ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος Φεβρουαρίου ξεκινά η μαθητεία στα ΕΠΑΛ

τέλος-φεβρουαρίου-ξεκινά-η-μαθητεία-σ-595098

Στα χαρτιά κινδυνεύει να μείνει για φέτος ο θεσμός της μαθητείας στα ΕΠΑΛ, αν οι δήμοι που πρόκειται να απασχολήσουν για την πρακτική εξάσκηση αποφοίτους των επαγγελματικών λυκείων δεν φροντίσουν έως 27 Ιανουαρίου να «ονοματίσουν» τις συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην ΚΥΑ που πρόκειται να εκδοθεί.

Τα περιθώρια, είναι ασφυκτικά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Προγράμματος Μαθητείας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Φώτη Πιτσάβα.

Όπως είναι γνωστό, φέτος εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην επαγγελματική εκπαίδευση, ο θεσμός της μαθητείας για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, που θα θελήσουν να μαθητεύσουν σε πόστα εργασίας πάνω στο αντικείμενό τους και να πληρώνονται για την εργασία που θα προσφέρουν.

Ήδη έχουν ανοίξει περί τις 40 θέσεις σε δήμους του νομού και συγκεκριμένα στους δήμους Βόλου, Αλμυρού, Σκοπέλου και Νοτίου Πηλίου, που αφορούν κυρίως σε θέσεις ηλεκτρολόγων, υπαλλήλων διοίκησης και ειδικοτήτων του γεωπονικού τομέα.

Ενδιαφέρον έχουν επιδείξει και ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως συνεργεία αυτοκινήτων του Βόλου, που ενδιαφέρονται για τεχνικούς οχημάτων. Θέσεις υπάρχουν και για ηλεκτρολόγους.

Ωστόσο, η εμπλοκή είναι με τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου φορέα και εν προκειμένω τους δήμους. Οι θέσεις μπορεί να έχουν ανοίξει, θα πρέπει όμως τα δημοτικά συμβούλια να συνεδριάσουν και να λάβουν ξεκάθαρες αποφάσεις για τις θέσεις που αφορούν σε μαθητευόμενους. Τις αποφάσεις αυτές θα πρέπει να αποστείλουν στη διεύθυνση επαγγελματικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να συμπεριληφθούν στην ΚΥΑ που θα βγει. Όλα αυτά θα πρέπει να έχουν γίνει έως 27 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια θα γίνει η τελική αντιστοίχιση θέσης και μαθητευόμενου, προκειμένου να ξεκινήσει το πρόγραμμα μαθητείας στις 28 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 9 μηνών. Περιλαμβάνει μαθήματα στα εργαστηριακά κέντρα του νομού (στα δύο Ε.Κ. του Βόλου και στο Ε.Κ. Αλμυρού), συνολικής διάρκειας 203 ωρών και μαθητεία στις θέσεις εργασίας, 28 ώρες την εβδομάδα. Μία φορά την εβδομάδα, οι μαθητευόμενοι θα παρακολουθούν μαθήματα στο Ε.Κ. διάρκειας επτά ωρών, και τις υπόλοιπες τέσσερις ημέρες της εβδομάδας θα απασχολούνται εργασιακά. Θα αμείβονται δε, με το 75% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, περίπου 350 ευρώ το μήνα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου