ΤΟΠΙΚΑ

Ειδική συνεδρίαση για τον Βιολογικό του Βόλου

ειδική-συνεδρίαση-για-τον-βιολογικό-τ-564566

Τη σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στις επόμενες έξι ημέρες, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του, ζητούν με έγγραφο αίτημά τους, 17 δημοτικοί σύμβουλοι του Βόλου, που αποτελούν αριθμητικά το 1/3 του Σώματος.

Αποκλειστικό θέμα συζήτησης είναι η «ενημέρωση, συζήτηση και λήψη απόφασης για τα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού και για τη διαφύλαξη του δημόσιου- δημοτικού χαρακτήρα του Βιολογικού και όλων των δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ».

Το κοινό αίτημα υπογράφουν με σειρά οι Μαργαρίτης Πατσιαντάς, Κώστας Γαργάλας, Θεόδωρος Τσαλούχας, Νατάσσα Οικονόμου, Θεολόγος Διαμαντένιας, Φώτης Λαμπρινίδης, Ελένη Ανδρέου- Μεϊκοπούλου, Αχιλλέας Καλυβιώτης, Φωτεινή Κοκκινάκη, Ιάσων Αποστολάκης, Γιάννης Λαΐνας, Γιάννης Μολοχίδης, Ματθαίος Δραμητινός, Νικόλαος Κανελλής, Νικόλαος Στόικος και (ηλεκτρονικά) Αποστόλης Παπατόλιας.

Όπως αναφέρουν εισαγωγικά στο αίτημά τους «η μονάδα του βιολογικού, που είναι η βασικότερη υποδομή που υπάρχει στην πόλη μας και προστατεύει το θαλάσσιο περιβάλλον, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο εμφανίζει προβλήματα δυσλειτουργίας. Πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε για μία ακόμη φορά το σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του βιολογικού με τη δημοσιοποίηση στοιχείων των χημικών και μικροβιολογικών αναλύσεων δειγμάτων επεξεργασμένου λύματος, που ελήφθησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Συγκεκριμένα, τα ιδιαίτερα ανησυχητικά αποτελέσματα μετρήσεων της ανωτέρω αρμόδιας κατά νόμο Υπηρεσίας αποδεικνύουν ότι ουσιαστικά στον Βιολογικό δεν λειτουργεί η διαδικασία απολύμανσης των επεξεργασμένων λυμάτων. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσε ότι προτίθεται να αναθέσει σε ιδιώτη τη συντήρηση και λειτουργία του Βιολογικού. Έχοντας ως βασική θέση μας τη διαφύλαξη του δημόσιου-δημοτικού χαρακτήρα όλων των δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ, και συμμεριζόμενοι την ίδια αγωνία των συμπολιτών μας, ανησυχούμε σοβαρά για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής και είμαστε απόλυτα αντίθετοι σ’ αυτό το σενάριο της εκχώρησης σε ιδιώτη του Βιολογικού, που επιδιώκεται από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ με πρόσχημα τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Ουδείς μας εγγυάται ότι με το ίδιο πρόσχημα δεν θα γίνει προσεχώς απόπειρα εκχώρησης σε ιδιώτες και της ύδρευσης και της άρδευσης».

Την Παρασκευή η συνέχεια του Δημοτικού Συμβουλίου

Στο μεταξύ, μεθαύριο Παρασκευή, στη 1:30 το μεσημέρι, πρόκειται να συνεχιστεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που διακόπηκε προχθές με αφορμή την ανάρτηση πανό από μέλη της Συμμαχίας για το Νερό, που έδωσαν το παρών στην αίθουσα συνεδριάσεων για να διαμαρτυρηθούν για «την ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού».

Με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση, ανακοινώσεις εξέδωσαν οι Δρόμοι Συνεργασίας και η Δύναμη Βόλου.

Οι Δρόμοι Συνεργασίας

Για χρησιμοποίηση του πανό ως πρόσχημα, προκειμένου να διακοπεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, όπου το παρών έδωσαν μέλη της Συμμαχίας για το Νερό και της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η παράταξη «Δρόμοι Συνεργασίας»:

«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία από την είδηση για την πολύμηνη ρύπανση του Παγασητικού εξαιτίας της υπολειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού, καθώς και από την εξαγγελία ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού εκ μέρους της δημοτικής αρχής της παράταξης του σε αργία υπόδικου, εκατοντάδες συμπολίτες πλημμύρισαν τις αίθουσες του δημαρχείου, αγωνιώντας να γίνει άμεσα συζήτηση γι’ αυτά τα τόσο σοβαρά θέματα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Μουλάς, θέλοντας πάση θυσία να αποφύγει κάθε δέσμευση για συζήτηση των εν λόγω θεμάτων, χρησιμοποίησε ως πρόσχημα, για να διακόψει δύο φορές τη συνεδρίαση και εν τέλει να τη ματαιώσει, το ότι στην άκρη της αίθουσας οι συμπολίτες κρατούσαν πανό ενάντια στη ρύπανση του Παγασητικού και στην ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού. Η μεθόδευσή τους αυτή αποσκοπούσε αποκλειστικά στο να αποφύγουν τη συζήτηση και εν τέλει την ενημέρωση των πολιτών για τις ολέθριες προθέσεις της δημοτικής αρχής ξεπουλήματος του Βιολογικού και τις τεράστιες ευθύνες τους για τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΥΑΜΒ. Αμήχανοι οι άνδρες της ισχυρής αστυνομικής δύναμης, που προφανώς κλήθηκαν από τη δημοτική αρχή, δεν ήταν σε θέση να δώσουν κάποια εξήγηση για την παρουσία τους. Η δημοτική αρχή ας αντιληφθεί ότι η εξαπάτηση του βολιώτικου λαού τέλειωσε οριστικά. Καμιά απόφαση για ζωτικά ζητήματα της πόλης μας δεν θα λαμβάνεται πλέον εν κρυπτώ. Οι προθέσεις της δημοτικής αρχής, είτε το θέλουν είτε όχι, θα αποκαλυφθούν. Ο λαός του Βόλου δεν θα ανεχθεί την υποβάθμιση της θάλασσας και της υγείας του για τα συμφέροντα μιας παρεούλας. Οι μάσκες έπεσαν. Κάτω τα χέρια από τον Βιολογικό, το νερό και τις ζωές μας. Ας καταλάβουν ότι η συζήτηση για τα τόσο σοβαρά θέματα της ΔΕΥΑΜΒ θα γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα με τη μαζική παρουσία των συμπολιτών μας, είτε τους αρέσει είτε όχι».

Ο Μιχ. Μιτζικός

Τη δημοτική αρχή Βόλου, που ανέβαλε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καταγγέλλει η παράταξη «Δύναμη Βόλου» διά του επικεφαλής της Μιχ. Μιτζικού.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Μιτζικός δήλωσε: «Ως παράταξη η “Δύναμη Βόλου” είμαστε η πρώτη που καταθέσαμε αίτημα υπ’ όψιν του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας να γίνει έκτακτη, ειδική διευρυμένη συζήτηση για τον Βιολογικό καθαρισμό.

Ως παράταξη είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι στα περιβαλλοντικά θέματα της πόλης μας και πήραμε ξεκάθαρη θέση για την ιδιωτικοποίηση.

Όμως θεωρούμε ότι έπρεπε να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και επ’ ουδεμία πρόφαση δεν έπρεπε να αναβληθεί. Ήταν χαμένη ευκαιρία για την πόλη μας.

Θα μπορούσε να γίνει μια πρώτη σοβαρή συζήτηση για το θέμα και να επακολουθήσουν κι άλλες.

Υπήρχαν κι άλλα θέματα, όπως το ψήφισμα για την Χρυσή Αυγή που δυστυχώς το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πήρε θέση.

Βρήκαν πρόφαση με το πανό που δεν είχε κανένα υβριστικό περιεχόμενο, και ήταν λάθος διαδικαστικά και δεν δικαιολογείται να αναβληθεί η συνεδρίαση. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.

Εκκρεμεί το αίτημά μας για να γίνει μια ειδική, διευρυμένη συνεδρίαση για τον Βιολογικό και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες η δημοτική αρχή να πάρει μια ξεκάθαρη θέση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου