ΤΟΠΙΚΑ

Προσφεύγουν στο ΣτΕ για μονιμοποίηση οι πυροσβέστες

προσφεύγουν-στο-στε-για-μονιμοποίηση-560328

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα προσφύγουν οι πενταετείς πυροσβέστες της Μαγνησίας, οι οποίοι αν και πληρούσαν τα κριτήρια μονιμοποίησης στην Υπηρεσία, ωστόσο με την τροπολογία που ψηφίστηκε προχθές από τη Βουλή, η εκτέλεση των καθηκόντων τους ανανεώθηκε τελικά μόνο για τρία χρόνια.

Το μέλος της Ένωσης Πενταετών Πυροσβεστών Ελλάδος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, είπε ότι η τροπολογία δεν καλύπτει τους πενταετείς πυροσβέστες, περίπου 65 στον αριθμό στη Μαγνησία, οι οποίοι βρίσκονται σε άδειες και ρεπό από τις 9 Φεβρουαρίου, ύστερα από διαταγή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι τα καθήκοντα 2.100 συνολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα πενταετών πυροσβεστών, που είναι προς μονιμοποίηση, ανανεώθηκαν μόνο για τρία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρχει καθηκοντολόγιο και ωράριο αντίστοιχο με αυτό των μόνιμων πυροσβεστών, όχι όμως και ειδικό μισθολόγιο αλλά ενιαίο.

«Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πολιτικά ότι εντός των επόμενων ημερών ή μηνών θα ολοκληρωθεί η μονιμοποίηση, εφόσον ληφθεί η απάντηση από τους θεσμούς» επισήμανε. Ο ίδιος τόνισε ότι και για τους πενταετείς πυροσβέστες, που δεν πληρούσαν τα κριτήρια μονιμοποίησης, δεν προβλέφτηκε ανανέωση των συμβάσεών τους μέχρι να συνταξιοδοτηθούν, όπως υπαγορευόταν από το νόμο με τον οποίο προσελήφθησαν.

Οι πενταετείς προς μονιμοποίηση πυροσβέστες αισθάνονται κατάφωρα αδικημένοι.«Αυτή στιγμή περιμένουμε τη διαταγή για επιστροφή στην εργασία από τα ρεπό και άδειες. Η Ένωση Πενταετών Πυροσβεστών Ελλάδος είναι σε εγρήγορση. Είμαστε περισσότερο συσπειρωμένοι από ποτέ, και ανάλογα με τις εξελίξεις θα προχωρήσουμε και στις απαραίτητες ενέργειες, θα προσφύγουμε στο ΣτΕ και αν κριθεί απαραίτητο, και σε γενικευμένες κινητοποιήσεις» είπε ο ίδιος.

Κατά τους πενταετείς πυροσβέστες, καμία κυβέρνηση δεν ήταν συνεπής στις δεσμεύσεις της. «Ο νόμος με τον οποίο έγιναν οι προσλήψεις μας το 2011 δεν τηρήθηκε. Η κυβέρνηση, για να χρυσώσει το χάπι, έδωσε οχτώ νύχτες, πενθήμερο, αργίες, καθηκοντολόγιο. Όμως, τα 10,9 εκατ. ευρώ που μοιράστηκαν για τους πενταετείς πυροσβέστες από τον προϋπολογισμό θα μπορούσαν να είχαν διατεθεί για τη μονιμοποίηση. Άρα δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Μας θέλουν εργασιακά όμηρους» σημείωσε.

Πρόταση ΚΚΕ

Στο μεταξύ, όπως ενημερώνει η Τομεακή Επιτροπή Βόλου του ΚΚΕ, τροπολογία για τη μονιμοποίηση των πενταετών πυροσβεστών κατέθεσε το ΚΚΕ, το οποίο στηλίτευσε στη Βουλή τη διατήρηση του απαράδεκτου καθεστώτος.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία, χρειάζεται να υπάρξει προσθήκη στο σχέδιο νόμου «Εθνικό Μητρώο Φορτοεκφορτωτών, Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας και άλλες διατάξεις».

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 15 χρειάζεται να προστεθεί η παράγραφος 20 ως εξής: «Καταργείται η παράγραφος 1 του άρθρου 15 του νόμου 3938/2011, και αυτοδικαίως επανασυστήνονται οι καταργηθείσες με την ως άνω διάταξη οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος. Στις ως άνω θέσεις εντάσσονται αναδρομικά από 01/02/2017 όσοι εκ των πυροσβεστών πενταετούς θητείας πληρούν τα κριτήρια κατάταξης σε αυτό. Όλες οι λοιπές κενές οργανικές θέσεις καλύπτονται μέσω της διαδικασίας των πανελληνίων εξετάσεων της επόμενης εξεταστικής περιόδου.

Οι ήδη υπηρετούντες πενταετούς θητείας υπάλληλοι που δεν πληρούν τα κριτήρια κατάταξης στο πυροσβεστικό σώμα, και όλοι οι με σύμβαση απασχολούμενοι κατά την αντιπυρική περίοδο πυροσβέστες, καταλαμβάνουν αναδρομικά από 01/02/2017 μόνιμες οργανικές θέσεις, και σε περίπτωση έλλειψης οργανικών θέσεων συστήνονται νέες, υπαγόμενες στο Υπουργείο Εσωτερικών, που εμπλέκονται στη πολιτική προστασία της χώρας ή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στη Δασική Υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών της. Για όλη την μεταβατική περίοδο, μέχρι την πλήρη κάλυψη των οργανικών κενών του πυροσβεστικού σώματος από την διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, οι υπάλληλοι αυτοί καλύπτουν τομείς πυροπροστασίας και πρόληψης του πυροσβεστικού σώματος. Με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου απασχολούνται με τα νέα καθήκοντα πρόληψης, φύλαξης και διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων, καθώς και με εκχιονισμούς των οδικών δικτύων της χώρας και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου