ΤΟΠΙΚΑ

Ανάκληση δασικών χαρτών

ανάκληση-δασικών-χαρτών-559543

Ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Νοτίου Πηλίου

Την άμεση διακοπή της ανάρτησης των δασικών χαρτών και ανάκληση των ήδη αναρτηθέντων, ζητά ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, με ομόφωνο ψήφισμα που ενέκρινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που συγκλήθηκε εκτάκτως με μοναδικό θέμα συζήτησης το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να διορθωθούν όλες οι ανακρίβειες, τα λάθη και οι παραλείψεις πριν τη νέα ανάρτηση δασικών χαρτών, να θεωρηθούν πριν από την ανάρτηση όλα τα όρια οικισμών και σχεδίων πόλεως από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία και να θεωρηθούν τα όρια των διανομών από την υπηρεσία πολιτικής γης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο ομόφωνο ψήφισμα που εγκρίθηκε, αναφέρονται τα εξής:

«Είναι γεγονός ότι η μη ύπαρξη δασικών χαρτών είναι ένα σοβαρό διαχρονικό έλλειμμα της χώρας αναφορικά με την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος, παράλληλα με τη συνταγματική επίσης υποχρέωση προστασίας της ατομικής ιδιοκτησίας.

Έτσι, ενώ επί 40 χρόνια υπήρχε ατολμία στην ανάρτηση των διαφόρων γενεών δασικών χαρτών που παλαιώνουν στα συρτάρια των υπηρεσιών, με αντίστοιχο έλλειμμα στην εμπειρία επί των διαδικασιών ανάρτησης τόσο των υπηρεσιών όσο και του τεχνικού και νομικού κόσμου, με αιφνιδιαστικό τρόπο επιχειρείται η ανάρτηση ολόκληρων περιφερειακών ενοτήτων.

Καμία λογική (πολιτική, τεχνοκρατική) δεν μπορεί να αιτιολογήσει την προσπάθεια αιφνιδιασμού των πολιτών και της χωρίς ανάλογη δημοσιότητα και διαβούλευση βιαστική κύρωση των δασικών χαρτών σε πολύ μεγάλες γεωγραφικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ανέκυψαν πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία εστιάζονται στα εξής:

– Η ανάρτηση έχει λάθη παραλείψεις και ανακρίβειες που σχετίζονται με τα όρια των σχεδίων πόλης και οικισμών, με εκτάσεις που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις χαρακτηρισμού ως μη δασικές, με εκτάσεις που ενώ δεν είναι δασικές φαίνονται ως αναδασωτέες, με εκτάσεις που στις αεροφωτογραφίες δεν είναι δασικές και στο χάρτη είναι δασικές, χωρίς επιτόπου επαλήθευση και αυτοψία και άλλα πολλά.

– Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργούμενων εδαφών εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις και ιδιοκτησία κατά τεκμήριο του Δημοσίου. Τις εκτάσεις αυτές οι αγρότες τις καλλιεργούν πολλές δεκαετίες, τις δηλώνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στην εφορία στο Ε9, στις τράπεζες ως φυτικό κεφάλαιο, λαμβάνουν επιδοτήσεις, φορολογούνται γι’ αυτές τις δασικές εκτάσεις και για το εισόδημα που προέρχεται από αυτές. Οι περιοχές αναδασμών και διανομών δυστυχώς δεν εξαιρούνται από το δασικό χάρτη.

– Τα όρια των οικισμών και οι προτάσεις οικιστικών περιοχών από εγκεκριμένα ή εκπονούμενα χωροταξικά σχέδια, πολεοδομικές μελέτες δεν εξαιρούνται από τους δασικούς χάρτες, με πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού, στη διεκδίκηση ανταγωνιστικών χρηματοδοτικών πόρων, στη συντήρηση και επέκταση των υποδομών και στην οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης.

– Οι δασικοί χάρτες καταρτίζονται με αεροφωτογραφίες του 1945. Έτσι ακυρώνουν πολύ μεγάλο ποσοστό της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας και την επαναφέρουν στην κατάσταση που βρισκόταν στο τέλος του πολέμου, σε μια διαλυμένη οικονομία.

Με τον τρόπο αυτό που εξελίσσεται η διαδικασία ανάρτησης, δυστυχώς επιτυγχάνεται η υφαρπαγή των υπέρογκων παραβόλων, η διασπορά αμφιβολιών για την κυριότητα των ιδιοκτησιών του πρωτογενή τομέα, εμπλοκή στις διαδικασίες χωροταξικού σχεδιασμού, τεκμηρίωσης και διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων και οποιασδήποτε ανάπτυξης.

Με τον αιφνιδιαστικό και μαζικό τρόπο που επιχειρείται η ανάρτηση των δασικών χαρτών, προκαλείται τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους της υπαίθρου, με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην κοινωνική ηρεμία και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (μεγάλη πιθανότητα εκτίναξης του αριθμού και του μεγέθους των δασικών πυρκαγιών), κινδυνεύει με κατάρρευση ο πρωτογενής τομέας και παράλληλα υπονομεύεται κάθε προοπτική ανάπτυξης».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου