ΤΟΠΙΚΑ

Με περικοπές το Πρόγραμμα Στέγαση- Επανένταξη

με-περικοπές-το-πρόγραμμα-στέγαση-επα-565780

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τις περικοπές σε βασικές παροχές του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη». Στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας τονίζει ότι τίθεται πλέον ζήτημα διαβίωσης των ωφελουμένων, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα πάγια καθημερινά τους έξοδα, όπως τη σίτιση.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Στο νόμο 4387/2016, «Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, Ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και εφαρμοστικές διατάξεις», συμπεριλήφθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» των Δήμων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Βόλου. Η παράταση του προγράμματος ισχύει έως 31/12/2017, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται, στο ως άνω αναφερθέν πρόγραμμα, βασικές παροχές για τους 25 ωφελούμενους αυτού.

Συγκεκριμένα, οι παροχές που περικόπτονται με την τροπολογία αφορούν σε επίδομα ρεύματος, νερού, κοινοχρήστων πετρελαίου θέρμανσης και σίτισης, παροχές που δίδονταν κατά την εφαρμογή του ιδίου προγράμματος το έτος 2016. Για το τρέχον έτος προσφέρονται, αποκλειστικά, δαπάνες όπως «η κάλυψη ενοικίου, η κάλυψη εξόδων επισκευής της υφιστάμενης κατοικίας και η εργασιακή επανένταξη, δηλαδή η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με την κάλυψη του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις».

Οι ως άνω εκτεθείσες παροχές δεν διευκολύνουν τις οικογένειες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Η μη χορήγηση του επιδόματος σίτισης δυσχεραίνει σημαντικά τη διαβίωσή τους, αφού πολλοί από τους ωφελούμενους είναι είτε ηλικιωμένοι είτε άτομα που αδυνατούν να βρουν σταθερή εργασία. Ως εκ τούτου, η διαβίωση των ωφελουμένων από το πρόγραμμα οικογενειών, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Για ποιο λόγο δεν συμπεριελήφθησαν στην τροπολογία οι δαπάνες για τα πάγια έξοδα συντήρησης κατοικίας και σίτισης;

2) Πώς θα ανταποκριθούν οι ωφελούμενοι του προγράμματος στις τρέχουσες καθημερινές τους ανάγκες, όταν η εργασιακή αποκατάσταση για τους περισσότερους από αυτούς είναι είτε περιστασιακή είτε αδύνατη;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου