ΤΟΠΙΚΑ

Χιονοπόλεμος… Δήμου Βόλου – Περιφέρειας με φόντο τη βλάβη στο μονοθέσιο λίφτ

χιονοπόλεμος-δήμου-βόλου-περιφέρε-591816

Βλάβη στο μονοθέσιο λιφτ στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου, προχθές Κυριακή, στάθηκε αφορμή για νέα ανταλλαγή νέων πυρών μεταξύ Δήμου Βόλου και Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ωστόσο το συμβάν, πέραν της ανάδειξης της ανάγκης επενδύσεων για την αντικατάσταση των καταπονημένων λιφτ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κενταύρων Όρος, Γρηγόρης Ιγγλέσης, στάθηκε αφορμή για να στηθεί ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ Δήμου Βόλου και στελεχών της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, με το δήμο να ζητά παρέμβαση Εισαγγελέα, και την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη να αφήνει αιχμές γιασαμποτάζ.

Ο πρόεδρος της Κενταύρων Ορος Προ της βλάβης, ο Δήμος Βόλου, είχε επιτεθεί στην περιφέρεια, για τη μη λειτουργία του χιονοδρομικού, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου. Με αφορμή τα όσα γράφτηκαν για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Πηλίου ο πρόεδρος της «Κενταύρων Όρος» περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Ιγγλέσης,εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Σκέφτομαι τελικά πως αυτό που συμβαίνει με το χιονοδρομικό μόνο ως φαιδρότητα μπορεί να αντιμετωπισθεί. Δεν μπορεί νααντιμετωπισθεί διαφορετικά η επιχειρηματολογίασχετικά με την αδυναμία του ανοίγματος του κέντρου το Σάββατο της 21 Ιαν 2017. Φαίνεται πως, για ακόμη μία φορά, οι εξειδικευμένοι στην εκ του ασφαλούς κριτική, απολαμβάνοντας είτε τον καφέ τους απ’ την άνεση του καναπέ τους ή τα καφέ της Κονταράτου, είτε τσίπουρο στην ωραιότατη παραλία της πόλης, αντίκρισαν το Πήλιο και αίφνης διαπίστωσαν πως το χιονοδρομικό είναι κλειστό. Άκουσον, άκουσον. Και επειδή «είναι εύκολο να κάνεις κριτική, αλλά δύσκολο να κάνεις έργο» επέλεξαν φυσικά το εύκολο. Κριτική.

Κάποιοι λοιπόν, με γνώσεις από επισκέψεις(!!!) σε χιονοδρομικά του εξωτερικού(!!!) απεφάνθησαν πως το χιονοδρομικό κακώς έκλεισε αφού τα χιονοδρομικά των Άλπεων (!!!), ακόμη και σε περισσότερο αντίξοες συνθήκες (δηλαδή μεγαλύτερης έντασης καιρικά φαινόμενα) απ’ αυτές τηςχιονοθύελλας που εκδηλώθηκε στο Πήλιο από την 20η μέχρι και τις πρωινές ώρες της 21ης Ιανουαρίου, καταφέρνουν να παραμένουν ανοικτά. Και βέβαια, ως ένδειξη μεγαλοψυχίας, έκαναν στην κριτική τους και τησχετική «έκπτωση» (είναι βλέπετε και η περίοδος). Μας είπαν λοιπόν πως κατανοούν(;) τις προσπάθειες του προσωπικού ώστε το κέντρο να ανοίξει αλλά, αφού τέλος πάντων οι συνθήκες ήτανδύσκολες, ας άνοιγε,έστω, στις 11 το πρωί της 21ης Ιανουαρίου.

Αλλά όχι να παραμείνει κλειστό μια τέτοια ηλιόλουστη ημέρα. ΕΓΚΛΗΜΑ. Συμπερασματικά: Πρόεδρος του χιονοδρομικού και εργαζόμενοι είναι επιεικώς (είπαμε, περίοδος εκπτώσεων) άχρηστοι, εχθροί της πόλης κ.λπ. Και φυσικά συμπαραστάτης όλων αυτών των άμεσα σχετιζόμενων με τα χιονοδρομικά κέντρα ο δήμαρχος. Ο οποίος δήμαρχος στην κριτική του μας κατακεραυνώνει(!) επειδή προξενήσαμε, λόγω ανικανότητας φυσικά ή και υπερκόπωσης απ’ την καταμέτρηση των εισπράξεων του προηγουμένου διαστήματος (αστειάκια Μπέικης κουλτούρας), πρόδηλη ζημία στην περιοχή και τους επιχειρηματίες. Φυσικά ήταν αδύνατο να μην εκδηλώσει και την έφεσή του στα παραμύθια (όπως λέμε π.χ. ιστορίες για το Μονακό) ψέγοντας και τον περιφερειάρχη (τον γνωστό νομάρχη της Λάρισα ντε, που μισεί τον Βόλο και θέλει να μας πάρει μέχρι και τηθάλασσα).

Επειδή λοιπόν, ασχέτως του ανθρώπου και της ποιότητας εκφοράς του λόγου του, ο δήμαρχος είναι θεσμός, θα προσπαθήσω να εξηγήσω, ελπίζω με σοβαρότητα και όχι αγοραίο ή παραμυθατζίδικο λόγο, τα όσα συνέβησαν αποτρέποντας την λειτουργία του χιονοδρομικού το Σάββατο της 21ης Ιανουαρίου

Α.Μέχρι και περίπου την 05:00 της 21ης Ιανουαρίου (δηλ. το Σάββατο) στο Πήλιο επικρατούσε χιονοθύελλα

Β. Οι εργασίες επίστρωσης του χιονιού, και με τα δύο διαθέσιμα μηχανήματα,άρχισαν αμέσως μετά αφότου η χιονοθύελλα κόπασε

Γ. Η ποσότητα τουνέουχιονιού που είχε συσσωρευτεί ήταν περίπου 1 μέτρο Δ.Η ασφάλεια κατάβασης των χιονοδρόμων επιβάλλει καλό «πάτημα» του χιονιού

Ε.Οι εργασίες επίστρωσης, προκειμένου το κέντρο να παρέχει ασφαλή δυνατότητα χρήσης του απ’ τους σκιέρ συνεχίζονταν ακατάπαυστα μέχρι και τις βραδινές ώρες της 21ης Ιανουαρίου προκειμένου το χιονοδρομικό να ανοίξει την 22η όπως και έγινε.

Στ. Επειδή ήταν αδύνατο να επιβάλλουμε στη χιονοθύελλα να τελειώσει ενωρίτερα, επειδή οι εργασίες επίστρωσης του χιονιού με τα υφιστάμενα μέσα, και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, ήταν αδύνατο να επιταχυνθούν περαιτέρω, και επειδή ανοχές σε θέματα ασφαλείας κατάβασης των χιονοδρόμωνδεν γίνονται, το χιονοδρομικό ήταν αδύνατον να ανοίξει

Κατόπιν τούτων ζητάμε συγγνώμη, τόσο απ’ τον περιδεή δήμαρχο όσο και από εκείνους τους συμπολίτες μας που δυστρόπησαν ή και αγανάκτησαν, επειδή δεν καταφέραμε το Σάββατο της 21ης Ιανουαρίου να ανοίξουμε το χιονοδρομικό. Παρά ταύτα, πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως προσπαθήσαμε και προσπαθούμε νυχθημερόν για το καλύτερο. Μερικές φορές τα καταφέρνουμε. Άλλες πάλι, είτε επειδή ο Μέρφι παραμονεύει είτε επειδή η ένταση της κακοκαιρίας είναι αδύνατο να καταπολεμηθεί με τα υφιστάμενα μέσα, αποτυγχάνουμε.

Δηλώνουμε ευτυχείς επειδή, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, μας στηρίζει, μας συμπαρίσταται, μας βοηθά. Κάποιοι άλλοι, αυτοπαραμυθιαζόμενοι και παραμυθιάζοντας άλλους (με μεγαλοστομίες για τεχνητό χιόνι και ελβετικά σαλέ) κάνουν μόνο κριτική. Τους ευχαριστούμε κι αυτούς. Και περιμένουμενα δούμετονσχεδιασμό τους.

Και εφ’ όσον είναι ρεαλιστικός και όχι σουρεαλιστικός, να τους παραδώσουμε το χιονοδρομικό την αμέσως επόμενη μέρα. Άλλωστε είναι γνωστό πως η ενασχόλησή μας με το χιονοδρομικό αποκλειστικό και ΜΟΝΟ στόχο και σκοπό έχει την προσφορά στην περιοχή και τους πολίτες της. Ιδούλοιπόν «πεδίον δόξης λαμπρόν» δήμαρχε.

Η γνώση του παραμυθιού της Χιονάτης ελπίζω να σημαίνει πως γνωρίζεις κι από χιόνι, κι από χιονοθύελλες κι από χιονοδρομικά. Σε περιμένουμε. Και, εφόσον το επιθυμείς, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε για το καλό της περιοχής.

Υ.Γ. Δυστυχώς την 22αΙανουαρίου ο Μέρφι κτύπησε. Προφανώς αηδιασμένος με τα τεκταινόμενα απεφάσισε να εμφανισθεί. Έτσι υπήρξε βλάβη στο μονοθέσιο lift. Είκοσι και πλέον άτομα παρέμειναν μετέωρα, εγκλωβισμένα επί δίωρο στο ακινητοποιημένο lift. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά. Το σχέδιο διάσωσης ενεργοποιήθηκε άμεσα και οι επισκέπτες απεγκλωβίσθηκαν σώοι και υγιείς. Αντιπαρέρχομαι βεβαίως τα ψεύδη περί ελλείψεως σκοινιών, σκαλών και σχεδίου, ενώ υπονοείται πως χωρίς τη βοήθεια του κ. Μαγγίτση (τον οποίο και ευχαριστούμε για τησυμβολή του στην προσπάθεια που κατέβαλε το προσωπικό του κέντρου) ο απεγκλωβισμός θα ήταν περίπου αδύνατος.

Γνωστή η απέχθεια ορισμένων κύκλων στην αλήθεια, και πασιφανής η προσπάθεια απαξίωσης του έργου των εργαζομένων και της διοίκησης. Ωστόσο, και πέραν των μικροτήτων, πρέπει να παραδεχθούμε ότι, για μία ακόμη φορά, έγινε εμφανής η ανάγκη επενδύσεων προκειμένου τα παρωχημένης τεχνολογίας (1968) και υπερβολικής πλέον καταπόνησης lifts να αντικατασταθούν. Αν αυτό δεν συμβεί, η συχνότητα των βλαβών νομοτελειακά θα αυξηθεί. Άλλωστε ο περιφερειάρχης έχει δηλώσει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη συνολικής αναβάθμισης της υποδομής του κέντρου με χρηματοδότησή της από προγράμματα της Ε.Ε. Επειδή λοιπόν και πάλι ο πολυπράγμων δήμαρχος εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλλοντας τη βλάβη ως «αίσχος» για τηδιοίκηση και το προσωπικό του κέντρου, αναμένουμε με ανυπομονησία τις προτάσεις του για την αναβάθμιση της υποδομής του χιονοδρομικού. Και εφόσον, όπως ήδη δηλώσαμε, οι προτάσεις του είναι ρεαλιστικές και όχι εξωπραγματικές, βεβαίως και θα συμβάλλουμε, μαζί με τον δήμαρχο, για το καλό της περιοχής μας στην υλοποίησή τους».

Η Δωροθέα Κολυνδρίνη

Αιχμές για… σαμποτάζ στη λειτουργία του χιονοδρομικού, «κάθε φορά που υπάρχει άλλο πρόβλημα στην πόλη», άφησε σε δηλώσεις της χθες, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία προανήγγειλε και εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας.

«Είναι αντικείμενο παρέμβασης του Εισαγγελέα αν γίνει οποιαδήποτε ζημιά; Το χιονοδρομικό δεν άνοιξε το Σάββατο για λόγους ασφαλείας. Αν το λιφτ παρουσίασε βλάβη, μολονότι έχει όλες τις πιστοποιήσεις, αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή. Τους λόγους που έγινε αυτή η βλάβη θα πρέπει να προσέξουν αυτοί που καταγγέλλουν. Για να μη βρεθούν από καταγγέλλοντες, καταγγελλόμενοι», είπε χαρακτηριστικά.

Άφησεδε αιχμές: «Κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα στην πόλη, όπως με το νερό, υπάρχει ένα δαχτυλάκι που γυρνάει και δείχνει έναν άλλο χώρο. Θα δούμε τους λόγους που χάλασε το λιφτ. Τα λιφτ χαλάνε πάντα όταν υπάρχει ανοιχτό άλλο θέμα. Μπορεί να είναι συγκυριακό. Θα το δούμε. Τελικώς θα αναγκαστούμε να βάλουμε σύστημα ασφαλείας».

Ο Δήμος Βόλου

Από το Δήμο Βόλου εκδόθηκε ανακοίνωση, με την οποία ζητείται παρέμβαση εισαγγελέα:

«Το ρεζιλίκι και η απαξίωση που υφίστανται μέσω του διαδικτύου, για πολύ συγκεκριμένους και ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, και μέσω αυτού το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, με δραματικές συνέπειες για την τοπική μας κοινωνία και οικονομία, δεν έχουν τελειωμό, την ώρα που οι υπεύθυνοι, ο νομάρχης Λάρισας, Αγοραστός και οι εδώ υποτακτικοί του, περιφερειακοί σύμβουλοι, κρύβονται πίσω από ένα θηριώδη, εφιαλτικό, προπαγανδιστικό μηχανισμό, παραπλανώντας την κοινωνία και κρύβοντας την αλήθεια.

Τα νέα κρούσματα που σημειώθηκαν την Κυριακή, με βλάβες λόγω της κακής συντήρησης, για την οποία υποτίθεται ότι διατεθήκανε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, και για την οποία (συντήρηση) δεν λειτούργησε το Σάββατο το χιονοδρομικό, όχι μόνο ταλαιπώρησαν εκατοντάδες επισκεπτών, αλλά στάθηκαν και αιτία να απειληθεί και η ζωή δύο μικρών παιδιών, που, είχαν την ατυχία, μεταξύ πολλών άλλων, να βρεθούν επί δίωρο εκτεθειμένα στην παγωνιά κρεμασμένα σε ένα λιφτ, ενώ οι «υπεύθυνοι» δεν γνώριζαν καν τον τρόπο να τα κατεβάσουν και χρειάστηκε η επέμβαση του Νίκου Μαγγίτση, στελέχους του Δήμου Βόλου για να απεγκλωβιστούν!

Είναι πλέον πασίδηλο ότι ο νομάρχης Λάρισας με τη συμπεριφορά του αφεντικού του μαγαζιού, και η δουλοπρεπής στάση των εδώ συνεργατών του, ξεφεύγουν από τα όρια της γραφικότητας, και πρέπει να αντιμετωπιστούν ως επικίνδυνοι όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά με άμεση εισαγγελική παρέμβαση πριν θρηνήσουμε θύματα!

Κάθε σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος ανατριχιάζει και στη σκέψη και μόνο τι θα συνέβαινε αν δεν υπήρχε αυτή η εν τέλει ευτυχής κατάληξη με τα δύο μικρά παιδιά που παγιδεύτηκαν στα λιφτ, και όλα αυτά γιατί οι «υπεύθυνοι» του χιονοδρομικού, η ηγεσία της δήθεν Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας αποδεικνύονται τραγικά ανίκανοι να ανταποκριθούν και στα πιο στοιχειώδη καθήκοντά τους, και ταυτόχρονα συμπεριφέρονται σαν κονκισταδόροι και συνεργάτες, αντίστοιχα, σε κατακτημένη περιοχή.

Και ναι μεν από τον Αγοραστό, δεδηλωμένο εχθρό της Μαγνησίας για τους δικούς του ιδιοτελείς προσωπικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την πολιτική του καριέρα, δεν περιμένουμε τίποτα. Οι εδώ όμως συνεργάτες του, Κολυνδρίνη, Ιγγλέσης, Καλτσογιάννης, Κοπάνας και οι άλλοι, οφείλουν σήμερα κιόλας να πάρουν θέση, να αναλάβουν τις βαριές υποχρεώσεις που έχουν έναντι των πολιτών που τους τίμησαν και, ή να τον υποχρεώσουν να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις δίκαιες διεκδικήσεις της περιοχής μας, ή να παραιτηθούν.

Τέλος το κρυφτό, το ψέμα και η υποκρισία. Και γιααυτούς και για όσα ΜΜΕ τους καλύπτουν. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι αν συμβεί κάποιο κακό δεν θα υπάρχει ανοχή ή κατανόηση για κανένα. Ηθικό ή φυσικό αυτουργό και για όσους τους καλύπτουν».

*Το απόγευμα ανακοίνωση εκδόθηκε από το γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου