ΤΟΠΙΚΑ

Στο κρύο με χαμόγελο…

στο-κρύο-με-χαμόγελο-593231

Το ζεστό τους χαμόγελο είναι το αντίδοτο στις συνθήκες ψύχους που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, πολύ δε περισσότερο στη διάρκεια του χειμώνα. Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στο χώρο εργασίας τους, κυμαίνονται, στην καλύτερη περίπτωση, τέσσερις βαθμούς πάνω από το μηδέν, αλλά αντιμετωπίζουν με κέφι και θετική σκέψη την καθημερινότητά τους. Ο λόγος για τους επαγγελματίες του Βόλου που εργάζονται με κέφι και μεράκι σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, λόγω αντικειμένου, χωρίς ωστόσο αυτό να τους πτοεί, καθώς, όπως υπογραμμίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εκείνο που προέχει είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κόσμου, είτε βρέχει είτε χιονίζει.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Βασικά ο επαγγελματισμός είναι μικρόβιο, αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Όταν αγαπάς τη δουλειά σου γίνεσαι δοτικός, και θέλεις να το δώσεις το καλύτερο στον κόσμο. Θέλεις να ευχαριστήσεις τον κόσμο, να του προσφέρεις τα πάντα, είτε χιονίζει είτε έχει ζέστη.

Δεν μπορείς ξαφνικά, αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος σε στηρίζει, σε βοηθάει στο να ζεις την οικογένειά σου, να τον αφήσεις γιατί χιόνισε ή κάνει κρύο. Έτσι το βλέπω εγώ» υπογραμμίζει ο Περικλής Βογιατζής, εργαζόμενος σε κεντρικό κρεοπωλείο του Βόλου. Ο ίδιος ασχολείται τριάντα περίπου χρόνια με το συγκεκριμένο αντικείμενο και είναι εξοικειωμένος με τις χαμηλές θερμοκρασίες.

«Επαγγελματισμός πάνω απ’ όλα, ακόμη και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, αρκεί να αγαπάς αυτό που κάνεις, να έχεις μεράκι, σεβασμό και εκτίμηση στους ανθρώπους που σε στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό πιστεύω ότι μας κάνει πιο δυνατούς, μας κρατάει και προσπαθούμε να είμαστε παράλληλα καλύτεροι. Πρώτα για τον κόσμο και μετά για τον εαυτό μας» επισημαίνει ο κ. Βογιατζής.

Με χαμόγελο

Δύο και πλέον δεκαετίες εργάζεται σε συνθήκες… πολικού ψύχους ο Νίκος Γεωργίου, ιδιοκτήτης ιχθυοπωλείου, χωρίς να χάνει ποτέ το κουράγιο, το χαμόγελο και την αισιοδοξία του, αψηφώντας κυριολεκτικά τις καθημερινές δυσκολίες του επαγγέλματος. «Αντιμετωπίζω με χαμόγελο το κρύο όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με τα ψάρια. Πάνω απ’ όλα επαγγελματισμός, ακόμη και στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ακόμη κι όταν χιονίζει. Οι εποχές είναι δύσκολες και προέχει η εξυπηρέτηση του κόσμου» όπως υπογραμμίζει ο ίδιος. Ο ίδιος προσαρμόζεται στις εποχές, κι όπως αναφέρει πολλοί πελάτες παραγγέλνουν ψημένα τα ψάρια που έχουν επιλέξει για το σπίτι.

Το χαμόγελο δεν λείπει ποτέ, ακόμη κι όταν η ένδειξη του υδραργύρου πέφτει κάτω από το μηδέν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πελάτες του ιχθυοπωλείου. Οι εποχές δύσκολες, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση, οι οικονομικές δυνατότητες του κόσμου είναι περιορισμένες, και οι ποσότητες ψαριών που αγοράζουν ανάλογες, αλλά «τα βγάζουμε πέρα με χαμόγελο. Τι να κάνεις, αλλιώς δε γίνεται» επισημαίνει ο ίδιος.

Πολικό ψύχος

Η έννοια του πολικού ψύχους βρίσκει την απόλυτη έκφρασή της στο κατάστημα κατεψυγμένων που διατηρεί σε κεντρικό σημείο της πόλης ο Γεράσιμος Μπλαζής,συνεχίζοντας το επάγγελμα του πατέρα του, ο οποίος διατηρούσε επίσης κατάστημα μεκατεψυγμένα είδη.

Οι θερμοκρασίες των ψυκτικών χώρων είναι -22 βαθμοί, ακόμη κι όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 35 βαθμοί Κελσίου. Οι συνθήκες είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες και έχοντας την εμπειρία είκοσι και πλέον χρόνων στο ίδιο αντικείμενο, ο κ. Μπλαζής αντιμετωπίζει με χαμόγελο τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. «Εκείνο που μας κρατάει στο χώρο, μαζί με τη σύζυγό μου, και ζεσταίνει την καρδιά μας, είναι ο κόσμος που μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια και μας δίνει δύναμη και κουράγιο.

Επίσης είναι ο γιός μας, που είναι 16 ετών, αλλά και το γεγονός ότι είμαστε μαζί με τη σύζυγό μου στο μαγαζί. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, όχι μόνο τώρα το χειμώνα που έχει κρύο, αλλά και το καλοκαίρι, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στα ψυγεία που έχουμε στο μαγαζί» όπως επισημαίνει ο ίδιος. Η δουλειά είναι δύσκολη, η κρίση έχει επηρεάσει τους πάντες, αλλά «μας κρατάει ένα χαμόγελο και ο κόσμος» υπογραμμίζει ο ίδιος, για να προσθέσει ότι «ευχόμαστε η χρονιά που ξεκινάει να είναι καλύτερη από την προηγούμενη και αυτό πρέπει να προσπαθούμε όλοι».

«Μας ζεσταίνει το χαμόγελο»

Η Ματούλα Νάνου, υπεύθυνη καταστήματος πουλερικών, υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό το χαμόγελο, πολύ δε περισσότερο σε εποχές όπως οι συγκεκριμένες που διανύουμε. Το χαμόγελο είναι το πιο ισχυρό αντίδοτο στις χαμηλές θερμοκρασίες που αγγίζουν το μηδέν και συναγωνίζονται πολλές φορές το ψύχος που επικρατεί στην πόλη. Το ζεστό χαμόγελο δεν λείπει ποτέ και, όπως υπογραμμίζει η κ. Νάνου, «πρέπει να δίνουμε χαμόγελο στον πελάτη, για να πάρει κι εκείνος χαμόγελο, ειδικά σε μια εποχή δύσκολη όπως είναι η σημερινή, που ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει, πάει με δυσκολία σε ένα κατάστημα για να ψωνίσει και σκέφτεται τα χρήματα που έχει στο πορτοφόλι του. Αν είμαι κι εγώ κατηφής, δεν θα μπορέσει και ο πελάτης να πάρει πιθανόν αυτό που θέλει. Δεν θα φύγει ικανοποιημένος, ακόμη κι αν τον εξυπηρετήσω με τον καλύτερο τρόπο. Ακόμη κι αν του δώσω το καλύτερο προϊόν, πιο ικανοποιημένος θα φύγει από ένα χαμόγελο. Ζεσταίνεται η καρδιά μου όταν βλέπω τους πελάτες που κάνουν την κίνηση να μου κλείσουν οι ίδιοι την πόρτα του καταστήματος, και τους λέω «είναι καλύτερο να είναι ανοιχτή». Το χαμόγελο του κόσμου, η ανθρώπινη επικοινωνία, οι κουβέντες που θα ανταλλάξουμε, η κατανόηση που υπάρχει μεταξύ μας, αυτό που βλέπω στον κόσμο, μου ζεσταίνει την καρδιά» προσθέτει η ίδια.

Με καλή διάθεση

Η Χρυσάνθη Τσιβίκη διατηρεί παραδοσιακό παντοπωλείοτα δύο τελευταία χρόνια και αντιμετωπίζει με χαμόγελο και καλή διάθεση το κρύο, το χιόνι, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Το κατάστημα παρέμεινε ανοιχτό ακόμη και στις δύσκολες μέρες του χιονιά, ενώ όπως υπογραμμίζει η ίδια «πρέπει να δουλέψουμε για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και, δεύτερον, παίρνουμε χαρά γιατί βλέπουμε τους πελάτες, μάς γεμίζουν, χαμογελάμε οπότε αντιμετωπίζουμε με θετική σκέψη και διάθεση την κάθε μέρα». Οι χαμηλές θερμοκρασίες και το κρύο που εισβάλλει από τις ανοιχτές πόρτες δεν την πτοούν, ενώ όπως αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά «με την κίνηση ζεσταινόμαστε. Μας κρατάει το χαμόγελο του κόσμου και η καλή μας διάθεση. Όταν βλέπεις το χαμόγελο του κόσμου, παίρνεις κι εσύ ενέργεια για να συνεχίσεις την υπόλοιπή σου μέρα και την επόμενη».

Σωστή αντιμετώπιση

Η Αναστασία Αζαριάδου εργάζεται τα δύο τελευταία χρόνια σε κατάστημα με τυροκομικά είδη, αλλά έχει εμπειρία από εργασία με δύσκολες καιρικές συνθήκες, διατηρώντας πάντα το χαμόγελό της ακόμη κι όταν ο υδράργυρος πέφτει κάτω από το μηδέν.

Όπως εξηγεί η ίδια «είναι σημαντικό το γεγονός ότι ο κόσμος έρχεται στο κατάστημα, βγαίνει στο κρύο για να ψωνίσει, προτιμάει τα προϊόντα μας. Πρέπει, κατά συνέπεια, να τους εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο, γιατί τους αγαπάμε, όπως μας αγαπούν».

Παράλληλα η ίδιο υπογραμμίζει ότι «όταν χιόνιζε ήμασταν κανονικά στα ωράριά μας, πάντα με το ίδιο χαμόγελο, γιατί και ο κόσμος που έβγαινε έξω και μας προτιμούσε, έπρεπε να βρίσκει τη σωστή αντιμετώπιση και εξυπηρέτηση από εμάς».

Με ανθρωπιά

Ο Παυσανίας Γκάλιος είναι συνιδιοκτήτης οπωροπωλείου για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εξυπηρετώντας τους πελάτες με κέφι και χαμόγελο. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφέρει ότι «σίγουρα είναι δύσκολο να δουλέψεις με τέτοιες συνθήκες, αλλά κάποιοι άνθρωποι έχουν ανάγκη και πρέπει να εξυπηρετηθούν, βρέξει-χιονίσει. Την προηγούμενοι εβδομάδα, ειδικότερα, όταν χιόνισε, αρκετοί χρειάστηκε να αγοράσουν εμφιαλωμένα νερά ή και τρόφιμα.

Πολλοί δεν μπορούσαν να βγουν έξω, ήταν μεγάλης ηλικίας άνθρωποι οπότε γι αυτό το λόγο το άνοιγα το μαγαζί ακόμη και στον χιονιά, γιατί νοιάζομαι για αυτούς τους ανθρώπους. Σίγουρα είναι δύσκολο το επάγγελμά μου αλλά πάνω απ’ όλα είναι η ανθρωπιά. Βρίσκομαι πολλές ώρες εκτεθειμένος στο κρύο, γιατί εξυπηρετούμε και όσους δεν μπορούν να έρθουν στο κατάστημα για να ψωνίσουν. Όσο κινούμαστε δεν το καταλαβαίνουμε το κρύο, αλλά είναι επίπονο. Εκείνο που μας ζεσταίνει είναι το χαμόγελο, είναι η αγάπη και η ελπίδα για το αύριο. Να μην τα παρατάμε και κάποια στιγμή όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».

Οι εποχές είναι αναμφίβολα δύσκολες και, όπως επισημαίνει ο ίδιος επαγγελματίας, «ο κόσμος είναι συγκρατημένος, σκυθρωπός, πολλές σκέψεις, βαρύς, αλλά το χιόνι του έδωσε λίγη χαρά, παρά την ταλαιπωρία και τις ζημιές που προκάλεσε, γιατί μας θύμισε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε τον άλλο, να υπάρχει επικοινωνία και βοήθεια μεταξύ μας».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου