ΤΟΠΙΚΑ

Στο αρχείο 3.000 υποθέσεις στα Δικαστήρια του Βόλου

στο-αρχείο-3-000-υποθέσεις-στα-δικαστήρια-592699

Στο αρχείο της Εισαγγελίας Βόλου μπήκαν περίπου 3.000 υποθέσεις για πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2016, και τιμωρούνται με μέχρι δύο έτη φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Από τον Αύγουστο που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4411/16, έπαυσε η ποινική δίωξη για εκατοντάδες υποθέσεις τόσο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου όσο και του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου.

Για ένα μεγάλο αριθμό υποθέσεων στα εκθέματα των δικασίμων, που μπορεί να αριθμεί ή και να ξεπερνά και τις μισές τους υποθέσεις, παύει οριστικά η ποινική δίωξη.

Η συντριπτική πλειοψηφία των δικών αφορά σε αδικήματα που εκκρεμούσαν να συζητηθούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Η ελάφρυνση των Δικαστηρίων που έχει επέλθει σε εφαρμογή του νόμου είναι μεγάλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον στα εκθέματα περιλαμβάνονται περί τις δέκα –είκοσι υποθέσεις όταν πριν την εφαρμογή του νόμου υπήρχαν εκθέματα με πάνω από 40 δίκες.

Πάντως, σύμφωνα με το άρθρο 8 του επίμαχου νόμου, αν οι υπόδικοι υποπέσουν μέσα σε δύο έτη από τη δημοσίευση του νόμου σε νέα από δόλο αξιόποινη πράξη κακουργήματος ή πλημμελήματος, και καταδικαστεί αμετάκλητα σε ποινή στερητική της ελευθερίας άνω των έξι μηνών, συνεχίζεται η παυθείσα ποινική δίωξη και δεν υπολογίζεται στο χρόνο παραγραφής του αξιόποινου της πρώτης πράξης.

Οι αστικές αξιώσεις που απορρέουν από τις πράξεις αυτές δεν θίγονται με οποιονδήποτε τρόπο.

Σύμφωνα με τον νόμο, παραγράφονται και οι ποινές διάρκειας μέχρι έξι μηνών, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του νόμου εφόσον οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο, υπό τον όρο ότι ο καταδικαστείς δεν θα τελέσει σε δύο έτη από τη δημοσίευση του νόμου νέα από δόλο αξιόποινη πράξη. Σε περίπτωση νέας καταδίκης ο καταδικασθείς εκτίει αθροιστικά και τις δύο ποινές.

Χιλιάδες πάντως και οι αναβολές λόγω αποχής

Πάντως, η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων το περασμένο δικαστικό έτος, είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες υποθέσεις να αναβληθούν.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2016 τουλάχιστον 2.000 δικαστικές υποθέσεις αναβλήθηκαν για συζήτηση από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και άλλες τόσες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Παράλληλα στο Ειρηνοδικείο δεν συζητήθηκαν περί τις 1.000 δίκες, ενώ εκατοντάδες υποθέσεις αναβλήθηκαν και από το Πρωτοδικείο Βόλου λόγω των κινητοποιήσεων των νομικών.

Τα αδικήματα που εξαιρούνται

Από την παύση των ποινικών διώξεων και τις παραγραφές εξαιρούνται οι πράξεις που αφορούν στο ρατσιστικό έγκλημα, που είναι εξυβριστικές στη θρησκεία, που αφορούν σε παρασιώπηση εγκλημάτων, σωματικές βλάβες, σεξουαλική κακοποίηση, εγκλήματα κατά πολιτικών σωμάτων της κυβέρνησης, βασανιστήρια, δωροδοκία σε εκλογές, πορνεία, αποπλάνηση ανηλίκων, ανήθικες προσβολές, εγκληματική οργάνωση, προσβολή συμβόλων ελληνικού κράτους, παραβιάσεις όρων διαμονής, βιαιοπραγίες, πράξεις χαμηλής απαξίας, σωματική βλάβη και απειλή, εγκλήματα στρατιωτικής θητείας, σχετικές με τον τελωνειακό κώδικα, το δουλεμπόριο, ασελγείς πράξεις, εγκλήματα κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, εγκατάλειψη σε απορία, παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, εγκλήματα κατά της τιμής διά του Τύπου, αγορά εμπορευμάτων, απλή χρεοκοπία, βία – απειλή, παρακώλυση αστικών δικαιωμάτων.

Ακόμη εξαιρούνται τα αδικήματα για παράνομη εισαγωγή όπλων, ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθυστέρηση αποδοχών εργαζομένων, που αφορούν σε ρυθμίσεις για γιατρούς εργασίας, περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων.

Επιπλέον, δεν παραγράφονται πράξεις σχετικές με την άσκηση βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις, το νόμο περί προστασίας των αρχαιοτήτων, περί απελευθέρωσης αγοράς φυσικού αερίου, ενδοοικογενειακής βίας, αξιόποινες πράξεις του ποινικού κώδικα, αδικήματα σε βάρος εγκύου, σχετικά με την είσπραξη προστίμων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου