ΤΟΠΙΚΑ

Καρκινοπαθείς περιμένοντας… τα φάρμακα

καρκινοπαθείς-περιμένοντας-τα-φάρμ-595292

Μία ακόμη μέρα «Γολγοθάς» η χθεσινή, για καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες στο Νοσοκομείο Βόλο αφού, ελλείψει ορισμένων φαρμάκων, ακυρώθηκαν και πάλι συνεδρίες. Υπολογίζεται ότι τις τελευταίες μέρες περισσότεροι από 25 καρκινοπαθείς υποχρεώθηκαν να ακυρώσουν τις συνεδρίες τους, όταν ακόμη και με τα χιόνια, ασθενείς με καρκίνο μετέβαιναν στο νοσοκομείο για θεραπεία, διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή.

Μπροστά στο ενδεχόμενο ούτε και από την ερχόμενη εβδομάδα να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας έχει ζητήσει και προγραμματίστηκε συνάντηση με τον διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου, Μ. Δραμητινό, προκειμένου να θέσει το θέμα, ζητώντας εκ μέρους της διοίκησης να ληφθούν πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το θέμα.

Ο σύλλογος καρκινοπαθών τις τελευταίες μέρες έγινε αποδέκτης των διαμαρτυριών και της απογοήτευσης εκ μέρους ασθενών που δίνουν τη μάχη κατά του καρκίνου και αποχωρούν από το νοσοκομείο μες την απογοήτευση όταν ακυρώνεται η θεραπεία τους. Μάλιστα η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ελένη Φουστούκου, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ χθες επιδίωξε -εν μέσω των αντιφατικών πληροφοριών για το ποιος έχει την ευθύνη για την έλλειψη φαρμάκων- να βγάλει άκρη, επικοινωνώντας τόσο με τον ΕΟΠΥΥ όσο και με το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε, στις 4 Ιανουαρίου από το φαρμακείο του νοσοκομείου έγινε η πρώτη νέα παραγγελία της χρονιάς, όμως απεστάλησαν τα μισά φάρμακα, ενώ στις 17 Ιανουαρίου έγινε ακόμη μία παραγγελία, η οποία τουλάχιστον μέχρι χθες δεν είχε φτάσει στο νοσοκομείο.

«Δεν ξέρω ποιος έχει την ευθύνη και γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Εδώ μιλάμε για ανθρώπους καρκινοπαθείς, που δίνουν μέρα με τη μέρα τη μάχη της επιβίωσης, και τα φάρμακα για τη θεραπεία τούς είναι απαραίτητα», τόνισε η κ. Φουστούκου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ απογοητευμένη αφού, όπως φαίνεται, κάπου στη διαδρομή μεταξύ των παραγγελιών που έγιναν από το φαρμακείο του νοσοκομείου και των προμηθευτριών εταιρειών «χάθηκε η μπάλα».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι για το συγκεκριμένο θέμα χθες τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ν. Χαυτούρας χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο γεγονός να ακυρώνονται χημειοθεραπείες διότι δεν υπάρχουν φάρμακα, και το απέδωσε στην περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης, θέμα που είχε αναδείξει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο, με κατεπείγον έγγραφο της Ιατρικής Υπηρεσίας, ενημερώνονταν όλες οι κλινικές του νοσοκομείου ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρός περιορισμός, αφού είχαν απομείνει για το τρίτο τρίμηνο του 2016 470 εκατ. ευρώ -όλα και όλα- μέχρι τέλος του χρόνου για τη φαρμακευτική δαπάνη, ενώ για τα δύο προηγούμενα τετράμηνα του έτους δαπανήθηκαν 4,3 εκ. ευρώ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου