοδομές που είναι μισοτελειωμένες. «Δεν υπάρχει ζήτηση. Τα τεχνικά γραφεία αδυνατούν να τις ολοκληρώσουν. Οι φόροι αποτελούν βραχνά. Το επενδεδυμένο κεφάλαιο είναι νεκρό» εξήγησε ο κ. μΟικονόμου και τονίζει ότι «το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να έχει δυνατή φωνή για την κατάθεση προτάσεις και την διατύπωση διαμαρτυριών για τα θέματα που καίνε τον κλάδο. Η ύπαρξη των κατά τόπους συλλόγων είναι η ύπαρξη της ίδιας της ομοσπονδίας που έρχεται σε επαφές με τους φορείς» συμπλήρωσε.

Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, γραμματέας του Συλλόγου Κατασκευαστών Οικοδομών Μαγνησίας: «Η τέχνης της οικοδομής έφυγε από τα χέρια μας»

Χάθηκε το δημιουργικό κομμάτι

Η οικοδομική δραστηριότητα απώλεσε το δημιουργικό της κομμάτι. Ο γραμματέας του Συλλόγου, Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, λέει ότι «κάποτε υπήρχε σχεδιασμός ενός οικιστικού συνόλου μέχρι την υλοποίηση. Σήμερα γίνονται μόνο ανακατασκευές στις οποίες δεν υπάρχει ανασχεδιασμός. Καλύπτονται μόνο οι ανάγκες συντήρησης και αυτές όταν παρουσιαστούν προβλήματα».

Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι παλιά συνεργεία που απασχολούνταν στις οικοδομές, δίνοντας εργασία σε 20 έως 30 άτομα, μπετατζήδων, χτιστάδων, σοβατζήδων με μεγάλη εμπειρία, έχουν πλέον διαλυθεί. «Δεν υπάρχουν μερεμέτια» υπογράμμισε ο ίδιος τονίζοντας ότι «είναι δύσκολο πλέον να βρεις εξειδικευμένα επαγγέλματα στην οικοδομή, ενώ σε αυτά απασχολούνταν το 60% των εργαζομένων.

Πατωματζήδες, μαρμαράδες έχουν εξαφανιστεί. Μαζί με αυτούς χάθηκε και η γνώση και η εμπειρία. Οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει υποαπασχολούνται. Υπάρχει μεγάλη φυγή στο εξωτερικό, αναζήτησαν εργασία στο Ντουμπάι, έφτασαν μέχρι τη Σιγκαπούρη. Οι μισοί κατέφυγαν σε άλλες χώρες, οι άλλοι μισοί άλλαξαν επάγγελμα. Η τέχνη έφυγε από τα χέρια μας. Όσοι απέμειναν δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών τους. Είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν μπορούν να συμπληρώσουν τα συντάξιμα ένσημα» τόνισε ο ίδιος.

Εξάλλου, τα τεχνικά γραφεία δουλεύουν μόνο με τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών. «Ακόμη και το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», που κάποτε έδινε εργασία, έτσι όπως το διαχειρίστηκαν δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον. Ο κόσμος φοβήθηκε από την προηγούμενη εμπειρία. Τα συνεργεία φεσώθηκαν και το αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα. Υπάρχει αβεβαιότητα στην εθνική οικονομία» κατέληξε.

Να επισημανθεί ότι ο Σύλλογος Κατασκευαστών Οικοδομών Μαγνησίας έχει συγκαλέσει σε γενική συνέλευση τα μέλη του την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017, στις 7 το απόγευμα στο ΤΕΕ Μαγνησίας. Αντικείμενα της συνέλευσης θα είναι η τροποποίηση των άρθρων 6,9,20, και 23 του καταστατικού, η έκθεση πεπραγμένων, ο απολογισμός η έγκριση ταμειακής διαχείρισης, ο προϋπολογισμός εσόδων από το απερχόμενο Δ.Σ και η διενέργεια αρχαιρεσιών προς ανάδειξη μελών του διοικητικού συμβουλίου και της εξελεγκτικής επιτροπής.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα γίνει την επόμενη μέρα, Πέμπτη, 23 Φεβαρουαρίου 2017 και ώρα 19:00 στο ΤΕΕ, 2ας Νοεμβρίου-Ξενοφώντος στο Βόλο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου