ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης συνθέτης στους κορυφαίους διεθνώς

βολιώτης-συνθέτης-στους-κορυφαίους-δ-558466

Στις κορυφογραμμές του διεθνούς συνθετικού χώρου καταγράφεται το όνομα του Βολιώτη Χρήστου Χατζή, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων δημιουργών του κόσμου και είναι υποψήφιος για το μεγαλύτερο βραβείο δισκογραφίας στον Καναδά, το Juno Award, το οποίο αφορά όλα τα είδη μουσικής και είναι αντίστοιχο των Grammy Awards της Αμερικής. Ο κορυφαίος Βολιώτης συνθέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος δίνει το στίγμα του στο διεθνή μουσικό χώρο, είναι υποψήφιος για βραβείο σε δύο κατηγορίες, στις ενότητες «Κλασσική Ηχογράφηση για Μεγάλα Σύνολα» και «Κλασσική Σύνθεση», για το διπλό του CD με τίτλο «Going Home Star: Truth and Reconciliation».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο Χρήστος Χατζής, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Μπάμπη Κεχαΐδη, είναι πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος, έχει εκπροσωπήσει με έργα του τον Καναδά και την Ελλάδα σε σημαντικά διεθνή μουσικά γεγονότα, ενώ έχει δεχτεί πολλές παραγγελίες και χορηγίες από το Καναδικό Συμβούλιο, το Καναδικό Μουσικό Κέντρο το κανάλι CBC, το Συμβούλιο Τεχνών του Τορόντο και του Οντάριο, το Ίδρυμα Laidlaw, το Συμβούλιο Καλών Τεχνών της Μ. Βρετανίας καθώς και από πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες. Η μουσική του έχει παιχτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και συναυλίες σε πολλές χώρες του κόσμου ενώ μεταδίδεται από ραδιοφωνικά προγράμματα όλου του κόσμου.

Κατέκτησε την παγκόσμια μουσική σκηνή και τα πιο σημαντικά βραβεία όπως το Jean A. Chalmers National Music, το Prix Italia Special Prize, το Prix Bohemia Radio και το Jules Léger Prize παραμένοντας απλός και προσηνής, με αισιόδοξη ματιά για τη ζωή και την ίδια πάντα δημιουργική διάθεση. Το έργο του τον έχει κατατάξει στους κορυφαίους συνθέτες του κόσμου και έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της σύγχρονης κλασικής μουσικής.

Η υποψηφιότητά του για το μεγαλύτερο μουσικό βραβείο του Καναδά και ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς, αποτελεί την έμπρακτη αναγνώριση του τεράστιου συνθετικού του ταλέντου, το οποίο τον κατατάσσει, όπως προαναφέρθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη κοινού και κριτικών, στους καλύτερους του συγκεκριμένου χώρου σε διεθνές επίπεδο.

Τα βραβεία αναμένεται να ανακοινωθούν στις 2 και 3 Απριλίου, ενώ οι πρόσφατες ανακοινώσεις αφορούσαν τους προκριματικούς του Juno Award, όπου προκρίνονται πέντε διεκδικητές σε κάθε κατηγορία, εν μέσω εκατοντάδων υποψηφίων, από τους οποίους θα επιλεχθεί από την κριτική επιτροπή ένας νικητής τον Απρίλιο. «Η τελετή απονομής των βραβείων μεταδίδεται μέσω του τηλεοπτικού δικτύου CTV, με ακροαματικότητα που κυμαίνεται ανάμεσα σε τρία με πέντε εκατομμύρια θεατών» όπως επισημαίνει ο κορυφαίος Βολιώτης δημιουργός, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Το έργο του «Going Home Star: Truth and Reconciliation», υποψήφιο για βραβείο

Διεθνής Βολιώτης

Ο ίδιος εκφράζει την ικανοποίησή του για την υποψηφιότητά του, ενώ στο μεταξύ, δεν σταματάει να εμπνέεται, να συνθέτει και να παρουσιάζει τα έργα του σε όλο τον κόσμο, ως άξιος πρεσβευτής πολιτισμού της πατρίδας του και των ελληνικών ηχοχρωμάτων, ευρύτερα, σε όλο τον κόσμο.

Η μουσική του έχει εκπροσωπήσει τον Καναδά και την Ελλάδα σε σημαντικά διεθνή μουσικά γεγονότα όπως το International Rostrum of Electroacoustic Music στην Στοκχόλμη, στις Διεθνείς Ημέρες Μουσικής του ISCM και στα Prix Futura και Prix Italia.

Ο κορυφαίος Βολιώτης δημιουργός έχει στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό από παρουσιάσεις της μουσικής του στην Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ανατολική Ασία κάθε χρόνο, αντλώντας έμπνευση από την πρωτοχριστιανική πίστη, τη βυζαντινή μουσική παράδοση, αλλά και διάφορους πολιτισμούς. Συνέθεσε πολλά έργα εμπνευσμένος από τη μουσική των Ινουίτ (Εσκιμώων της Αλάσκας, Γροιλανδίας και Καναδά), και αυτά τα έργα, ιδίως το ντοκιμαντέρ «Footprints in New Snow», διέδωσαν τον πολιτισμό των Ινουίτ σε όλον τον κόσμο.

Η μεγάλη του έμπνευση από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη τον οδήγησε στη σύνθεση μεγάλου αριθμού θρησκευτικών έργων, τα οποία καθιερώθηκαν ως αριστουργήματα της σύγχρονης μουσικής και εξυμνήθηκαν από κοινό και κριτικούς. Η μουσική του Χρήστου Χατζή συχνά συνοδεύεται από οπτικά μέσα. Η «Κωνσταντινούπολη», η πιο σημαντική multimedia σύνθεσή του για το μουσικό θέατρο, η οποία έχει διαδοθεί και ερμηνευτεί από το Gryphon Trio, παρουσιάστηκε σε συναυλίες των οποίων τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν αμέσως σε αίθουσες του Μπανφ και του Τορόντο το καλοκαίρι του 2004 και χαρακτηρίστηκαν από το «Toronto Star» ως μια «multimedia γιορτή της φαντασίας».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΖΩΗΣ: Η αρχή από το Ελληνικό Ωδείο Βόλου

Μιλώντας για τη ζωή του ο Βολιώτης συνθέτης και καθηγητής πανεπιστημίου, αναφέρει ότι: «Γεννήθηκα το 1953 στο κέντρο του Βόλου, στην οδό Αναλήψεως, μεταξύ Ροζού και Αθανασίου Διάκου. Ο πατέρας μου, Παναγιώτης Χατζής, ο οποίος απεβίωσε το 2000, ήταν μηχανοδηγός στον ΟΣΕ, που τότε ονομαζόταν ΣΕΚ και η μητέρα μου, Μαρία, πέθανε το περασμένο καλοκαίρι. Η αδελφή μου Ελένη Χατζή ζει τώρα στο Τορόντο ενώ ο αδερφός μου, Σωτήρης Χατζής είναι αρχιτέκτονας στο Βόλο».

Ο Βόλος κατέχει πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά του και με χαρά συμμετείχε ως τιμώμενος συνθέτης, πριν από δύο χρόνια, στο Φεστιβάλ «Ευμέλεια» που πραγματοποιήθηκε στο Πορφυρογένειο Αγριάς.

Στο Βόλο ξεκίνησε, άλλωστε, τις μουσικές του σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο του Βόλου με τον Χαράλαμπο Κεχαϊδη. Συνέχισε, σε πανεπιστημιακό επίπεδο στο Eastman School of Music με τους W. Benson, και Sam. Adler και αργότερα στο State University of New York (SUNY), από όπου έλαβε διδακτορικό στη σύνθεση το 1982, με τους M. Feldman, L. Hiller και W. Kotonski. Την ίδια χρονιά μετοίκησε στον Καναδά και έλαβε την καναδική υπηκοότητα το 1985, ανοίγοντας ένα σημαντικό κεφάλαιο ζωής, με έντονη συνθετική δραστηριότητα ενώ παράλληλα είναι καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Αναφερόμενος στη διεθνή του πορεία, ο πολυβραβευμένος Βολιώτης συνθέτης υπογραμμίζει ότι «οι επαφές μου με τον Βόλο είναι ελάχιστες. Η δουλειά μου είναι ως επί το πλείστον στην Βόρειο Αμερική αλλά έργα μου παίζονται συχνά σε συναυλίες στην Ευρώπη. Φέτος τον Μάιο το κοντσέρτο μου για κρουστά «Tongues of Fire» θα παρουσιαστεί στη Ζυρίχη και το ορχηστικό μου έργο «The Isle is Full of Noises» από την Φιλαρμονική της Βαρσοβίας. Μετά από αυτές τις συναυλίες θα επισκεφτώ και τον Βόλο, όπου δεν έχω βρει την ευκαιρία να έρθω για πάνω από δύο χρόνια».

Η γενέτειρά του, παραμένει πάντα βαθιά χαραγμένη στην καρδιά του κι όπως επισημαίνει ο ίδιος χαρακτηριστικά «από τον Βόλο μου λείπει η θάλασσα και το Πήλιο. Χρειάστηκε να φύγω στο εξωτερικό για να καταλάβω πόσο μαγευτική είναι η φύση της ιδιαίτερής μου πατρίδας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου