ΤΟΠΙΚΑ

Στόχος το Νοσοκομείο Βόλου να γίνει περιφερειακό

στόχος-το-νοσοκομείο-βόλου-να-γίνει-πε-592492

«Καμία απόφαση δεν βγήκε από αυτό το Νοσοκομείο επί επιστημονικών θεμάτων που να μην είχε τη σύμφωνη γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου», επεσήμανε ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Βόλου Ματθαίος Δραμητινός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα με αφορμή τη συμπλήρωση των πρώτων 6 μηνών θητείας της νέας Διοίκησης του Ιδρύματος.

Ως τα βασικότερα προβλήματα του Νοσοκομείου που κλήθηκε άμεσα να αντιμετωπίσει η νέα Διοίκηση, ήταν όπως είπε ο κ. Δραμητινός η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση. «Τέσσερα χρόνια σε αυτό το Νοσοκομείο δυστυχώς μόνο έφευγαν δημόσιοι υπάλληλοι με συντάξεις και δεν γινόταν καμία μόνιμη πρόσληψη. Όπως η χρηματοδότηση του Νοσοκομείου ήταν εξαιρετικά μειωμένη και λόγω μνημονιακών επιταγών από τις προηγούμενες διοικήσεις αλλά και γιατί κανένας δεν διεκδίκησε να πάρει το Νοσοκομείο να πάρει τα αναλογούμενα ποσά τα οποία του οφείλονταν από την ΥΠΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε πως «μετά από έναν αγώνα των δύο τριών τελευταίων μηνών αποκαταστάθηκε αυτή η αδικία οπότε το Νοσοκομείο χρηματοδοτείται σαν β’ Νοσοκομείο της ΥΠΕ Θεσσαλίας όπως του οφείλεται».

Ειδικότερα είπε πως ο προϋπολογισμός του 2016 ήταν 13,997 εκατ. ευρώ και τελικά με τις διάφορες διεκδικήσεις τους τελευταίους μήνες το Νοσοκομείου πήρε 15,147 εκατ. ευρώ, και ενώ στον προϋπολογισμό του 2017 όλα τα Νοσοκομεία της ΥΠΕ και της Ελλάδα είχαν μείωση που έφτανε το 10% το Νοσοκομείο του Βόλου πήρε επιπλέον 4%. Οπότε, για τον προϋπολογισμό του 2017 θα έχει 14,860 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο προϋπολογισμός του 2016 για το φάρμακο ήταν 4,750 εκατ., ο προϋπολογισμός του 2017 για το φάρμακο είναι 5,3 εκατ. ευρώ. «Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του φαρμάκου», υπογράμμισε ο κ. Δραμητινός και πρόσθεσε πως «ένα μικρό πρόβλημα που υπήρχε με φάρμακα του ΥΦΕΤ αποκαταστάθηκε ήδη και από την Παρασκευή ήρθαν αυτά τα φάρμακα δεν θα υπάρχει άλλη δυσλειτουργία με τα χημειοθεραπευτικά. Το θεωρώ ως εποχική δυσλειτουργία».

Αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων, ο πρόεδρος του νοσοκομείου είπε πως «ευτυχώς για την υγεία ξεκίνησαν από τις αρχές του 2016 και πάντα υπάρχει το όριο του αποκλεισμού από την τρόικα το πέντε προς ένα». Μέσα στο 2016 έγιναν 19 προσλήψεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, μέσα σε αυτούς οι 8 ήδη δουλεύουν στο Νοσοκομείο, για τους 6 έχουν τελειώσει οι κρίσεις και αναμένουν το ΦΕΚ και 5 κρίσεις είναι σε εξέλιξη.

Αναφέρθηκε επίσης και στον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2017, αλλά και για το 2018 και 2019.

Αναφορικά με τη ΜΕΘ είπε πως πρώτη προτεραιότητα είναι να ανοίξουν και τα οχτώ κρεβάτια με πλήρες προσωπικό.

Για τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου, ο κ. Δραμητινός υποστήριξε ότι «η τωρινή διοίκηση έχει κάνει εξαιρετικές προσπάθειες στον τομέα του εξοπλισμού για να έρθουν νέα μηχανήματα είτε με το ΕΣΠΑ είτε με δωρεές». «Ο κ. Τσιμάς και παλαιότερα και τώρα προχωράει και φτιάχνει την πτέρυγα του Ογκολογικού που υπάρχει από αυτή τη διοίκηση εξαιρετική ευαισθησία για τους ογκολογικούς ασθενείς. Φίλοι δωρητές που ήθελαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους δώρισαν έντεκα μηχανήματα Τεχνητού Νεφρού, ένα ολοκαίνουργιο μηχάνημα τρίπλεξ της Καρδιολογικής, εξοπλισμό για την αίθουσα βηματοδοτών που θα εγκαινιάσουμε εντός των ημερών, εξοπλισμό σε εργαλεία ποδιές που χρειάζονται μηχανήματα και πέντε ολοκαίνουργιους καρδιογράφους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, πρόσφατα έγινε δωρεά από την ΕΒΟΛ ενός λέιζερ λιθοτριψίας και καινούργιο ασθενοφόρο για το ΕΚΑΒ.

Για το ΕΣΠΑ, είπε ότι η πρόταση που πλειοψήφησε είναι το ψηφιακό χειρουργείο, το πλήρες αιμοδυναμικό εργαστήριο και ένα πλήρες ακτινολογικό μηχάνημα προς αντικατάσταση του υπάρχοντος.

Και πρόσθεσε: «φιλοδοξούμε στο πακέτο Γιούνκερ το Νοσοκομείο Βόλου να εντάξει το μαγνητικό τομογράφο που γνωρίζουμε ότι είναι ένα πρόβλημα και χρειάζεται σε αυτή την πόλη».

Ονειρο της Διοίκησης είναι η απόκτηση ενός μηχανήματος ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας ώστε να μη φεύγουν οι ασθενείς από τη Θεσσαλία, καθώς τέτοιο μηχάνημα υπάρχει στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας και υπολειτουργεί.

Για το νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Δραμητινός στο θέμα της σύνταξης του νέου οργανισμού του Νοσοκομείου, σημειώνοντας πως «από το Φεβρουάριο του 2016 από την προηγούμενη διοίκηση, ζητήθηκε από όλους τους διευθυντές των κλινικών και από το επιστημονικό συμβούλιο να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νέο οργανισμό και το Μάιο –μη ξεχνάτε ανέλαβα τον Αύγουστο- είχε ψηφιστεί από το Δ. Σ. ο Οργανισμός του Νοσοκομείου που σημαίνει ότι είχε τελειώσει η διαβούλευση».

Είπε ακόμη ότι ο ίδιος ζήτησε να επικαιροποιηθούν οι προτάσεις όλων. «Ολες οι αντιπαραθέσεις που παίζουν αυτή τη στιγμή είναι κατ’ εμέ αντιπολιτευτική διάθεση γιατί τελείωσαν κάποια προβλήματα με την υποστελέχωση με την υποχρηματοδότηση για να έχουμε κάτι να λέμε με τα συνδικαλιστικά ένσημά μας. Αυτό οφείλω να το πω γιατί διαβούλευση έγινε και μάλιστα σε τέσσερα επίπεδα δεδομένου ότι εμείς επικαιροποιήσαμε την πρόταση του Μαϊου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δραμητινός επεσήμανε στη συνέχεια ότι «σχεδιάζουμε ένα Νοσοκομείο 460 κλινών από 400 που είναι τώρα αυτό για πάρα πολλούς λόγους γιατί πάνω από 450 κλίνες το νοσοκομείο από γενικό γίνεται περιφερειακό».

Και διευκρίνισε: «Περιφερειακό Νοσοκομείο σημαίνει αύξηση στη χρηματοδότηση, αύξηση στα ποσά των εφημεριών των γιατρών και των εργαζομένων, ένα νοσοκομείο που φτάνει σχεδόν στα όρια του τριτοβάθμιου νοσοκομείου. Ζητάμε από τις 155 θέσεις των γιατρών να τις φτάσουμε 200. Γι’ αυτό προστέθηκαν το αιμοδυναμικό τμήμα, τμήματα ακτινοθεραπείας, τμήματα απεικονιστικά και το μαγνητικό τομογράφο κλινική ογκολογική κλινική νευρολογική και επιτέλους και ένα πάγιο αίτημα του Νοσοκομείο μαζί με τη ΜΕΘ να φτιαχτούν και κρεβάτια ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) ώστε σε περιόδους όπως αυτές της γρίπης να έχουμε πολλά κρεβάτια για τους ανθρώπους που περνούν δύσκολα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου