ΤΟΠΙΚΑ

Μνήμες Ολοκαυτώματος στο Βόλο

μνήμες-ολοκαυτώματος-στο-βόλο-592231

Με τη δέουσα επισημότητα θα τιμηθεί η Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, με επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 5μ.μ. στο μνημείο του Ολοκαυτώματος (2ας Νοεμβρίου με Ξενοφώντος) και στις 6μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη – Α. Γαζή).

Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στις 5μ.μ. θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Στις 6μ.μ. ακολουθεί εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως Δημητριάδος, την οποία παρουσιάζουν οι: Ρωσσάνα Πώποτα, Βίκτωρ Σακκής και Νίκος Βαραλής.

Η εκδήλωση μνήμης θα ξεκινήσει με το άναμμα κεριών στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων θυμάτων και προσφωνήσεις από τους: περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών.

Στη συνέχεια, η υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου θα ερμηνεύσει το «Eli Eli».

Ακολουθούν χαιρετισμοί επισήμων και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου.

Η υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου θα αποδώσει τα «Avinu Malkeinu» και «Adio Querida».

Στο πρόγραμμα καταγράφεται, κατόπιν, η ομιλία του Σεβασμιώτατου Επισκόπου Σλαβονίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ. Γιόβαν Κούλιμπρκ με τίτλο «Χριστιανοί και Ολοκαύτωμα. Το παράδειγμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Επίσης θα μιλήσει η Ιστορικός Μαρία Καβάλα, διδάσκουσα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Α. Π. Θ. με τίτλο «Η καταστροφή των Εβραίων στην κατοχική Θεσσαλονίκη και οι λιγοστές απόπειρες διάσωσης».

Μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Ήρωες, Μάρτυρες, Προδότες και Κατακτητές στη δίνη της Κατοχής» θα παρουσιάσει το μουσικό σχήμα «Ποιος τη Ζωή μου Κυνηγά» με τους : Γ. Ζαχαρέλλη, κιθάρα, ενορχηστρώσεις, Η. Αλεξόπουλο, ούτι, μαντολίνο, Σ. Γανωτή, λύρα, κρουστά, Α. Γανωτή, φλάουτο, Ν. Γανωτή, κλαρινέτο, Π. Γανωτή, βιολί, ηλ. κιθάρα, κρουστά, Α. Χιώτη, φωνητικά, Βλαντιμίρ Σίμικ, λαούτο, καβάλ, φωνητικά, Χορωδία-ισοκρατήματα : Β. Σίμιτς, Ν. Λέκιτς, Β. Ντζερκόβιτς, Α. Μιλοβανόβιτς.

Κατά τη διάρκεια του μουσικού προγράμματος θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ιστορικού Τέχνης και Ερευνητή του Ολοκαυτώματος, Γιώργου Πηλιχού.

Στις 8.30μ.μ. θα ολοκληρωθεί η τελετή από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο.

Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «SYLVIA» του καλλιτέχνη Βίκτωρα Κοέν, και παράλληλα θα εκτίθεται η στολή ομήρου του στρατοπέδου Νταχάου που φορούσε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Δημητριάδος Δαμασκηνός.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου