ΤΟΠΙΚΑ

Από 3 ετών στον υπολογιστή…

από-3-ετών-στον-υπολογιστή-570812

Αύξηση 12% στο ποσοστό των νέων και εφήβων που είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο – Περιστατικά παιδικής πορνογραφίας και διαδικτυακού εκφοβισμού τα δύο προηγούμενα χρόνια στη Μαγνησία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι εισηγητές της διημερίδας για την ορθή χρήση του διαδικτύου που πραγματοποιείται στο Βόλο, επισημαίνοντας ότι ο εθισμός των παιδιών και εφήβων ανέρχεται σε ποσοστό 12%, με τη σχολική διαρροή από την υποχρεωτική εκπαίδευση να ανέρχεται σε εξίσου ανησυχητικά ποσοστά, ενώ τα παιδιά από την ηλικία των 3 ετών έρχονται σε επαφή με τον υπολογιστή. Η διημερίδα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων, αναδεικνύει τις σκοτεινές πλευρές του διαδικτύου, στις οποίες συγκαταλέγονται τα περιστατικά παιδικής πορνογραφίας και cyber bullying που είχαν συγκλονίσει την τοπική κοινωνία τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Ρεπορτάζ : ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στα παραπάνω περιστατικά ανέτρεξε ο υπαστυνόμος Γιώργο Ντιζές, αστυνομικός υποδιευθυντής Ασφάλειας Βόλου, τονίζοντας ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και να συλληφθούν οι δράστες. Στο μεταξύ, υπάρχει διαρκής εγρήγορση, ενώ όπως τόνισε ο κ. Ντιζές «οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά, να υπάρχει καλή επικοινωνία με παιδιά τους ώστε να τους αναφέρουν κάθε φορά που βλέπουν κάτι παράξενο, ή εντοπίζουν κάποιο πρόβλημα στο διαδίκτυο».

Συγκλονιστικά στοιχεία κατέθεσε παράλληλα η Δρ. Άρτεμις Τσίτσικα, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, υπεύθυνη της μονάδας εφήβων στο Νοσοκομείο παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η οποία παρουσίασε τρία σημαντικά εκπαιδευτικά εργαλεία που απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά. Η ίδια επεσήμανε παράλληλα ότι μέσω της απευθείας γραμμής για την τεχνολογία 80011, 80015, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.000 τηλεφωνήματα από όλη την Ελλάδα, από παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς, που ζητούν συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της κ. Τσίτσικα στη χρήση του υπολογιστή από παιδιά μικρής ηλικίας, ενώ σημείωσε ταυτόχρονα τον καθοριστικό ρόλο των γονέων, οι οποίοι βρίσκονται πολλές φορές απορροφημένοι στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης ή στα προβλήματα της ανεργίας, που τους ωθούν σε εσωστρεφή συμπεριφορά.

Μια από τις ολέθριες επιπτώσεις της λανθασμένης χρήσης του διαδικτύου είναι ταυτόχρονα η σχολική διαρροή, με δεκάδες παιδιά να εγκαταλείπουν την υποχρεωτική σχολική εκπαίδευση έως την πρώτη Λυκείου, με προφανείς επιπτώσεις για το μέλλον και την περαιτέρω εξέλιξή τους.

Εκ των ομιλητών της διημερίδας, ο Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, τόνισε από την πλευρά του ότι «το ζητούμενο είναι η ορθή χρήσης της τεχνολογίας, πάντοτε με μέτρο, για να προστατευτεί ο μέσος έφηβος και το παιδί μικρότερης ηλικίας .

Η διημερίδα που ολοκληρώνεται σήμερα, με συντονιστή το δημοσιογράφο Δημήτρη Μαρέδη, διοργανώνεται από τη «Μαγνήτων Κιβωτό», σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Μαγνησίας, τα Γραφεία Σχολικών Συμβούλων και την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου