ΤΟΠΙΚΑ

Καθυστερούν οι συντάξεις εξαιτίας του νέου ενιαίου ταμείου ΕΦΚΑ

καθυστερούν-οι-συντάξεις-εξαιτίας-το-567083

Τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων λόγω μη λειτουργικότητας του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ τονίζει με ερώτηση, προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Σημαντικά λειτουργικά προβλήματα παρατηρούνται από τη δημιουργία και λειτουργία του νέου ασφαλιστικού φορέα ΕΦΚΑ. Η έλλειψη σαφών οδηγιών και έκδοσης ερμηνευτικών εγκυκλίων έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση των αιτημάτων συνταξιοδότησης στο Μητρώο του ΙΚΑ. Οι υπάλληλοι δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, εφόσον δεν γνωρίζουν ακόμη με σαφήνεια τους συντελεστές βάσει των οποίων θα γίνει ο υπολογισμός των συντάξεων. Το σύστημα έχει ακινητοποιηθεί και οι πολίτες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν ή αναμένουν την έκδοση της σύνταξής τους βρίσκονται όμηροί του. Ακόμη και ηλεκτρονικά, οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων είναι ελλιπείς, καθώς δεν είναι ενημερωμένες για βασικές εντολές ασφάλισης, όπως είναι η έκδοση ευρωπαϊκής κάρτας υγείας.

Στο Βόλο, υπολογίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα εκκρεμεί η διεκπεραίωση 300 περίπου αιτημάτων συνταξιοδότησης. Οι συνταξιούχοι πλέον δυσανασχετούν, καθώς δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους και τα έξοδά τους.

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Γιατί καθυστερεί η έκδοση των ερμηνευτικών εγκυκλίων για τους συντελεστές βάσει των οποίων θα γίνει ο υπολογισμός των συντάξεων;

2) Πού οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΕΦΚΑ;

3) Πως προτίθεστε να διορθώσετε τις ελλείψεις και τα λειτουργικά προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ενοποίηση των ταμείων;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου