ΤΟΠΙΚΑ

Μανιτομαγειρέματα στο Βόλο σε εκδήλωση με παραδοσιακές γεύσεις

μανιτομαγειρέματα-στο-βόλο-σε-εκδήλω-558025

Εκδήλωση με μανιταρομαγειρέματα και ομιλητές τους δύο κορυφαίους, ανά το πανελλήνιο, γνώστες του είδους, που αποτελεί πεδίο εξέλιξης σε εποχές κρίσης, διοργανώνεται την Τετάρτη 1η Μαρτίου στις 19.30 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, δάσκαλος, συγγραφέας, μουσικός, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα και ο Μανιταρομάγειρας Φώτης Παρασκευαΐδης, το «μεγαλύτερο τηγάνι», όπως αποκαλείται, θα βρεθούν στο Βόλο, στο πλαίσιο της παραπάνω εκδήλωσης, που διοργανώνεται από τη «Μαγνήτων Κιβωτό» της Μητρόπολης Δημητριάδος σε συνεργασία με το 6ο Γυμνάσιο Βόλου.

Θέμα της εκδήλωσης είναι «Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών» και περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση βιβλίων και προϊόντων, ντοκιμαντέρ, παρουσίαση τρόπων μαγειρέματος και τέλος απόλαυση μαγειρεμένων μανιταριών.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης θα μιλήσει για το πρωτοφανές φαινόμενο Μανιταροφιλίας και Μανιταρογνωσίας, την πολιτισμική και ερευνητική – καταγραφική δραστηριότητα που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο την περιοχή των Γρεβενών. Μετά το πέρας της ομιλίας και της παρουσίασης του ντοκιμαντέρ, ο Μανιταρομάγειρας Φώτης Παρασκευαΐδης θα ετοιμάσει για τους παρευρισκόμενους εδέσματα με βάση τα άγρια μανιτάρια.

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και τα μανιτάρια του Πηλίου, να ακούσουν από τους πλέον ειδικούς για τη χρησιμότητα, τη διατροφική του ικανότητα, τις θαυμάσιες γεύσεις τους, αλλά και τις δυνατότητες που δίνει στον τουρισμό και στην υγιεινή διαβίωση η ενασχόληση με αυτά. Επί πλέον, θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους και θα παρουσιάσουν και τις δικές τους γνώσεις για την ποιότητα των μανιταριών και τους τόπους όπου τα συναντούμε.

Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, εκπονεί πρόγραμμα Αγωγής και Υγείας με θέμα «Διατροφή και σωματική άσκηση» με συντονίστρια τη Βασιλική Πατσαρούχα, φιλόλογο, και συνεργάτιδες τις καθηγήτριες Δήμητρα Κούκιου, Γερμανικής φιλολογίας και Μαρία Γιαννουλή, Γαλλικής φιλολογίας. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, το σχολείο συμμετέχει, για μια ακόμη φορά, στις δράσεις κι εκδηλώσεις του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο του θεματικού έτους, «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά.

Για το σκοπό αυτό οι μαθητές και οι καθηγήτριες του προγράμματος ταξίδεψαν πρόσφατα στα Γρεβενά, για να γνωρίσουν «ιδίοις όμμασι» τους πρωτεργάτες της εκδήλωσης, να πληροφορηθούν απ’ αυτούς τον κύκλο ζωής των μανιταριών και τη μεταποίησή τους, να τα γευτούν και τέλος να τους προσκαλέσουν στην πόλη μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου