ΤΟΠΙΚΑ

«Το Καρναβάλι των Ζώων», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά

το-καρναβάλι-των-ζώων-εκπαιδευτικό-564973

«Το Καρναβάλι των Ζώων»: Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το μουσικό έργο του Καμίγ Σεν Σανς από τις Παιδικές Βιβλιοθήκες του «ΚΔΑΠ Νεάπολης» και του «Στέκι Παιδιού».

Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του «ΚΔΑΠ Νεάπολης» της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ και του «Στέκι Παιδιού» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου διοργανώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη μουσική που απευθύνεται σε παιδιά 6-9 ετών με τίτλο «Το Καρναβάλι των ζώων. Μια ζωολογική φαντασία», το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 18:00 μ. μ. στο χώρο του ΚΔΑΠ Νεάπολης.

Η εκδήλωση βασίζεται στη σύνθεση του γάλλου συνθέτη Καμίγ Σεν Σανς (1835 – 1921) «Το Καρναβάλι των ζώων» και έχει στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά αυτό το μουσικό έργο, να εξοικειωθούν με τις μελωδίες του, να παίξουν και να νιώσουν τη χαρά της μουσικής εμπειρίας που προσφέρει η μουσική ακρόαση.

Τα παιδιά μέσα από την εμπειρία της ακρόασης μαθαίνουν όχι να ακούν απλά αλλά να δίνουν προσοχή και να συγκεντρώνονται σε ένα μουσικό άκουσμα, να ανταποκρίνονται σε αυτό, να αυτοσχεδιάζουν, να το συνοδεύουν ρυθμικά με μουσικά όργανα, να κινούνται στο ρυθμό, να το απομνημονεύουν και τελικά να χαίρονται όταν θα μπορούν να το αναγνωρίζουν.

Το Καρναβάλι των ζώων, που παραπέμπει σε ένα φανταστικό ζωολογικό μουσείο, είναι μια ορχηστρική σουίτα, που αποτελείται από 13 εικόνες πλαισιωμένες από εισαγωγή και φινάλε. Ο πρωτότυπος τίτλος στα γαλλικά είναι Le Carnaval Des Animaux και ο υπότιτλος Grande fantaisie zoologigue.

Το έργο το συνέθεσε ο Camille Sean Sans το Φεβρουάριο του 1886, όσο βρισκόταν σε διακοπές σε ένα Αυστριακό χωριό. Αρχικά δημιουργήθηκε για ορχήστρα δωματίου που αποτελούνταν από φλάουτο, πίκολο, κλαρινέτο, 2 πιάνα, ξυλόφωνο, κρυσταλλόφωνο και 2 βιολιά, βιόλα, τσέλο και κοντραμπάσο, αλλά σήμερα συνήθως παίζεται από μια συμφωνική ορχήστρα και μεταλλόφωνο που αντικαθιστά το σπάνιο μουσικό όργανο κρυσταλλόφωνο.

Ο συνθέτης πίστεψε ότι το συγκεκριμένο έργο θα έβλαπτε τη φήμη του ως σοβαρού συνθέτη και δεν επέτρεψε να παιχτεί το έργο δημόσια (εκτός από το κομμάτι ο Κύκνος) όσο ζούσε. Μόνο στενοί του φίλοι είχαν ακούσει ολόκληρο το έργο όπως ο Λιστ. Ο Σεν Σανς ωστόσο άφησε εντολή να παιχτεί ολόκληρο μετά το θάνατο του κι έτσι παίχτηκε για πρώτη φορά δημόσια το Φεβρουάριο του 1922 και από τότε είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα του.

Οι μάσκες που χρησιμοποιούνται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προέρχονται από το αρχείο της Δημοτικής Σχολής Χορού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου. Διοργάνωση και επιμέλεια εκπαιδευτικού προγράμματος: Κατερίνα Τσιώνα , Θεατρολόγος, Ειρήνη Κουγκούνη, Μουσικολόγος και Παρασκευή Τσιμά, Ιστορικός – αρχαιολόγος). Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχει περιορισμένο αριθμό θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: ΚΔΑΠ Νεάπολης, τηλέφωνο: 24210 64336 (Ώρες γραμματείας 1:30-8:30.).

Το Κ.Δ.Α.Π. Νεάπολης είναι συγχρηματοδοτούμενη δομή από την Ε.Ε. και την Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου