ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρίες σε Αγριά -Λεχώνια για «αδέσποτα» άλογα που προκαλούν ζημιές

διαμαρτυρίες-σε-αγριά-λεχώνια-για-αδ-558052

Τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων και παραγωγών στην περιοχή της Αγριάς και των Λεχωνίων, έχει προκαλέσει η παρουσία το τελευταίο τρίμηνο τουλάχιστον δέκα αλόγων και μουλαριών που κυκλοφορούν ελεύθερα. Κάτοικοι της περιοχής επισημαίνουν ότι η παρουσία της αγέλης σε κεντρικούς δρόμους δημιουργεί κινδύνους πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, ενώ την ίδια ώρα, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τον ή τους ασυνείδητους ιδιοκτήτες που τα αφήνουν ελεύθερα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ζημιές στα κτήματά τους. Επί τρεις μήνες οι κάτοικοι ψάχνουν να βρουν άκρη… Έχουν όμως γίνει «μπαλάκι» μεταξύ υπηρεσιών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, επί τρεις τουλάχιστον μήνες, δέκα ή δώδεκα άλογα και μουλάρια κυκλοφορούν ελεύθερα. Περνούν δρόμους μεγάλης και ταχείας κυκλοφορίας χωρίς να έχουν αίσθηση του κινδύνου, μπαίνουν μέσα στα κτήματα τρώγοντας καρπούς, σπάζοντας δέντρα, «τσαλαπατώντας» καλλιέργειες.

Ειδικά στην περιοχή «Τρύπιο Λιθάρι» οι κάτοικοι έχουν αγανακτήσει. «Μου έχουν σπάσει τέσσερα δέντρα, χώρια τις άλλες καταστροφές. Αυτά είναι ζώα και δεν καταλαβαίνουν. Οι ιδιοκτήτες τους όμως πώς τα αφήνουν να κυκλοφορούν ελεύθερα;», διαμαρτυρήθηκε δημότης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Πέρα από τις καταστροφές, οι κάτοικοι φοβούνται και για την πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Πολλές φορές τα άλογα και τα μουλάρια, πετάγονται στο οδόστρωμα για να περάσουν το δρόμο απέναντι, να συνεχίσουν την ελεύθερη πορεία τους. «Ειδικά τα βράδια, η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αν κάποιος δει ξαφνικά το ζώο μπροστά του και δεν μπορέσει να φρενάρει έγκαιρα, θα τραυματίσει και το ζώο και ο ίδιος μπορεί να πάθει μεγάλο κακό», έλεγε περίοικος.

Δέκα άμεσα θιγόμενοι, συγκέντρωσαν υπογραφές και παρέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας στο τοπικό συμβούλιο, προκειμένου να επιληφθεί ο δήμος της κατάστασης. «Τα ζώα πρέπει να μαζευτούν. Δεν μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους και τα χωράφια», λένε.

Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί. Απευθύνθηκαν στο Α.Τ. Περιφέρειας, ζητώντας τη συνδρομή της Αστυνομίας. Αλλά και στο Δασαρχείο Βόλου, εξέφρασαν τα παράπονά τους για την κατάσταση που βιώνουν το τελευταίο τρίμηνο. «Πριν από τρεις ημέρες ήρθε ένας αγρονόμος και ένα δασοφύλακας», αναφέρει κάτοικος. «Μας λένε ότι πρέπει να βρούμε τον ιδιοκτήτη ή τους ιδιοκτήτες για να επιβληθεί πρόστιμο. Δεν μπορούμε να τους βρούμε. Τι θα γίνει; Πώς θα λυθεί το πρόβλημα; Πρέπει να πάμε στον Εισαγγελέα. Τόσο καιρό έχουμε γίνει μπαλάκι μεταξύ υπηρεσιών και λύση δεν έχει δοθεί», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου