ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση των λοιμώξεων την τελευταία διετία στο Νοσοκομείο του Βόλου

μείωση-των-λοιμώξεων-την-τελευταία-δι-592549

Σε «φύλακα άγγελο» της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας εξελίσσεται η Επιτροπή Λοιμώξεων, η οποία έχει συσταθεί στο Νοσοκομείο Βόλου. Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια σε θέματα που αφορούν στην επιμόρφωση των νοσηλευτών της Μονάδας, σε συνδυασμό με την τήρηση των πρωτοκόλλων που συνιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν συμβάλει τα μέγιστα, ώστε να υπάρχει μία σημαντική μείωση λοιμώξεων στη μονάδα.

Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, και που αφορούν σε μία ειδική εργασία της Επιτροπής Λοιμώξεων σε συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, και η οποία έχει υποβληθεί υπόψη των αρμοδίων δομών του Υπ. Υγείας.

Τα στοιχεία καταγράφονται και αποστέλλονται κάθε χρόνο στο ΚΕΕΛΠΝΟ που διατηρεί «φάκελο» για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Στο Νοσοκομείο Βόλου, η Επιτροπή Λοιμώξεων συγκέντρωσε στοιχεία για 2014 και 2015, ενώ τώρα γίνεται επεξεργασία για το 2016.

«Έγινε συστηματική καταγραφή των λοιμώξεων-αποικισμών από την επιτροπή, με σκοπό τον έλεγχο της διασποράς των πολυανθεκτικών παθογόνων και η πιστή εφαρμογή της δέσμης μέτρων από το προσωπικό της ΜΕΘ» όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Μαίρη Ζήγρα από την επιτροπή, που μαζί με τον επικεφαλής γιατρό και συντονιστή διευθυντή της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Αχιλλοπούλειου, Παναγιώτη Φανουργιάκη, σηκώνουν όλο το βάρος στον συγκεκριμένο τομέα.

Στο πλαίσιο της έρευνας στόχος ήταν η σύγκριση της επίπτωσης των πνευμονιών σχετιζόμενων με τον αναπνευστήρα (VAP), των ουρολοιμώξεων και των μικροβιαιμιών συνδεόμενων με κεντρικό φλεβικό καθετήρα (ΚΦΚ), πριν και μετά τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) σε όλους τους ασθενείς που εισήχθησαν στη ΜΕΘ από 01/01/2014 έως 31/12/2015.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, έδειξαν ότι υπήρξε σημαντική μείωση στη μέση διάρκεια νοσηλείας, από 21 ημέρες το 2014 σε 12 ημέρες το 2015.

Η καταγραφή ανέδειξε ότι οι λοιμώξεις αναπνευστικού από 28 το 2014 μειώθηκαν σε 17 το 2015 (μείωση 39,3%). Μεγάλη μείωση της τάξεως του 69,23% καταγράφηκε στις ουρολοιμώξεις που ήταν 13 το 2014, ενώ 4 το 2015, ενώ για τις μικροβιαιμίες σχετιζόμενες με κεντρικό φλεβικό καθετήρα καταγράφηκαν 25 το 2014, 18 το 2015, (μείωση 28%) ενώ το 2016 -σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς- έχουν μειωθεί στις 7.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι εξαιτίας της μείωσης των λοιμώξεων επήλθε και μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ειδικότερα, η φαρμακευτική δαπάνη ανά ασθενή το 2014 ήταν 3.750 ευρώ, ενώ το 2015 ανήλθε σε 2.231 ευρώ,( μείωση 40,5%).

«Η εφαρμογή της δέσμης μέτρων από το προσωπικό της ΜΕΘ, για πρόληψη μετάδοσης των πολυανθεκτικών μικροοργανισμών, μετά την παρέμβαση της ΕΝΛ, ήταν καθοριστική στη μείωση της επίπτωσης των λοιμώξεων και, ανακόλουθα, στη μείωση τόσο της μέσης διάρκειας νοσηλείας όσο και στη φαρμακευτική δαπάνη» σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Μαίρη Ζήγρα, θέλοντας να καταδείξει την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει η συνέργεια όλων.

Μέτρα υγιεινής

Η κ. Μαίρη Ζήγρα, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστική με αφορμή την έξαρση των ιώσεων, διαβεβαιώνοντας ότι τόσο στη ΜΕΘ όσο και σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου τηρούνται αυστηρά και απαρέγκλιτα όλα τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ όσον αφορά τα μέτρα υγιεινής.

Έσπευσε μάλιστα να διευκρινίσει, προς ενημέρωση της κοινής γνώμης αλλά και όσων εκτιμούν ότι θα πρέπει ενδεχομένως να ληφθούν επιπλέον μέτρα στη ΜΕΘ, ότι «όλα γίνονται με βάση τα όσα ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμό Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ και ότι η απολύμανση των χώρων, καθώς και οι όροι υγιεινής που πρέπει να ακολουθούν οι συνοδοί των ασθενών μέσα στη μονάδα, τηρούνται πιστά «ως ευαγγέλιο» και αυτό φαίνεται και από τη μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με βάση τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου