ΤΟΠΙΚΑ

Περιοριστικοί όροι για την υπόθεση της Μαγνησιακής Πίστης

περιοριστικοί-όροι-για-την-υπόθεση-τη-559849

Ολοκληρώθηκαν χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι απολογίες στην ανακρίτρια Βόλου για την υπόθεση της Μαγνησιακής Πίστης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κατηγορουμένους της υπόθεσης, οι οποίοι ανέρχονται σε δεκαπέντε, επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι κατά περίπτωση.

Εναντίον των κατηγορουμένων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για απιστία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί εισαγγελική πρόταση προς το Δικαστικό Συμβούλιο, για το εάν όντως διαπράχτηκε το αδίκημα της απιστίας και σε ποιο βαθμό, αν είναι κακουργήματος ή πλημμελήματος.

Ο εισαγγελέας θα λάβει υπόψη του όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν, καθώς και τα απολογητικά υπομνήματα που κατατέθηκαν.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί εάν υπάρχουν όντως ενδείξεις ενοχής, αν στοιχειοθετείται το αδίκημα και για ποιά από τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

Όπως είναι γνωστό, ο φάκελος άνοιξε στην Εισαγγελία Βόλου μετά από πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία είχε ερευνήσει για το αν είχε τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τη μετατροπή του συνεταιρισμού σε συνεταιριστική τράπεζα.

Γι’ αυτήν την υπόθεση, της μετατροπής του συνεταιρισμού, όλοι οι κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου αθωώθηκαν.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά στο διάστημα από το 2007-2012, προέκυψε ότι υπήρξαν χορηγήσεις δανείων προς μέλη της Μαγνησιακής Πίστης, η οποία σημειωτέον είχε φτάσει να αριθμεί 2.000 μέλη, τα όρια των οποίων σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ξεφύγει.

Η Εισαγγελία Βόλου άσκησε αυτεπαγγέλτως ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με το πόρισμα, υπήρξαν παρατυπίες που αφορούσαν στην εν γένει λειτουργία της Μαγνησιακής Πίστης.

Οι περισσότερες χορηγήσεις δανείων ήταν νόμιμες εντός του καταστατικού και του κανονισμού λειτουργίας. Σε μεμονωμένες ωστόσο περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν παρατυπίες.

Μέλη των διοικητικών συμβουλίων κατηγορήθηκαν ότι δεν προχώρησαν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες κατά οφειλετών ή στερήσεις, ενώ υπήρχαν καθυστερήσεις στην επιστροφή χρημάτων.

Το συνολικό ποσό των χορηρήσεων ήταν ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου