ΤΟΠΙΚΑ

Λογίστρια ήταν απάτη. Επιχειρήσεις στα δίχτυα της

λογίστρια-ήταν-απάτη-επιχειρήσεις-στ-591199

Προσποιήθηκε τη λογίστρια και κατάφερε να εξαπατήσει έντεκα επιχειρήσεις και φορολογούμενους σε διάστημα δέκα μηνών, και να αποσπάσει συνολικό ποσό 10.000 ευρώ υποσχόμενη την τακτοποίηση ρυθμίσεων, την ένταξη υπαλλήλων σε προγράμματα και τη διεκπεραίωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Η υπόθεση αφορά σε 47χρονη, η οποία καταδικάστηκε ερήμην χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείου Βόλου σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση, μετατρέψιμη προς 20 ευρώ ημερησίως χωρίς αναστέλλουσα δύναμη.

Η επιτήδεια, από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, πέτυχε αποσπώντας μικρά ποσά, χωρίς όμως να έχει την επιστημονική επάρκεια και γνώση να αποκτήσει ένα δικό της πελατολόγιο, αφήνοντας βέβαια εκτεθειμένους τους πελάτες της, καθώς καμία φορολογική δήλωση δεν είχε τελικά υποβληθεί, ούτε οφειλές είχαν διακανονιστεί με ρυθμίσεις, ούτε και νέοι υπάλληλοι εντάσσονταν σε τρέχοντα προγράμματα.

Τελικά, η δόλια δράση της αποκαλύφτηκε σε έλεγχο του ΙΚΑ, διαφορετικά η 47χρονη θα συνέχιζε να εξαπατά τους πολίτες και να τους εκθέτει στις φορολογικές και ασφαλιστικές αρχές, και μάλιστα με βαρύτατες συνέπειες.

Στη δίκη κλήθηκαν και κατέθεσαν συνολικά δεκατρείς μάρτυρες, καθώς εκτός από τις επιχειρήσεις και τους φορολογούμενους που είχαν πέσει στην παγίδα, πιστοποίησαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η 47χρονη, υπάλληλος της Εφορίας Βόλου και του ΙΚΑ.

Όπως αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία, η 47χρονη δεν είχε κάνει έναρξη επαγγέλματος ως λογίστρια, και ως εκ τούτου δεν είχε και καμία επιστημονική γνώση. Ωστόσο, αναλάμβανε τη διεκπεραίωση φορολογικών και ασφαλιστικών υποθέσεων, και μάλιστα σε έτη όπως το 2015, όπου η φορολογική τακτοποίηση των όποιων υποθέσεων με την αυστηρή φορολογία, έχει στρέψει ένα μεγάλο αριθμό πολιτών σε επαγγελματίες λογιστές και οικονομολόγους, ενώ μέχρι πρότινος εκπλήρωναν οι ίδιοι τις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις στο δικαστήριο, τελικά έφτασε η ώρα και η απάτη αποκαλύφτηκε. Υπάλληλος του ΙΚΑ σε έλεγχο επιχείρησης διαπίστωσε ότι μία εργαζόμενη δεν ήταν σωστά ασφαλισμένη. Ο επιχειρηματίας, ο οποίος έπεσε από τα σύννεφα, καθώς πίστευε ότι είχε αναθέσει σε επαγγελματία το διαδικαστικό της υπόθεσης και είχε πληρώσει, ενημέρωσε τότε για τη λογίστριά του που είχε αναλάβει να διαχειριστεί όλα τα σχετικά θέματα της επιχείρησης.

Οι αποκαλύψεις άρχισαν να διαδέχονται η μία την άλλη.

Μεταξύ των εξαπατημένων, η 47χρονη είχε καταφέρει να ξεγελάσει επαγγελματία από τον οποίο είχε αποσπάσει διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, καθώς άρπαξε 3.000 ευρώ, υποσχόμενη ότι θα μετάτρεπε τη μορφή λειτουργίας της επιχείρησής με προφανώς οικονομικά οφέλη.

Η καταδικασθείσα δεν παρουσιάστηκε χθες στο δικαστήριο ούτε και εκπροσωπήθηκε από δικηγόρο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου